Július első hetében 20 főként képzőművész vette birtokba a Fonyódi
Alkotóházat. Az egyházunk kommunikációs osztályának Comenius Ház elnevezésű kulturális projektje által szervezett alkotótábor idén második alkalommal került megrendezésre. A tábor létrehozásának célja az volt, hogy a művészek egy héten keresztül egy témában együtt alkossanak, megismerjék egymást, illetve egymás kifejezési módjait, kapcsolataikat elmélyítsék, majd a tábor zárásaként egy kiállításon mutathassák be az elkészült műveiket.

Ebben az évben az ország különböző pontjairól érkeztek a táborozók, akik között volt író, festő, grafikus, zenész, intermédia-művész, fotós, építész. A téma, amelynek jegyében telt az alkotás, a „Mégis” volt.

A tábori élet mindennapjaiba tartoztak a reggeli áhítatok, amelyek az Istennel való kapcsolat erősítése mellett a közösség építését is szolgálták. Az igei gondolatokat bizonyságtételek és csapatépítő játékok egészítették ki, amelyek nagyban elősegítették, hogy gazdag lelkiséggel telve indulhasson a napi alkotómunka. Ki-ki kedvére választhatott magának helyszínt a munkára a Fonyód kínálta sokszínű, természeti szépségekkel megáldott helyek közül. Így a környéken járók gyakran bukkanhattak a strandon rajzoló, vagy a parkban fotózó, vagy akár a sétányon festő művészekre.

A kiállítást megelőző napon pedig interaktív alkotásra is volt lehetősége a Fonyódon élőknek, illetve a nyaralóknak, amikor néhány művész portrét készített az Dísz téren üldögélőkről, ugyanitt az arra járó gyerekek és felnőttek kirakózhattak, kövekkel egyensúlyozva alkothattak műveket, ezzel is népszerűsítve a tábort lezáró kiállításmegnyitót, amelynek idén a Fonyódi Kulturális Központ adott otthont.

A megnyitó rendezvényen a képzőművészeti alkotások kiállítása mellett a hét során született versek, illetve prózai alkotások hangoztak el, és sor került egy művészettörténeti kiselőadásra is. Távlati küldetése az alkotóhétnek, hogy a november 10–17. között zajló Baptista Művészeti Napokra gondolva a művészekben elinduljon az az alkotó folyamat, amelynek eredményeként az őszi rendezvénysorozatba aktívan bekapcsolódhatnak. Erre sok lehetőségük lesz, hiszen országos szinten meghívhatók lesznek gyülekezetek, iskolák és más baptista intézmények számára, de akár egymást is meghívhatják kiállítónak, előadónak stb.

A fonyódi alkotónapok remek lehetőséget kínáltak a részt vevő művészeknek arra, hogy aktív, elmélyült szellemi és gyakorlati alkotómunkában kiteljesedett időket éljenek át, kiszakadva a saját lakó- és alkotóhelyükről a festői szépségű Badacsonyra néző, árnyas hűst adó ősfákkal övezett környezetbe. Lehetőségük nyílt a már meglévő vagy akár egészen új emberi kapcsolataik gazdagítására, hitbeli elmélyítésére, sokáig ható alkotói inspirációra és a baptista művészek közösségének, a Comenius-csoportnak az építésére.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Rendelkezzünk a baptisták javára!

Kérjük, rendelkezzen adója 1%-áról a Magyarországi Baptista Egyház javára! Köszönjük támogatását! Technikai szám: 0286