Napi áhítat

Jézus és a farizeusok a válásról

2024 - Áhítat, 2024. április 15. hétfő
A hét témája: Máté evangéliuma

Mt 19,1–12

A szövetségesek minden körülmények között védik, támogatják egymást.

Amikor befejezte Jézus ezeket a beszédeket, elhagyta Galileát, és elment Júdeának a Jordánon túli vidékére. Nagy sokaság követte, és ott meggyógyította őket.
Ekkor farizeusok mentek hozzá, hogy kísértsék őt, és megkérdezték tőle: Szabad-e az embernek bármilyen okból elbocsátania a feleségét? Ő pedig így válaszolt: Nem olvastátok-e, hogy a Teremtő kezdettől fogva férfivá és nővé teremtette őket? És ezt mondta Isten: „Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté.” Úgyhogy már nem két test, hanem egy. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember el ne válassza! Erre azt mondták neki: Akkor miért rendelte el Mózes, hogy aki elbocsátja a feleségét, adjon neki válólevelet? Jézus így válaszolt nekik: Mózes szívetek keménysége miatt engedte meg nektek, hogy elbocsássátok feleségeteket, de ez kezdettől fogva nem így volt. Mondom nektek, hogy aki elbocsátja feleségét – a paráznaság esetét kivéve –, és mást vesz feleségül, az házasságtörő.
Erre így szóltak hozzá tanítványai: Ha ilyen a férj helyzete a feleséggel, akkor nem érdemes megházasodni. Ő azonban így válaszolt nekik: Nem mindenki fogadja be ezt a beszédet, csak azok, akiknek megadatott. Mert vannak házasságra alkalmatlanok, akik anyjuk méhétől így születtek, és vannak házasságra alkalmatlanok, akiket az emberek tettek házasságra alkalmatlanná, és vannak házasságra alkalmatlanok, akik önmagukat tették házasságra alkalmatlanná a mennyek országáért. Aki el tudja fogadni, fogadja el!

Gondolatok az igéről

A Biblia arról beszél, hogy a házasság egy szövetség, amiben kifejezzük Isten előtt, hogy egymás támogatói leszünk egész életünkben. A szövetségesek minden körülmények között védik, segítik egymást. A szövetségben rengeteg áldás van elrejtve. Jézus kiemeli a paráznaság bűnét, mert ez a szövetség megsértése! Ha valaki a szövetségesét (házastársát) elveszíti, mert az mással lép szövetségre, akkor a házassági szövetség nem működik, ilyenkor a házasság megszűnik. Isten akarata, hogy szentül és tisztán éljünk, és ne váljunk el a házastársunktól! Ha valaki kilép a szövetségből, de bűnbánatot tart, megalázza magát, akkor meg lehet bocsátani, és nem kell elválni, újra lehet kezdeni. Lehetnek olyan helyzetek, amikor az egyik fél kilép a szövetségből, nem tart bűnbánatot, nem akarja rendezni a házasságát, így másvalaki szövetségese lesz. Ilyenkor a válás sajnos megtörténik. Ezért mondja a Biblia: „Kerüljétek a paráznaságot!” (1Kor 6,18) Aki ezt megtartja, sok fájdalomtól és nyomorúságtól őrzi meg a szívét! Imádkozzunk ma a házasságokért, a sajátunkért és másokéért is, hogy amit az Isten egybekötött, ember azt el ne válassza!

Durkó IstvánNapi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!