Napi áhítat

Imádat

2021 - Áhítat, 2021. december 6. hétfő
A hét témája: Istennek adott ajándékaink

Jn 4,19–29

Imádatra vagyunk teremtve. És ha Istent imádod egyedül, akkor ő magasra emel és biztonságban vagy.

Az asszony így felelt: Uram, látom, hogy próféta vagy. A mi atyáink ezen a hegyen imádták Istent, ti pedig azt mondjátok, hogy Jeruzsálemben van az a hely, ahol Istent imádni kell. Jézus így válaszolt: Higgy nekem, asszony, hogy eljön az óra, amikor nem ezen a hegyen, nem is Jeruzsálemben imádjátok az Atyát. Ti azt imádjátok, akit nem ismertek, mi azt imádjuk, akit ismerünk, mert az üdvösség a zsidók közül támad. De eljön az óra, és az most van, amikor igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát, mert az Atya is ilyen imádókat keres. Az Isten Lélek, és akik imádják őt, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk. Az asszony így felelt: Tudom, hogy eljön a Messiás, akit Krisztusnak neveznek, és amikor eljön, kijelent nekünk mindent. Jézus ezt mondta neki: Én vagyok az, aki veled beszélek. Ekkor megérkeztek a tanítványai, és csodálkoztak azon, hogy asszonnyal beszél, mégsem mondta egyikük sem: Mit akarsz tőle? Miért beszélgetsz vele? Az asszony pedig otthagyta korsóját, elment a városba, és szólt az embereknek: Jöjjetek, lássátok azt az embert, aki megmondott nekem mindent, amit tettem: vajon nem ő a Krisztus?

Gondolatok az igéről

A megtérésben felismerem Jézus Krisztus istenségét, az imádatban pedig elismerem istenségét. A szamáriai asszony még nem ismerte fel Jézus Krisztusban a Megváltót, így az imádatról való kérdése csupán teológiai és elméleti. Akit nem ismert meg, azt elismerni sem tudja! Jézus válasza egyszerű és mély: az Atya imádókat keres, akik nem külső formák utánzása által fejezik ki ezt, hanem egy belülről jövő, ismeretből és új életből fakadó hozzáálláson keresztül. Számomra az imádat halála, amikor sablonokkal találkozom, amelyek ezt a csodálatos megvallást igyekeznek valami emberi elvárás egyenruhájába öltöztetni. Mintha mindannyiunk lelke, megtapasztalásai ugyanolyanok lennének, és csak ugyanúgy lehetne azokat kifejezni. Anna Sámuel születésére várva himnuszt írt, Sámuel már gyermekként az engedelmességével imádta az Urat, Jósafát király a népével együtt ima- és böjtnapot tartott, Tamás térdre esett a feltámadott Jézus Krisztus előtt. A szamáriai asszony nemsokára futva megy evangéliumot hirdetni! Ha új szíved van, a gondolataid Isten körül forognak, és tiszta a szíved, bárhol és bármikor sokféle módon imádhatod az Urat!

Dani ZsoltNapi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.
X