Napi áhítat

Új bort, új tömlőbe

2021 - Áhítat, 2021. január 16. szombat
A hét témája: Márk evangéliuma

Mk 2,18-22

Ha Krisztus evangéliumában hiszel, azt nem lehet szabályok alapján élni.

János tanítványai és a farizeusok tartották a böjtöt. Odamentek Jézushoz, és így szóltak hozzá: "Miért böjtölnek János tanítványai és a farizeusok tanítványai, a te tanítványaid pedig miért nem böjtölnek?" Jézus ezt mondta nekik: "Vajon böjtölhet-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Addig, amíg velük van a vőlegény, nem böjtölhetnek. De eljön az a nap, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor azon a napon böjtölni fognak. Senki sem varr foltot új posztóból régi ruhára, mert a toldás kitépne belőle, az új a régiből, és még csúnyább szakadás támadna. És senki sem tölt újbort régi tömlőbe, mert szétrepesztené a bor a tömlőt, s odalenne a bor is, a tömlő is; hanem az újbor új tömlőbe való."

Gondolatok az igéről

Folt hátán folt. Mit ér? Eredetileg javít a folt a már szakadozó viseleten. Az is igaz, hogy akkor működik a foltozás, ha az alaptextil jó állapotban van, csak a kikopott részek igényelnek megerősítést. Emberi kapcsolatokra is használjuk a foltozás képét. Kijelentjük, hogy megtalálta zsák a foltját, amikor két ember egymást jól kiegészíti bizonyos tevékenységben vagy élethelyzetben, akár életútban. Mindenesetre láthatjuk, a foltozás lényege az összhang, az összetartás, a megerősítés, a szinkronba hozás, ami növelheti a tárgyak, kapcsolatok erejét, tartósságát, akár teljesen új funkciót adva nekik. Ezt az összhangot kínálja fel Krisztus azoknak, akik a követésére szánják magukat. Új kezdet, új lehetőség, új anyag, új, tiszta fehér ruha jár annak, aki tovább tud lépni az ősi törvényeken, és vállalja a Krisztus útját. A benne megnyert új élet nem varrható a megszokásokhoz, ki­üresedett vallási, lelki, spirituális gyakorlatokhoz. Őbenne minden megújul, mint a tavaszban a természet. A már korhadónak tűnő fák is képesek új hajtást hozni. A Krisztusban nyert új élet vitalitása kívánatos. Nem megnyúlt arcú kereszténységről szól, hanem vidám, örömteli ünneplésről, a Bárány menyegzőjéről. Viszont nem hiteget mégsem bennünket Krisztus azzal, hogy nincsenek „böjti” szelek a hívő emberek életében. Amikor annak van ideje, akkor a böjtöt kell vállalniuk az övéinek. Jó tudni, hogy aki Krisztusban él, az minden időben azzal élhet, amit életének ura előhoz. Mindennek rendelt ideje van, ez az idő az ő hatalmában van. Az életünk is ebben a hatalomban és erőben tartatik meg.

Ujváriné Szabó AnikóNapi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.