fbpx

Napi áhítat

Csak egy lehet urad

2020 - Áhitat, 2020. január 20. hétfő
A hét témája: Máté evangéliuma

Mt 6,19–24

A lélek gazdagságát semmilyen más gazdagsággal nem helyettesít­heted. Ha mást választasz, tudd meg, örökre szegény maradsz!

„Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok betörnek, és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem törnek be, és nem lopják el. Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is. A test lámpása a szem. Ezért ha a szemed tiszta, az egész tested világos lesz. Ha pedig a szemed gonosz, az egész tested sötét lesz. Ha tehát a benned lévő világosság sötétség, milyen nagy akkor a sötétség! Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket fogja gyűlölni, a másikat pedig szeretni, vagy az egyikhez ragaszkodik majd, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.

Gondolatok az igéről

Olyan korban élünk, ahol a tárgyak ellepik életterünket, és azt harsogják, hogy ők az igazán fontosak. Ezt hívják fogyasztói társadalomnak, amikor olyan nagy a termelés, hogy már nem fér a raktárakba, és igénybe kell venni az emberek otthonait is. Az emberek szívesen adnak helyet ezer és ezer dolognak, amelyek közül sokra nincs is szükségük. Még fizetnek is értük. A flow-elmélet atyja, kitalálója, Csíkszentmihályi Mihály rámutat a tárgyak ravasz természetére: „A tárgyak kétségtelenül bizonyítják tulajdonosuk hatalmát. Az Én végtelenségig szélesítheti határait, ha láthatóan egyre nagyobb vagyon felett rendelkezik. De minél inkább függ egy személyiség a külső tárgyaktól, annál se­bez­hetőbb lesz.” Feleky Sándor (orvos, költő, író) egy frappáns kis versében leplezi le a vagyonosodás bűvöletében élő ember küz­delmének értelmetlenségét:

Sok ember küzd egy élten át,
Csak gyűjt, csak gyűjt, se hall, se lát.
Hogy szaporodjék a vagyon
És meghalhasson – gazdagon.

Ha Jézus Krisztust választottuk, akkor őt kell mindig napjaink fókuszában tartanunk, hogy a tárgyaink, a vagyonunk sose kerülhessen fölénk!

(Háló Gyula)

Napi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.

Az Áhítat a Magyarországi Baptista Egyház tulajdona. Minden jog fenntartva.

A bibliai szakaszokhoz a 2014-ben kiadott revideált új fordítás szolgált alapul.

Az Áhítat könyv formájában megvásárolható a Baptista Könyvesboltban (1068 Budapest, Benczúr u. 31.).