Napi áhítat

Isten figyelmeztetni is kész álomban

2023 - Áhítat, 2023. november 30. csütörtök
A hét témája: Az álom is lehet Isten csatornája

1Móz 20,1–8

Ha egy álomban életveszélybe kerülsz, akkor az életben még van lehetőséged rendezni a dolgaidat.

Azután elindult onnan Ábrahám a Délvidék felé, letelepedett Kádés és Súr között, és jövevényként élt Gerárban. Ábrahám azt mondta Sáráról, a feleségéről, hogy a húga, ezért Abímelek, Gerár királya érte küldött, és elvitette Sárát. Isten azonban eljött Abímelekhez éjjel álmában, és azt mondta neki: Meg fogsz halni az asszony miatt, akit elvitettél, mert férjes asszony! Abímelek azonban még nem közeledett hozzá, ezért azt mondta: Uram, az igaz népet is megölöd? Hiszen ő mondta nekem, hogy a húga, az asszony meg azt mondta róla, hogy a bátyja! Én tiszta szívvel és ártatlan kézzel tettem ezt. Akkor ezt mondta neki álmában az Isten: Én is tudom, hogy tiszta szívvel tetted ezt. Ezért óvtalak magam is attól, hogy vétkezzél ellenem, ezért nem engedtem, hogy érintsd őt. Most tehát add vissza annak az embernek a feleségét, mert próféta ő, és imádkozik érted, hogy életben maradj! Ha azonban nem adod vissza, tudd meg, hogy meg kell halnod neked és mindenkinek, aki hozzád tartozik! Fölkelt azért Abímelek reggel, hívatta valamennyi udvari emberét, és elbeszélte nekik mindezt. Az emberek nagyon megijedtek.

Gondolatok az igéről

Hazugság áldozata lettem, mégis én kerülök életveszélybe? – mondhatta volna ezt is Abímelek. Egy ilyen helyzet kétségbeejtő lehet bárkinek. Félelmetes lehet az álom, amikor azt hallja, a tette miatt meg kell halnia. Lássuk meg, hogy ez az álomban kapott kijelentés nem halálos ítélet, hanem figyelmeztető lehetőség. (Ahogy Ninive sem ítéletet hallott Jónástól, hanem lehetőséget kapott a megtérésre.) Lehetőség, hogy átgondolja tettét, megvizsgálja a folytatás lehetőségét. Lehetőség arra, hogy érveljen a körülmények részleteivel, Sára és Ábrahám állításaival, szíve szándékaival, de mindig is az igazsággal, soha nem állítva hazugságot. A szív ártatlanságában elkövetett hiba helyrehozható, erre ad lehetőséget Isten Abímeleknek. Ehhez kellett, hogy komolyan vegye az álomban hallottakat, alázattal megvizsgálja magát, őszintén beszéljen Ábrahámmal. Ezek mindig fontosak, ha valamit rendeznünk kell: vedd komolyan Isten szavát, vizsgáld meg magadat, és beszélj azokkal, akik érintettek! Így lehet bármilyen fenyegető élethelyzet, krízis pozitív változást hozó fordulat az életedben.

Takács ZoltánNapi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
X