Napi áhítat

A lelki és rokoni kapcsolatok dinamikája

2021 - Áhítat, 2021. január 23. szombat
A hét témája: Márk evangéliuma

Mk 3,31–35

Ha Isten az Atyád, rögtön más kapcsolatod lesz az emberekkel is.

Ekkor megérkeztek anyja és testvérei; kint megállva beküldtek hozzá, és hívatták őt. Sok ember ült körülötte, és azok szóltak neki: Íme, anyád és a testvéreid odakint keresnek téged! De ő így válaszolt nekik: Ki az én anyám, és kik az én testvéreim? És végignézve a körülötte ülőkön, így szólt: Íme, az én anyám és az én testvéreim. Mert aki Isten akaratát cselekszi, az az én testvérem és az én anyám.

Gondolatok az igéről

A rokoni és a lelki kapcsolatok különös módon hatnak egymásra. Ha a rokoni kapcsolatok Isten kegyelméből egyben lelki kapcsolatok is, erősíthetik egymást. Amennyiben hívők a hozzátartozók, akkor jobb esetben nem kell magyarázkodni, miért részesítjük Isten akaratát elsőbbségben minden más akarattal szemben. Isten különös kegyelme az, amikor hiányzik ugyan a közös lelki kapcsolat, mégis a rokoni kapcsolat támogató vagy semleges módon van jelen. A meg nem értés, a szembeállítás vagy a választás elé állítás nehézzé teheti a rokoni és a lelki kapcsolat egymásra hatását.

A cél semmiképpen sem az, hogy vagy-vagy módon gondolkodjunk erről. De hívő szempontból alakulhatnak úgy a helyzetek, hogy döntenünk kell, ahogyan Jézusnak is döntenie kellett. Ezzel együtt Jézus nem fordított hátat sem anyjának, sem testvéreinek, de itt Isten akarata az volt, hogy tanítson és példát mutasson abban, hogy az ilyen kiélezett helyzetben mi a helyes teendő.

Szeresd a szüleid, a testvéreid! Légy hálás lelki testvéreidért is! Légy nyitott Isten felé! Ő lelki testvéreiddé teheti a rokonaidat is. Imádkozol, böjtölsz értük eleget?

Békési SándorNapi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.