Napi áhítat

Vigyázz a szívedre!

2020 - Áhitat, 2020. október 26. hétfő
A hét témája: Az Isten Lelke változtat meg!

Péld 4,20–27

Amivel tele van a szíved, minden attól függ. Töltsd meg Isten és emberek iránti szeretettel! Akkor sosem kell mentegetőznöd tetteid miatt.

„Fiam, figyelj szavaimra, hajtsd füledet mondásaimra! Ne téveszd szemed elől, őrizd meg azokat szíved mélyén, mert életet adnak azoknak, akik megtalálják, és gyógyulást egész testüknek. Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet! Tartsd távol szádtól a csalárdságot, és távolítsd el ajkadról a hamisságot! Szemed előre tekintsen, és egyenesen magad elé nézz! Ügyelj, hogy merre tart a lábad, akkor minden utad biztos lesz. Ne térj le se jobbra, se balra, tartsd távol lábadat a rossztól!”

Gondolatok az igéről

„Jól csak a szívével lát az ember” – sokszor idézett mondat Antoine de Saint-Exupéry könyvéből, A kis hercegből. Szép és magasz­tos gondolat, de nem igaz. Erről a Biblia beszél nekünk. Jeremiás mondja: „Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni?!” (Jer 17,9) Az 1Móz 6,5 alapján azt is tudjuk: „az ember szívének minden szándéka és gondolata szüntelenül csak gonosz”, illetve az 1Móz 8,21 arról beszél, hogy „ezt mondta magában az Úr: Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt, bár gonosz az ember szívének szándéka ifjúságától fogva, és nem irtok ki többé minden élőt, ahogyan most cselekedtem”.
Meg kell állapítanunk, hogy a szív önmagában gonosz, csalárd. A bűn tette azzá. Az Istentől való elszakadásunk következménye a javíthatatlan szív. De Isten szereti az embert, ezért kész új szívet adni az őt keresőknek és követőknek. Újjászületett ember képes Isten akaratát felismerni, és követni őt. Csakhogy a sátán sem adja oda olyan könnyedén azt, aki az övé volt. Ezért gondoskodik arról, hogy a szív újra beszennyeződjön. Újra és újra ki kell tisztítani, figyelni a rendezettségére, méghozzá Isten rendjére, hogy az kapjon teret, egyre nagyobb teret az ember szívében.
Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd a szívedet! A legjobb szívgyógyszer Isten igéje! Mindennap vegyük magunkhoz!

(Horváth Zsolt )

Napi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.