Napi áhítat

Újra és újra emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy teljesen Istentől függünk

2022 - Áhítat, 2022. augusztus 16. kedd
A hét témája: A munka elkezdődik

4Móz 28

Ha teljesen Istenre bízod magad, ha csak tőle függsz, akkor számíthatsz arra, hogy folyton tapasztalod áldását.

Azután így beszélt Mózeshez az Úr: Parancsold meg Izráel fiainak, és mondd meg nekik: Vigyázzatok arra, hogy a megszabott időben mutassátok be a nekem szóló áldozatot, az én kenyeremet kedves illatú tűzáldozatul. Mondd meg nekik: Ezt a tűzáldozatot mutassátok be az Úrnak: naponta két hibátlan egyéves bárányt állandó égőáldozatul. Az egyik bárányt reggel készítsd el, a másik bárányt pedig estefelé készítsd el, ahhoz egytized véka finomlisztet ételáldozatul egynegyed hín préselt olajjal gyúrva. Állandó égőáldozat ez, amilyet a Sínai-hegyen mutattatok be az Úrnak szóló kedves illatú tűzáldozatul. A hozzá tartozó italáldozat egynegyed hín legyen bárányonként. A szentélyben öntsd ki az óborból készült áldozatot az Úr elé. A második bárányt estefelé készítsd el. Ugyanolyan étel- és italáldozatot készíts hozzá, mint reggel. Kedves illatú tűzáldozat ez az Úrnak.

A nyugalom napján mutass be két egyéves hibátlan bárányt, ahhoz ételáldozatul kéttized véka finomlisztet olajjal gyúrva, meg a hozzá tartozó italáldozatot. Ez legyen a nyugalomnapi égőáldozat minden nyugalom napján az állandó égőáldozaton és a hozzá tartozó italáldozaton kívül.

Minden hónap első napján mutassatok be égőáldozatul az Úrnak két bikaborjút, egy kost és hét egyéves hibátlan bárányt, mindegyik bikához ételáldozatul háromtized véka finomlisztet olajjal gyúrva, a koshoz ételáldozatul kéttized véka finomlisztet olajjal gyúrva, és mindegyik bárányhoz ételáldozatul egy-egy tized véka finomlisztet olajjal gyúrva. Égőáldozat ez, kedves illatú tűzáldozat az Úrnak. A hozzájuk tartozó italáldozat pedig legyen fél hín bor egy bikához, egyharmad hín egy koshoz és egynegyed hín egy bárányhoz. Ez az újhold égőáldozata havonként, az esztendő minden hónapjában. Vétekáldozatul pedig készítsetek egy kecskebakot az Úrnak az állandó égőáldozaton kívül a hozzá tartozó italáldozattal együtt.

Az első hónapban, a hónap tizennegyedik napján van az Úr páskája, és ennek a hónapnak a tizenötödik napján van az ünnep. Hét napig kovásztalan kenyeret kell enni. Az első napon tartsatok szent összejövetelt. Ne végezzetek semmiféle foglalkozáshoz tartozó munkát! Tűzáldozatul mutassatok be égőáldozatot az Úrnak: két bikaborjút, egy kost és hét egyéves bárányt, amelyek hibátlanok legyenek. A hozzájuk tartozó ételáldozat olajjal gyúrt finomliszt legyen: egy bikához háromtized, a koshoz kéttized vékával adjatok, a hét bárányhoz pedig bárányonként egy-egy tizedet adjatok. Vétekáldozatul mutassatok be egy bakot, hogy engesztelést szerezzen nektek. Ezeket a reggeli égőáldozaton, az állandó égőáldozaton kívül készítsétek el. Ugyanígy készítsétek el mindennap, hét napon át kedves illatú tűzáldozatként az Úr eledelét. Az állandó égőáldozaton kívül kell ezeket elkészíteni a hozzájuk tartozó italáldozattal együtt. A hetedik napon is tartsatok szent összejövetelt. Ne végezzetek semmiféle foglalkozáshoz tartozó munkát!

Az első termés napján, amikor új ételáldozatot mutattok be az Úrnak, azaz a hetek ünnepén tartsatok szent összejövetelt. Ne végezzetek semmiféle foglalkozáshoz tartozó munkát, hanem mutassatok be kedves illatú égőáldozatul az Úrnak két bikaborjút, egy kost és hét egyéves bárányt. A hozzájuk tartozó ételáldozat olajjal gyúrt finomliszt legyen: mindegyik bikához háromtized vékával, a koshoz kéttized vékával, a hét bárányhoz pedig bárányonként egy-egy tized vékával adjatok. Egy kecskebakot is mutassatok be, hogy engesztelést szerezzen nektek. Az állandó égőáldozaton és az ahhoz tartozó ételáldozaton kívül készítsétek el ezeket a hozzájuk tartozó italáldozattal együtt. Az állatok hibátlanok legyenek.

Gondolatok az igéről

Folyamatos dinamizmusban, cselekvési, változtatási kényszerbe préseltük magunkat modern korunk vívmányai nyomán. Fel kell pörögni egy adott fordulatszámra, mert ha nem bírod, lemaradsz, kiszorulsz bizonyos körökből, s elmennek melletted a többiek. Vannak olyan kifejezések, amelyek ezt a félelmet fogalmazzák meg: FoMO (Fear of Missing Out), azt a kétségbeesett állapotot jelzik vele, amikor attól félünk, hogy lemaradunk valamilyen új információról, új lehetőségről. Mert ha lemaradunk, kimaradunk történésekből, veszteséget élünk meg, elhanyagoltságot. Ezért türelmetlenül kattogtatunk minden eszközt a kezünkben, hogy azonnal lássuk, mi zajlik a nagyvilágban, vagy éppen milyen válaszok érkeznek az általunk felfedett információra. Türelmetlenekké válunk, zaklatottá, vibrálunk, nincs pihenés. Ennek az életérzésnek az ellenpárja a JoMO (Joy of Missing Out), azaz annak az öröme, hogy kimaradhatok sok felesleges információból, és egyszerűen élhetem az életet, észrevehetem a körülöttem lévő világot, megfigyelve annak rendjét, szépségét, a személyes kapcsolatok ajándékát. A mózesi ige ehhez az isteni rendhez szeretne bennünket visszafordítani. Emberek, álljatok meg! Megszabott ideje van Isten világában mindennek, töltsön be benneteket annak öröme, ami az ő parancsai nyomán helyreteszi az életetek ritmusát. Amiben újra lehet ünnepnap, áldozati idő, amikor leülhetsz Jézus lábaihoz a jobb részt választva, beszélgethetsz vele az életed nagy kérdéseiről. Megpihenhetsz a munkád után rendszeresen, így a tested, szellemed nem zakatol folyamatosan, nem kell kifulladásig vagy akár összeomlásig hajszolnod tested-lelked. Biztosítva számodra az isteni jelenlét. Hogy attól miként lesz jobb az életed? Az Úrnak szóló kedves illatú áldozat áldást hordoz, életet, megújulást, reményt ad.

Ujváriné Szabó AnikóNapi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.
X