Napi áhítat

A hitetlenség következménye

2024 - Áhítat, 2024. április 22. hétfő
A hét témája: Máté evangéliuma

Mt 21,18–22

A hitetlenség gyümölcstelen életet eredményez, a hit azonban jó gyümölcsöket, áldást és imameghallgatást hoz.

Amikor korán reggel a város felé ment, megéhezett Meglátott egy fügefát az út mellett, odament, de semmit sem talált rajta, csak levelet. Ekkor így szólt hozzá: Ne teremjen rajtad gyümölcs soha többé! És azonnal elszáradt a fügefa. Amikor látták ezt a tanítványok, elcsodálkoztak, és azt kérdezték: Hogyan száradt el ilyen hirtelen ez a fügefa? Jézus így válaszolt nekik: Bizony mondom nektek, ha van hitetek, és nem kételkedtek, nemcsak a fügefával tehetitek meg ezt, hanem ha ennek a hegynek azt mondjátok: Emelkedj fel, és vesd magad a tengerbe! – az is meglesz. És mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok.

Gondolatok az igéről

Gyümölcstelen fügefához hasonlít annak az embernek az élete, aki nem dicsőíti Istent. Ilyen haszontalan fügefa az olyan gyülekezet is, amely Isten házát nem „imádság házának” tekinti. Lehetnek lombos tevékenységei, mozgás és élet, de ha hiányzik a gyümölcs, amit Jézus keres, akkor rászolgált az átokra. Mit ér az ember vallásos élete, és mit ér a gyülekezet szertartása, ha sehol sincs a Lélek gyümölcse? Jézus idejében Izrael nemzete ilyen terméketlen fügefa volt, ágairól hiányzott a szeretet, öröm, békesség és a többi jó gyümölcs. Mindez a hitetlenség következménye volt.
Jézus leckét ad a hit tantárgyából, de nem a fügefát akarja megleckéztetni, hanem a tanítványait. Ez a mutatvány nekik szólt. A hit nyomában áldás jár, a hitetlenség pedig átkot hoz. „Ha a zöldellő fával ezt teszik, mi történik a szárazzal?” (Lk 23,31)
A hitetlenség sok bajt hozott már az emberre. A pusztában vándorló izraeliták hitetlenségük miatt nem mehettek be a tejjel és mézzel folyó földre (Zsid 3,19). Jézus honfitársai kevés csodát tapasztalhattak a „hitetlenségük miatt” (Mt 13,58).
Milyen eredményei vannak a hitednek? Mennyire gyümölcsöző az imaéleted? Mérje le ez a két kérdés a hitedet!

Dr. Sallai Jakab (Erdély, Arad-Belváros)Napi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!