Napi áhítat

Különbözőségek ellenére is egyek Krisztusban

2024 - Áhítat, 2024. június 16. vasárnap
A hét témája: Egy család tagjai Krisztusban

Ef 2,11–22

Rengeteg dolog elválaszthat Istentől és emberektől. Jézus Krisztusban ezek a falak leomolnak, ha kéred tőle és engeded neki.

Emlékezzetek tehát arra, hogy ti egykor pogányok voltatok, úgynevezett körülmetéletlenek a körülmetéltek szerint, akik viszont azért nevezik magukat így, mert testükön emberkéz által körül vannak metélve. Ti abban az időben Krisztus nélkül éltetek, Izráel közösségétől elkülönítve, és mint az ígéret szövetségein kívül álló idegenek, reménység nélkül és Isten nélkül éltetek a világban. Most pedig Krisztus Jézusban ti, akik egykor távol voltatok, közel kerültetek Krisztus vére által.

Mert ő a mi békességünk, aki a két nemzetséget eggyé tette, és az ő testében lebontotta az elválasztó falat, az ellenségeskedést, miután a tételes parancsolatokból álló törvényt érvénytelenné tette, hogy békességet szerezve a kettőt egy új emberré teremtse önmagában. Megbékéltette mindkettőt egy testben Istennel a kereszt által, miután megölte az ellenségeskedést önmagában, és eljött, békességet hirdetett nektek, a távoliaknak, és békességet a közelieknek. Mert általa van szabad utunk mindkettőnknek egy Lélekben az Atyához.
Ezért tehát nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek. Mert ráépültetek az apostolok és a próféták alapjára, a sarokkő pedig maga Krisztus Jézus, akiben az egész épület egybeilleszkedik, és szent templommá növekszik az Úrban, és akiben ti is együtt épültök Isten hajlékává a Lélek által.

Gondolatok az igéről

Mennyi elválasztó jellemző! Körülmetéletlen, pogány, Krisztus nélküli, elkülönített, szövetségen kívüli, idegen, reménység nélküli. Ez jellemezte az efezusiakat és minden személyt, aki nem tartozott Izrael népéhez. Ez már csak felidézendő emlék, ugyanis Jézus Krisztusban ők is közel kerültek. Mihez vagy kihez közeledhettek? Istenhez és a kiválasztottakhoz. Jézus vére által megbékülhettek Istennel és Izrael népével. De nemcsak a pogányokban végezte ezt Isten, hanem népében is. Mindkettőt megbékéltette – írja Pál. Nemcsak a pogányoknak kellett megtérniük, hanem Isten népének is, hogy leomoljon az elválasztó fal, az ellenségeskedés. Tapasztaltad már, miről szól az Írás? Átélted az elválasztó fal leomlását, a kibékülést Istennel és az emberekkel? Ha tudsz erre emlékezni és hálát adni, gondold végig azt is, nem épült-e újra fal a szívedben bárkivel kapcsolatban! Nem szült-e eltávolodást, elidegenedést benned rossz érzés, előítélet, feltételezés személyekkel szemben vagy akár a gyülekezet iránt? Ha van ilyen benned, Jézus megbékítő vérére van szükséged. Ne adj helyet sem a szívedben, sem a kapcsolatodban az ördögnek! Öleld úgy Istent és a testvért, hogy ne férjen közétek a sátán!

Imaáhítat

Esedezzünk a férfiakért, hogy erős támaszok legyenek a
gyermekek tanításában! (Péld 4,1–4)

Takács ZoltánNapi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!