Napi áhítat

Megtisztítja házát

2020 - Áhitat, 2020. április 1. szerda
A hét témája: Máté evangéliuma

Mt 21,12–17

Jézus jelenléte belül megtisztít. Néhány tisztítás fájdalmas, a legtöbbet viszont észre sem veszed, ha őt nagyon szereted.

Azután Jézus bement a templomba, és kiűzte mindazokat, akik a templomban árusítottak és vásároltak, a pénzváltók asztalait és a galambárusok székeit pedig felborította, és ezt mondta nekik: Meg van írva: „Az én házamat imádság házának nevezik”, ti pedig rablók barlangjává teszitek.
Azután vakok és sánták mentek hozzá a templomba, és meggyógyította őket. Amikor pedig a főpapok és az írástudók látták a csodákat, amelyeket tett, és a gyermekeket, akik a templomban ezt kiáltozták: Hozsánna Dávid Fiának! – haragra lobbantak, és így szóltak hozzá: Hallod, mit mondanak ezek? Jézus pedig így válaszolt nekik: Hallom. Sohasem olvastátok: „Gyermekek és csecsemők szája által szereztél dicséretet”?
Erre otthagyva őket kiment a városból Betániába, és ott töltötte az éjszakát.”

Gondolatok az igéről

Olyanok ezek a haszonlesők az Isten házában, mint a démonok a gadarai megszállottban – határozottan, erővel kell kizavarnia őket az Úr Jézusnak, hogy újra rendeltetésszerűen működjön az istentisztelet helye. Távozzon a templomból mindenki, aki a személyes haszonért van ott! Nincs keresnivalója senkinek sem az Isten templomában, aki érdekei miatt végez „szolgálatot”, és cserébe tisztséget, megbecsülést, jó kapcsolatokat, hatalmat és befolyást, kitüntetett figyelmet vár el! Amikor elhalkul a portékáikat kínálók zsivaja, megjelennek a vakok és a sánták. Ezek eddig csak rontották a kilátást, akadályoz­ták a forgalmat, útban voltak, jelentéktelenek és haszontalanok, akiket tovább lehetett zavarni, hogy az üzleti tevékenységet ne hát­ráltassák. Azt látjuk, hogy az Isten temp­lomában nem a vallási szolgáltatások jelentik az értéket, hanem az ember. Ma is meg lehet ha­tározni az árát az igehirdetésnek vagy előadásnak, a távolság megtételének, a haranghúzásnak, a temetésnek, az esküvőnek és minden más vallási programnak, szolgáltatásnak, mert úgy mondjuk, hogy „méltó a munkás a maga bérére”. De vajon mennyit ér az ember, aki nyomorúságában nem üzletelni akar az Istennel, hanem segítségül hívni őt és kiönteni előtte a szívét?! Nagy főpapunk, Jézus, az Isten Fia megmutatja ezt! Míg a haszonlesők ostorra számíthatnak tőle, a nyomorultak együttérzést és segítséget találnak nála (Zsid 4,14–15).

(Nagy Kasza Dániel)

Napi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.

Az Áhítat a Magyarországi Baptista Egyház tulajdona. Minden jog fenntartva.

A bibliai szakaszokhoz a 2014-ben kiadott revideált új fordítás szolgált alapul.

Az Áhítat könyv formájában megvásárolható a Baptista Könyvesboltban (1068 Budapest, Benczúr u. 31.).