Támogassuk a baptisták társadalmi szolgálatát adónk 1+1%-ával!

Mi rendelkezünk arról, hogy az egyébként már levont adónk 2%-a mire legyen fordítva. Döntsünk! Kérjük barátaink, szomszédaink, munkatársaink segítségét is, amennyiben kész közösségünk szolgálatának javára rendelkezni.

Amennyiben valaki a tavalyi évben az egyház javára rendelkezett, úgy az 2024-ben és utána is érvényes. Viszont a civil szervezetek számára minden évben külön rendelkezni kell.

Az SZJA 1+1 százalékáról a legegyszerűbben online tud rendelkezni

Nem csak egy évre szól(hat)!

A 2024-es nyilatkozatunkban az egyházaknak történő felajánlás nem csupán erre az évre vonatkozhat, hanem a következő években is az az egyház kapja adónk 1%-át, amelynek a javára az idén rendelkezünk.
Ez az automatikus folyamat csupán akkor módosítható, ha újabb nyilatkozatot adunk be, vagy visszavonjuk korábbi rendelkezésünket. 

Ez nem adománygyűjtés

Fontos tudatosítanunk, hogy az 1+1% felajánlása nem adomány, hanem rendelkezés arról az összegről, amit az állam már levont az adónkból. A felajánlók csupán arról döntenek, melyik egyházé és/vagy szervezeté legyen. Ha nem rendelkezünk adónk 1+1%-áról, akkor is felhasználásra kerül az államháztartás keretein belül!

Ki rendelkezhet 2024-ben?

Bárki, aki 2023-ban adóköteles jövedelmet kapott, és erről jövedelemadó-bevallás készül, és megfizeti a kiszabott adót. Fontos! Ha a magánszemély bevallásban fizetendő adója 0 forint (például az egyes adókedvezmények miatt), az egyházak részére még ebben az esetben is szükséges rendelkeznie, mivel az egyházak – az 1%-on túli – kiegészítő állami támogatása a rendelkezők száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján történik.

A rendelkezői nyilatkozatot hogyan töltsük ki?

  1. A nyomtatványra írjuk rá az adóazonosító jelünket!
  2. Írjuk rá a Magyarországi Baptista Egyház technikai számát: 0286! Ugyanezen a lapon a +1% felajánlásához írjuk be az általunk választott civil szervezet adószámát.
  3. Tegyük bele a borítékba, és zárjuk le.
  4. Írjuk rá a borítékra az adóazonosító jelünket!
  5. Írjuk alá a borítékot a leragasztáson!
  6. A lezárt borítékokat kétféleképp juttathatjuk el a NAV-hoz:

Határidők

Február 25.

Az egyéni vállalkozók eddig a napig vallhatják be és fizethetik meg az adójukat. Fontos tudnivaló, hogy ha valaki elfelejt rendelkezni az adója egy százalékáról, akkor azt május 21-ig megteheti – akkor is, ha egyébként egyéni vállalkozóként az adóbevallása határideje három hónappal korábban, február 25-én jár le.

Március 15.

A KAÜ azonosítóval rendelkező magánszemélyek március 15-től megtekinthetik a személyijövedelemadó-bevallási tervezetet.

Május 10.

Ha a munkáltató készíti el az adóbevallást, eddig a napig lehet átadni a rendelkezést tartalmazó borítékot.

Május 21.

Szja bevallás és 1+1 % felajánlásának végső határideje! Amennyiben sem a bevallás részeként, sem a munkáltató útján nem rendelkezett, lehetősége van arra, hogy a rendelkező nyilatkozatokat egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán vagy személyesen juttassa el az adóhatósághoz.

Rendelkező nyilatkozat ADÓ 1+1%-áról

Baptista 1% rádió szpot

Baptista 1% szórólap

Iratkozzon fel hírlevelünkre!