A reformáció bibliai tanításai a hozzájuk igazodó életgyakorlattal megállíthatatlanul terjedtek egész Európában az 1517-es kezdet után. A megújulás különféle irányvonalai között az úgynevezett radikális reformáció egyik ágaként az anabaptizmus is megjelent. 1525-ben alakult meg az első anabaptista közösség Zürichben, de sokfelé már korábban elkezdődött az anabaptista tanítások, benne a hitvalló keresztség hirdetése. Így jutott el 1523-tól az akkori magyar területekre Schröter Kristófon keresztül, aki a fellelt forrás szerint ekkor kezdte szolgálatát Eperjesen anabaptista nézeteket képviselve. Meggyőzésére Kisszebeni Jánost küldte Luther, azonban 1526-ban Kisszebeni is csatlakozott Schröterhez. Így a magyar baptisták közmegegyezéssel 1523-at fogadták el az anabaptista misszió megjelenési évének a Kárpát-medencében.

Az 500. emlékévben mi, magyar baptisták, a Kárpát-medencei anabaptista misszió örökségének ápolására, biblikus értékeinek képviseletére, és példamutató személyiségei, valamint üzenetük megismertetésére kötelezzük el magunkat. Tesszük ezt Urunk iránti tiszteletből és azért, hogy Kárpát-medencei anabaptista és baptista múltunk megismerése, tanulságainak összegzése nyomán még hitelesebben, szilárdabban tudjuk képviselni Jézus Krisztust és a történelemben kikristályosodott értékrendünket, mert „az igazak gyökere mozdíthatatlan” (Péld 12,3).

a Magyarországi Baptista Egyház emlékév munkacsoportja

video

Virágvasárnap délután Anabaptisták – 500 éve a Kárpát-medencében filmbemutató!

Hívunk mindenkit a Baptista500 emlékév keretében megrendezésre kerülő Anabaptisták – 500 éve a Kárpát-medencében című ismeretterjesztő film online bemutatójára!

LEGO-videó-pályázat

A baptista egyház kommunikációs és kulturális osztálya pályázatot ír ki a Baptista500 rendezvénysorozat keretein belül LEGO-videó készítésére, mely Jézus életének valamelyik...

2023 a Baptista500 éve: A célunk ugyanaz!

„Te azonban légy józan mindenben, a bajokat szenvedd el, végezd az evangélista munkáját, töltsd be szolgálatodat.” (2Tim 4,5) Kedves...

Szeretnénk meghívni Önöket a Baptista500 emlékév kapcsán megrendezésre kerülő Baptista tudományos emlékkonferenciára, amelyet április 14-én tartunk a Magyar Tudományos Akadémián. Az esemény fő fókusza: az anabaptista/baptista tanítások 500 évvel ezelőtti megjelenése a Kárpát-medencében.

A rendezvényen számos külföldi és magyar szakember fogja megosztani az ismereteit és kutatási eredményeit.

A konferencia meghívásos, de korlátozott számban fenntartunk szabad helyeket az érdeklődők számára. Garantált részvételi lehetőséget az első 100 jelentkezőnek biztosítunk, amelyet a beérkezés sorrendjében tudunk figyelembe venni. Megértésüket köszönjük.

Kérjük, hogy a részvételi szándékot jelezze felénk:

A kedvezményes regisztrációs hozzájárulás 3000 Ft, amit a következő számlaszámra kérünk befizetni:
Magyarországi Baptista Egyház
KDB Bank 13520405-77777777-77777777
Közlemény: Tudományos anabaptista konferencia + NÉV*

*Amennyiben valaki számlát kér, kérjük, adja meg a számlázási adatokat (szervezet neve, címe, adószáma). Számlaigény jelzése: kiss.gabriella@baptist.hu – FONTOS tudnivaló, hogy csak annak a személynek vagy intézménynek tudunk számlát kiállítani, aki a részvételi díj utalását megtette a bankszámlánkra. Nem tudunk intézmény nevére számlát kiállítani, ha magánszemély fizette be a részvételi díjat.

Program
9:30 Kapunyitás és regisztráció
10:00 Bacsó Benjámin: Köszöntés
10:05 Papp János: A Baptista500-emlékév kincsei
10:15 Balázs Mihály: Az anabaptizmus a 16. századi magyar vallási és művelődési élet szövetében
10:45 Zenei szolgálat
11:00 Kávészünet
11:30 Martin Rothkegel: A 16. századi anabaptista csoportok hálózati kapcsolatai
12:15 David Bebbington: Az anabaptizmus történelmi perspektívában
13:00 Ebéd
14:00 Zenei szolgálat
14:15 Dienes Dénes: A 16. századi Kárpát-medencei reformáció irányzatainak kapcsolata egymással
14:35 Gudor Kund Botond: Az anabaptisták élete és hatása, Bethlen Gábor Erdélyben
14:55 Történelmi munkacsoport: Anabaptista kezdetek magyar területeken
15:15 Malcolm Yarnell: Milyen hatással voltak az anabaptisták a baptistákra
16:00 Mészáros Kálmán: A tordai vallásbéke és az anabaptisták
16:07 Papp János: A konferencia összegzése
16:15 Háló Gyula: Záró gondolatok
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
X