A Baptista Művészeti Napok 2023 eseményeinek lezárásaként megtartott ünnepségen a Baptista500 irodalmi pályázat eredményhirdetésére, az Év Baptista Művésze díj átadására és a baptista művészeti alkotóhét kiállításának megnyitójára került sor. A Baptista Ház konferenciatermében megrendezett esemény november 26-án, vasárnap délután zajlott.

A Magyarországi Baptista Egyház mint kiadó gyermekkönyvpályázatot (ismeretterjesztő, mese, képeskönyv, kifestő) hirdetett 2023-ban – a Baptista500 emlékévben – azzal a céllal, hogy a gyermekek érdekes módon ismerhessék meg a Kárpát-medencei anabaptisták mindennapjait, életmódjukat, történeteiket és hitüket. A beérkezett pályaművek közül a zsűri döntése alapján Kiss Lehel Alvinci történetek című műve lett a győztes.

A zsűri döntését a következőkkel indokolta: Érdekes témát és időszakot választott a szerző, amikor az 1600-as évek elején Bethlen Gábor alvinci birtokán letelepedő hutterita anabaptista közösség mindennapjaiba tekinthetünk bele. Tudományos alapossággal gyűjtötte össze az általa választott történelmi korszak meghatározó eseményeit, kultúráját, hitét. A történeteket, a mondanivalót egy gyermek életén keresztül mutatja be, ami nagyban segít a kis olvasóknak, hogy beleélhessék magukat az események sodrásába. Nyelvezete és stílusa gördülékeny, a történetmesélés szerkezete magával viszi az olvasót. Egyedül olvasásra az alsó tagozat második felének, a felső tagozat elején járóknak ajánlható jó szívvel a könyv. Szülővel együtt, aki értelmezi a gyermek számára a történetet, már óvodás kortól élvezhető. A könyv tartalma, szerkezete, nyelvezete igazi íróra vall.

A kisregényt Szimonidesz Hajnalka csodálatos illusztrációi gazdagítják.

Az esemény egyben könyvbemutató is volt, az ünnepség után a szerző dedikálására is sor került. 

A Magyarországi Baptista Egyház „Könyvecskék az anabaptistákról” címmel kisregényíró pályázatot is hirdetett az elmúlt évben azzal a céllal, hogy 2023-ban, a Baptista500 emlékévben népszerűsítő történelmi kisregényeken keresztül ismerhessék meg az olvasók a Kárpát-medencei anabaptisták egy-egy meghatározó személyét, időszakát, történetét, valamint hitet ébresszen, erősítsen. A beérkezett pályaművek közül az újkígyósi Rusz Gábor Tizenkét év című kisregényét ítélte a zsűri a pályázat győztesének. A kisregény folytatásban már olvasható a Békehírnök című lapban.

A kisregény első mondataiban, az Előhangban ezt olvashatjuk:

„Az 1613–1629 között uralkodó Bethlen Gábor erdélyi fejedelem az ország iparának felvirágoztatása céljából 1621 nyarán befogadott egy csoport, a hitük miatt hazájukból, Morvaországból elüldözött anabaptistát. A száműzöttek a Maros bal partján fekvő Alvincon kaptak engedélyt a letelepedésre, és azonnal hozzá is láttak házaik felépítéséhez, mert a tél közel volt.”

A zsűri döntését a következőkkel indokolta: Rusz Gábor művének regényessége magával ragadja az olvasót. Fordulatokban gazdag, izgalmas történet bontakozik ki előttünk. Történetmesélése jól kidolgozott, alaposan átgondolt. A regény főhőseinek belső vívódásai, változásai, kérdései alkalmasak arra, hogy az olvasó saját kétségeit vállalja, saját kérdéseit tegye fel magának. A szereplők választásai jól beleszövődnek a regény folyamába. Az erős és egyértelmű lelki mondanivaló mellett a valóságos történelmi háttér megjelenítése plasztikusan illeszkedik a regény háttereként.

A kisregény kiadását, megjelentetését a Magyarországi Baptista Egyház a következő évben, 2024-ben tervezi.

A Magyarországi Baptista Egyház vezetősége kimagasló művészeti munkássága és eredményei elismeréséül a 2023 Baptista Művésze díjat Háló Gyula költő, írónak ítélte. Háló Gyula nemcsak lelkipásztorként, illetve az egyházban kommunikációs szaktitkárként végzett kimagasló tevékenységet, hanem költészetével, a művészetek és a művészek iránti elkötelezett segítőkészségével, alkotói és művészetszervezői munkásságával is maradandó életművet alkotott.

A díjazottról szóló méltatás itt olvasható:

A díjat Papp János egyházelnök adta át.

Az ünnepség harmadik része a Jelenlét elnevezésű Baptista Művészeti Alkotóhét kiállításának megnyitója volt. Az idén ötödik alkalommal találkozhattak olyan baptista testvérek, akik nem feltétlenül professzionális alkotók, mégis örömmel és elhívással töltenek egy hetet művészeti tevékenységgel, ami adott esetben az év további részére is lelki táplálékot nyújt a számukra. Az alkotóhét alapítóját, Háló Gyulát követően a hét művészeti és lelki vezetését Mikes Balázs teológus, nyomdász, grafikus, művészettörténész, a Wesselényi Utcai Baptista Gyülekezet elöljárója vette át két évvel ezelőtt. Mikes Balázs összefoglalójában beszámolt az alkotóhét tematikájáról, a részvevők munkájáról, a napirendről és az együtt töltött idő értékes pillanatairól, momentumairól. A program végén megtekinthető volt Antal Saci iparművész, Kovács Péter festő, Makaji Máté építész és Mikes Balázs közös kiállítása. A héten született irodalmi műveket a későbbiekben közöljük.

Az ünnepségen Kovács Ferencné előadásában Háló Gyula-verset hallhattak a jelenlévők, a Jobbágy család, Jobbágy Bence (zongora, cselló), Jobbágyné Papp Tímea (fuvola), Jobbágy Csenge (hegedű) és Jobbágy Csanád (cselló) pedig klasszikus zenedarabokat adott elő. A rendezvény lezárásaként fogadás várta a vendégeket.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!