Baptista vezetők Sierra Leonéból

1227
Vendégek Sierra Leoneból

Baptista egyházi vezetők látogatták meg május első napjaiban a Magyarországi Baptista Egyházat és a Baptista Szeretetszolgálatot. Mondandójuk lényege a hála és a köszönet volt.

A sokat szenvedett afrikai országból érkezett Joseph S. Fornah és Titus Kamara a segélyszervezetnél járva megköszönte a Baptista Szeretetszolgálatnak azt a munkáját, amit az Ebola-járvány idején végzett elsősorban helyi önkéntesének irányításával. A vendégek meglátogatták a segélyszervezet néhány fővárosi szociális intézményét, majd tapasztalatokat gyűjtöttek, illetve cseréltek a magyar munkatársakkal. Baczkó Zsuzsannával, a nemzetközi részleg programvezetőjével a jövőbeni együttműködés, magyar segítségnyújtás lehetőségeiről is beszéltek.

A tevékenység annak idején egy külügyes segéllyel indult, a magyar állam támogatásához a Baptista Szeretetszolgálat is csatlakozott: steril eszközöket vásároltak, ezeket a Külügyminisztérium juttatta el az ebola által leginkább érintett országokba. Füredi Kamilla baptista misszionáriusként több évtizede élt Sierra Leonéban, a szeretetszolgálat az ő segítségével nyújtott közvetlen támogatást, miután Kambia körzetet karantén alá helyezték a hatóságok, mert nagyon megemelkedett a fertőzöttek száma. „A helyzet reménytelen, imádkozzatok értünk és azért, hogy ez a halálos kór ne tegye tönkre az országot”, üzenték akkor. Füredi Kamilláék vödröket, fertőtlenítőszert, szappant vittek az embereknek és rizst, hogy ne éhezzenek. A járvány után a szervezet az újrakezdésben is segített: helyi partnereik révén vetőmagokat, palántákat, szerszámokat és tartós élelmiszerekből álló segélycsomagot adományoztak a rászorulóknak. Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója nemrégiben a helyszínen járva mérte fel a helyzetet, neki külön is köszönetet mondtak minap a helyi baptista vezetők.

A WHO adatai szerint a járvány kitörése, vagyis 2013 vége óta a nyugat-afrikai térségben 11 ezer olyan ebolás esetet regisztráltak, amelynek áldozata nem élte túl a betegséget. A mezőgazdaságból és kiskereskedelemből élők többségét a karantén ellehetetlenítette, megfosztva őket amúgy is szerény megélhetésüktől. A járvány miatt nagyon sok gyerek maradt árván, mindenféle támogatás nélkül.