Április 13-án a Veresegyházi Élő Remény Baptista Gyülekezet szervezésében férfitúra volt a Rám-szakadék és környékén. Az alkalomról Belák Gábor, a gyülekezet tagja készített beszámolót.

6:20 Főzöm a kávét. Kint 6 fok, előrejelzés 20 fok, nem tudom eldönteni, síoverall vagy rövid nadrág. Mindegy, berakom mindkettőt.

7:42 Bekanyarodok az imaházhoz. Egy kisebb tömeg platós teherautókkal előtte, gondolom, a helyi kőművesbrigád reggeli indulása. Nem látok ismerős arcot, de végül odamegyek, kiderül, ez a túracsapatom!

7:56 Dobáljuk be a témákat, megtudom, hogy Nándi pulzusa 45, Attilától pedig, hogy nem Dömsödre, hanem Dömösre kell menni.

8:46 Érkezés Dömös parkolóba. Rengeteg autó, ember, gyerek. Egy WC. Sor. Békésen beszélgetünk. Benjámin mosolyogva nézi, ahogy a szemfüles gyerekek beállnak elé a sorba. Nyolcan.

8:59 Még mindig sorban állunk a WC-nél. A hangulat megalapozásáért Peti megmutatja a múlt heti kullancscsípését, ami körül egy piros folt van. Összeül egy gyors konzílium. Végül vírusos agyhártyagyulladással diagnosztizáljuk.

9:00 Elindulunk az ismeretlenbe. A terv 16 km, 4-5 óra alatt. 

9:05 Megállunk egy térképnél. Túravezetőnk elmondja a tervet. A fekete jelzésű „Veszélyes útszakaszon” felmegyünk Dobogókőig, majd vissza a temetőn keresztül, végén fagyi. Azt hisszük, vicc. Attila tudja, hogy nem az.

9:34 2,34 km után megállunk egy pihenőnél, Benjámin közös imára hív bennünket. Többen tachikardiával küzdenek, a szintemelkedés 7%-a teljesült. Nándi pulzusa felment 47-re.

10:15 Elértük a veszélyzónát. Szikla, víz, sár. Értelmet nyer a cserezokni. Megúszom egy kisebb beázással, de nem mindenki ilyen szerencsés. Peti szerint olyan, mint Vietnámban volt. Elgondolkodom, hány éves lehet Peti. Jól tartja magát, az biztos!

10:48 Felérünk. Pulzusom 120–140. Fenn pólót cserélek, na ez nagy gondolat volt reggel az overall mellé berakni egy cserepólót. Pedig benne se volt a túraleírási előzményekben. Büszkén megyek tovább. Nándi pulzusa elérte a bűvös 50-es álomhatárt.

11:45 Dobogókő kilátó. Szép. Többen nem merünk leülni, nehogy úgy maradjunk. Innen már könnyű lesz.

13:30 Lefele fogalmam sincs, hogy a sor elején vagyok, vagy a végén, merre kell menni, de nagyon jókat beszélgetünk. Felfele Detrével, Gyulával, lefele Gáborral. Gábor lefele önkéntelenül feliratkozik az András-listámra.

14:23 A temetőnél már mindenki kész, mégis továbbmegyünk, irány a fagyis!

14:35 Detre fagyit vesz. Detre eltűnik. Detre előkerül. Megindulunk a parkoló felé, mindenki mosolyog, mindenki boldog, ja, nem mindenki.

15,15 km, 616 m szintemelkedés, 4 óra tiszta menetidő, Rám-szakadék, jöttünk, láttunk, e-bike-okkal visszamennénk!

Belák Gábor, Élő Remény Baptista Gyülekezet


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!