Tizenöt éves a Protestáns Újságírók Szövetsége

Adventi vacsora a MEÖT-székházban

1605

A karácsony ünnepét megelőző négy adventi hét az egyházi esztendő kezdő hónapja. Ez az időszak az Urunk érkezésére történő várakozás jegyében telik, de egyidejűleg a polgári időszámítás szerinti évzáró hónap is, mely okot ad és lehetőséget nyújt az összegzésre, a számvetésre. Az utóbbi években szinte valamennyi munkahely adventi együttlétre, vacsorára hívta alkalmazottait. A Protestáns Újságírók Szövetsége a szó szoros értelmében senkinek sem munkahelye, de a mintegy kétszáz fős tagság számára értékes szakmai közösséget jelent. 

2019. december 10-én este 6-kor néhány tucat PRÚSZ-tag gyűlt össze a MEÖT-székház kápolnájának előterében a számvetés és a várakozás jegyében. Az est hivatalos programja beszélgetésekkel, így némi késéssel indult, hiszen a jelen lévő tagság nagy része év közben ritkán találkozik személyesen, bár a közgyűlés és a hagyományos médiaműhely ez évben is alkalmat nyújtott erre. Ez az évzáró rendezvény azonban különleges volt, hiszen a mögöttünk hagyott esztendőben nemcsak vezetőségváltás történt, hanem az egyesület fennállásának tizenöt éve is lezárult.

Az egyesület rendezvényei hagyományosan igei bevezetéssel indulnak. Dr. Kádár Zsolt református lelkész-újságíró adventi gondolatai Máté evangéliuma 2. fejezetének első két verse alapján szóltak a részvevőkhöz. A hallgatóság átélhette a napkeleti bölcsek szavait: „Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.”

Nagy Katalin elnök (Fotó: dr. Zsugyel János)

Az áhítatot követően Nagy Katalin elnök vette át a szót, és egymás után szólította az elmúlt tizenöt egyesületi évben kulcsszerepet játszó személyeket a pódiumra. Novotny Zoltán tiszteletbeli elnök gondolataiban a PRÚSZ indításának körülményeiről, a szervezet munkaterületeinek kialakításáról szólt, melyek kiállták az idők próbáját, hiszen máig is ezek határozzák meg az egyesület tevékenységének kereteit, majd felidézte az elmúlt évek alkalmait, ezek közreműködőit és helyszíneit.

Prof. Fabiny Tamás evangélikus püspök Rát Mátyás-díjas tagtársként a protestáns újságírás feladatairól és sajátosságairól tartott előadást. A reformáció korából vett példákkal érvelt amellett, hogy a protestáns újságírás alapvető terepe a nyilvánosság. Emellett a reformátorok nyitottsága arra kötelezi a mai utódokat, hogy bátran éljenek az új kommunikációs technikákkal, de ne tévesszék szem elől, hogy mindezeket az evangélium gondolatainak hiteles terjesztése érdekében kell felhasználni. A jelenkori protestáns újságírás feladata a reformáció kora óta változatlan: hitelesség a híradásban, a közösség tanítása és átformálása, az örömhír terjesztése és az embertársak megbékítése, mindez idegen szavakkal: információ – edukáció – rekreáció – proklamáció – rekonciliáció.

Ezt követően a Rát Mátyás-díjjal kitüntetett személyek kaptak lehetőséget arra, hogy egy-egy rövid versüket, írásukat mutassák be a részvevőknek. A díjazottak közül többen – magas koruk, illetve halálozásuk miatt – nem tudtak személyesen jelen lenni, így nevük, valamint üzenetük, rövid írásuk felolvasásával emlékeztek meg róluk a jelenlévők. Az egyetlen baptista Rát Mátyás-díjasról, Gerzsenyi Sándorról Marosi Nagy Lajos alapító tag emlékezett meg, és a lelkipásztor-költő Penuél című versét olvasta fel. A jelen levő díjazottak közül felszólalt Fenyvesi Félix Lajos, Kiss Sándor, Pósa Zoltán, Petrőczi Éva, Ozsváth Sándor és Vitéz Ferenc. Az ünnepi program végén Lázár Csaba előadóművész és Négyessy Katalin gordonkaművész Ady Endre verseiből mutatott be egy válogatást.

Az est hivatalos részének lezárását követően késő estébe nyúló tartalmas beszélgetésekkel zárult a gazdag programmal indított, hagyományos PRÚSZ adventi vacsora.

Dr. Zsugyel János – M. N. L.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!