A Protestáns Újságírók Szövetsége kezdeményezésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Károli Gáspár Református Egyetem együttműködésével 2022. október 25-én 10 órától zajlott A fake news hatalma avagy miért hiszünk el mindent? című konferencia a Károli Gáspár Református Egyetem Szivar termében (Budapest VIII., Múzeum u. 17. Csekonics-palota).

Közel 50 résztvevő regisztrált a konferencia kezdetén: a PRÚSZ újságíró tagjai, vendégek, médiamunkások és érdeklődő laikusok. Az egyetem egyik diákja azért jött el, mert éppen ebből a témából írja a diplomamunkáját.

A konferenciát dr. Trócsányi László, a Károli Gáspár Egyetem rektora nyitotta meg, aki megosztotta velünk személyes történeteit is arról, hogyan találkozott párizsi nagykövetként a Magyarországot is érintő álhírrel. Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, újmédia-kutató az előadásában a fake news sajátosságait, illetve az álhírek terjedésének társadalom-lélektani hátteréről beszélt. Dr. Papp János Tamás Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jogásza az előadásába arra kereste a választ, hogy a jog eszközeivel lehetséges-e megakadályozni a fake news megszületését és terjesztését. Dr. Szűts Zoltán média- és digitálispedagógia-kutató az áltudományos hírek példáin keresztül mutatta be a jelenséget, amelynek káros következményeit részben a tudatos médiahasználat oktatásával lehet megelőzni. Vigóczki Máté Oroszország-szakértő, az MCC-Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Intézetének munkatársa az orosz háborús álhírgyártás és -terjesztés mechanizmusáról gyűjtött releváns tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésben Fekete Zsuzsa, a Reformátusok Lapjának főszerkesztője, Stumpf András, a Válasz Online munkatársa, és Nagy Katalin, a PRÚSZ elnöke – többek között – arról is elmondta véleményét, hogy az újságírók milyen szakmai elvek mentén kerülhetik el a fake news veszélyeit.

Az alábbi fotókat Bankó József készítette.

Dr. Trócsányi László, a Károli Gáspár Egyetem rektora, fotó: Bankó József

Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, újmédia-kutató fotó: Bankó József

Dr. Papp János Tamás jogász, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fotó: Bankó József

Dr. Szűts Zoltán média- és digitálispedagógia-kutató, fotó: Bankó József

Bánó Attila újságíró kérdez és a véleményét mondja el, fotó: Bankó József

Vigóczki Máté, Oroszország-szakértő, MCC-Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Intézet fotó: Bankó József

Fekete Zsuzsa a Reformátusok Lapja főszerkesztője, Stumpf András a Válasz Online munkatársa és Nagy Katalin a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke fotó: Bankó József

Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!