Az Ars Sacra hangversenyeihez idén is csatlakoztunk pengetős hangszereinkkel. 2022. szeptember 18-án délutánra hívtuk meg a budapesti és Budapest környéki zenekarok tagjait közös szolgálatra. Szolgálatunk célja Istenünk magasztalása hangszereinkkel is.

Bevezetésként elhangzott, hogy a Dunaharaszti Baptista Gyülekezet idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Egy évvel később, 1948-ban már megalakult a zenekar, és szolgáltak az akkori pengetősök. 1973-tól vonószenekarrá alakultunk, később ismét elővettük pengetős hangszereinket, és jelenleg kilenc taggal szolgál zenekarunk.

Darabjaink zöme ismert baptista énekfeldolgozás a dunaharaszti Pengetős füzetben közel 100, a szatmárnémeti Mandolin dicséretek című gyűjteményben több mint 200 darabbal.

A találkozó célját a 33. zsoltár 1–3. verse fejezi ki, ezért jöttünk össze, hogy ez megvalósuljon: „Vigadjatok az Úrban, ti igazak! Az igaz emberekhez illik a dicséret. Adjatok hálát az Úrnak citeraszóval, tízhúrú lanttal zengjetek neki! Énekeljetek neki új éneket, szépen zengjenek hangszereitek!”

Tisza Attila lelkipásztor testvér bevezetőjében bemutatta a pengetős hangszerek fejlődését. Érdekesség volt látni és hallani az interneten elérhető legkisebb mandolint és annak megszólaltatott hangját.

A harmincfős zenekar által megszólaltatott darabok szerzői/feldolgozói közül néhány név: Bányai Jenő, Beharka Pál, G. F. Händel, Kiss Mózes, Surányi Gábor, dr. Surányi János, G. Verdi.

A zenekart Hricsovinyi Renáta, Bíró Zsuzsa és Surányi Pál vezényelte. A műveket Kovács Ferenc vezette be.

A bátorító igei gondolatok Dávidot és Ezékiást mutatták be, akik a maguk helyén könnyebb és nehezebb körülmények közt is készek voltak hangszereikkel az Urat dicsérni.

A gyülekezet és a zenekar közös szolgálatára is sor került a „Mily szép a Jézus nyája” című ének eléneklésével. További ének- és prózai szolgálatok tették teljessé a délutánunkat: Botár Viktort, Szűcs Irént, valamint Kovács Ferenc és Budai András mandolin-gitár duettjét hallhattuk.

Az alkalom végén mód nyílt a beszélgetésre is, valamint az alagsori teremben szeretetvendégséggel zártuk a találkozót. A vendégek mellett a KisDuna Tv is eljött és felvételt készített, ez az interneten megtekinthető.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!