ARS SACRA – KEZEK fesztivál a Dunaharaszti Baptista Gyülekezetben

846

Az emberi alkotás képessége Isten ajándéka. Olyan dolgokat tudunk létrehozni, teremteni, amelyek addig nem léteztek. A képzőművészet megalkotja a maradandó tárgyat, a zeneművészet pedig az előadás során létrehozza azt a művészi élményt, amit közösségben élhetünk át, és amely az emlékeinkben él tovább. Nem csupán a rendkívüli tehetségű festő- és szobrászművészek, zeneszerzők, előadóművészek képesek az alkotásra – az ő műveik valóban különlegesek és megismételhetetlenek, de a hétköznapi emberek számára is megadatott az az ajándék, hogy valami egyedit hozzanak létre.

2021. szeptember első hétvégéjén ezt szerettük volna felfedezni: bemutatni önmagunknak és egymásnak, hogy hogyan kamatoztatjuk a nekünk adatott képességeket. Az Ars Sacra Fesztivál keretében a baptista imaházban rendeztük meg Alkotó-Zenélő KEZEK – Keresztény Egyházi Zenés Evangelizációs Koncertek – elnevezésű kétnapos programunkat, amelyben a koncertélmény és a képzőművészet egyaránt helyet kapott.

A rendezvénysorozat szombaton Tisza Attila lelkipásztor előadásával vette kezdetét, melynek témája: ismert kezek a képzőművészetben. Festményeken, szobrokon látható kezekről és az alkotó művészek kezéről hallhattunk fotókkal gazdagon illusztrált, érdekes és szórakoztató előadást, valamint híres emberek kézjegye alapján gondolkodhattunk arról, hogy mit árul el az aláírásuk a személyiségükről.

Az előadást követően az imaház udvarán megnyílt a Dunaharaszti Baptista Gyülekezet tagjainak kézműves alkotásaiból összeállított kiállítás. 21 alkotó több mint száz művében gyönyörködhettünk: láthattunk festményeket, grafikákat, varrott és hímzett kézimunkákat, patchworkalkotásokat, kézzel készült használati tárgyakat és dekorációkat, fotókat és építészeti terveket.

Másnap a több baptista gyülekezet zenészeiből erre az alkalomra egyesült pengetőszenekar koncertjét élvezhettük. A Dunaharaszti Baptista Gyülekezetben hosszú múltra tekint vissza a pengetős hangszereken való játék: a pengetőszenekar már 1948-ban, a gyülekezet alapítását követő évben szolgált, majd több hosszabb-rövidebb szünet után 2010 óta ismét aktív. A vasárnap fellépő zenekarban mandolin, mandola, gitár és nagybőgő is megszólalt. A 25 tagú zenekart Surányi Pál vezényelte, a vendég zenészek Aszódról, Cinkotáról, Felsőpetényből, Galgagutáról, Pesterzsébetről, Pécelről, Vácról és Váckisújfaluból érkeztek. Műsorukban klasszikus baptista énekek és jól ismert komolyzenei művek átiratai szerepeltek.

Az előadások után a gyülekezet tagjai által előkészített szeretetvendégség biztosított bőséges lehetőséget az oldott hangulatú ismerkedéshez, a közös beszélgetéshez.

Az a képesség, amelyet Isten bennünk elhelyezett, a Teremtőre mutat. Ezen a két napon azt az Alkotót dicsőítettük, akinek a képességeinket köszönhetjük. Egyben szerettük volna a gyülekezetünk által képviselt keresztény értékeket és az evangélium jó hírét közvetíteni Dunaharaszti lakói felé.

A hétvége eseményeiről a KisDuna Televízió részletesen beszámolt. A híradás, illetve a teljes pengetős találkozó megtekinthető a következő linkeken:

http://kisdunatv.hu/?file=videok/2021/202137/9220.mp4

http://kisdunatv.hu/?file=videok/2021/202137/9223.mp4

Kézműves kiállításunk egy része a Baptista Művészeti Napok programjaként 2021. november 27. és 2022. január 6. között megtekinthető volt a Dunaharaszti Városi Könyvtárban. 2022-ben pedig tervezzük a folytatást – olyan lelki üzenetet, alkotó tevékenységet és művészi élményt szeretnénk nyújtani, amely a város hívő és nem hívő lakóit egyaránt megszólítja, és hozzájárul a valódi közösség épüléséhez, formálásához.

Koczka Andrea

Dunaharaszti Baptista Gyülekezet


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!