Magyarázatos Biblia online könyvterjesztésben

7569

Október 31-én, a reformáció ünnepén országszerte számos helyszínen tartanak megemlékezést a protestáns egyházak. A reformáció egyik fontos üzenete volt, hogy a hétköznapi ember számára is érthetővé és saját nyelvén olvashatóvá váljék a Szentírás; az evangélium a mindennapi élet részévé lehessen.

A Harmat Kiadó a közelmúltban jelentette meg magyarul is a világ egyik legnépszerűbb magyarázatos Bibliáját, amely hazánkban is sikerkönyv lett: első szériás nyomása csupán kiadói és egyházi terjesztésben nem egészen fél év alatt elfogyott. A Kiadó most nemcsak az új kötettel áll az olvasók elé, hanem a legnagyobb hazai könyverjesztőkkel is tárgyalásokat kezdett arról, hogy a reformáció emléknapjára – egyelőre a boltok online hálózatain – a világi terjesztésben is elérhető legyen a Yancey-Stafford-féle Magyarázatos Biblia. A Nemzeti Kulturális Alap Márai-programjába is bekerült kötet újszerű megközelítésével segítséget kíván nyújtani a Szentírás rendszeres olvasásához, áthidalva a kulturális szakadékot a mai olvasók és a Biblia évezredekkel ezelőtt íródott könyvei között.

Nem egészen egy éve jelent meg a hazai könyvpiacon a Harmat és a Veritas Kiadó összefogásával a világ egyik legnépszerűbb magyarázatos Bibliája az újonnan revideált Károli-Biblia szövegével. Az angol nyelvterületen NIV Student Bible néven közismertté vált kötet számos nyelven, már több mint 6 millió példányban kelt el. A neves szerzőpáros, Tim Stafford és a hazai olvasók körében is igen népszerű Philip Yancey – kutatásai alapján ­­figyelembe véve, hogy az olvasók különböző szinten közelednek a Bibliához – többlépcsős bibliaolvasó programot állított össze.

Továbbá köznapi stílusban íródott magyarázó kommentárokkal, számos értelmezési segédlettel, térképpel, keresést segítő függelékkel nyújt fontos információkat például egy-egy bibliai könyv hátteréről, megírásának céljáról, támpontot adva az egyes igeszakaszok mai értelmezéséhez, valamint gyakorlati életben való alkalmazásához is. Az elsősorban fiataloknak, valamint „laikus”olvasóknak szánt, modern külsejével is a mai kultúrát idéző Magyarázatos Biblia nemzetközi népszerűsége abban rejlik, hogy köznapi nyelven, hasznos és érdekes információkkal gazdagítva segíti a Szentírás szövegének megértését,  azoknak az akadályoknak a leküzdését, amelyek sokak számára megnehezítik a Biblia napi olvasását.

„A Biblia értelmezése komoly erőfeszítés, de igencsak megtérülő szellemi befektetés. Ezért fontos, hogy segítséget adjunk ebben, hiszen egyre távolabb kerül a mai embertől az a kultúra, amelyben íródott. Így sokszor szükség van magyarázatokra, hozzáfűzött kiegészítésekre, a történelmi háttér ismeretére – mondta el a kötet világi megjelenése kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. – A reformáció gondolatához kapcsolódva szeretnénk, ha ez a hiánypótló kötet, amelyet a nemzetközi és a hazai fogadtatás is igazol, mindenki számára elérhető lenne; az evangélium üzenete minél többeknél célba érve beépülhetne ma is a mindennapokba.”

A Kiadó alkalmazkodva a kor igényeihez, a Reformáció 500 éves évfordulójára tervezi a Yancey-Stafford-féle Magyarázatos Biblia digitalizált változatának megjelentetését, amellyel a kiválasztott olvasási tervnek megfelelően számítógépes, illetve mobiltelefonos applikáció segítségével érkezhetnek majd naponta az adott szövegrészek a hozzájuk kapcsolódó magyarázatokkal, háttér-információkkal.

www.magyarazatosbiblia.hu


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!