Szeptember 29-től október 2-ig várja a könyvbarátokat a térség meghatározó könyvszakmai és kulturális fóruma, a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, ahol négy napon át huszonöt ország közel száz neves alkotója, négyszáz hazai és határon túli magyar író, tudós, művész részvételével színes programokkal, színpadi beszélgetésekkel, dedikálásokkal várják az olvasókat. Az idei könyvfesztivál fontos eseménye lesz egy rendhagyó kerekasztal-beszélgetés is, amely a különböző kulturális területek szinergiáit járja körül. A Hópárduc felesége – Életem Erőss Zsolttal című életrajzi kötet és a hazai mozikban most debütáló Magasságok és mélységek nagyjátékfilm alkotóinak együttműködése révén az értékes emberi történetek még szélesebb körhöz juthatnak el, és hozzájárulhatnak a magyar alkotóművészek jobb megismeréséhez is.

Révész Szilvia A Hópárduc felesége – Életem Erőss Zsolttal című nagy sikerű életrajzi kötete Sterczer Hildával, a közismert hegymászó özvegyével készült interjú során járja körül két különleges ember történetét, majd a gyász, a hitválság, az elengedés folyamatába, tanulságaiba is engedi bepillantani az olvasót. A kötet, valamint egy fiatal filmes alkotócsapat találkozásából született különleges könyves-filmes együttműködés a gyász irodalmi és filmes feldolgozásának sikeres példája lett.

Az említett kötet ihletéséből született meg ugyanis Csoma Sándornak a hazai mozikban most debütáló Magasságok és mélységek című nagyjátékfilmje. A premierre pedig egy rendhagyó együttműködés eredményeképpen a Harmat Kiadó gondozásában a kötetből egyedi kiadás készült filmes borítóval, a rendező előszavával, a főszereplő, Pál Emőke és a producer, Sümeghy Claudia gondolataival.

Mind a kötet, mind a belőle készült film rendkívül fontos témát jár körül. Ahogy erről Csoma Sándor, a film rendezője fogalmazott: – Mivel továbbra is egyfajta tabutéma kultúránkban a gyász, aminek viszonylag kevés filmes és irodalmi feldolgozása létezik, kifejezetten fontosnak és értékteremtőnek találom a róla való kommunikációt. Mindenki többször is találkozik vele élete során, mégsem vagyunk képesek megfelelően reagálni sem érintettként, sem kívülállóként. A gyász nehézségeiről, a gyászfeldolgozás folyamatáról pontosan és inspirálóan beszél Sterczer Hilda története. Ahogyan Zsolt a lábamputációja utáni mélységből jutott fel a legnagyobb magasságokig, úgy Hildának a férje halála okozta megsemmisülésből sikerült végül talpra állnia. Rendkívül elgondolkodtató ennek az asszonynak a kálváriája, és tiszteletre méltó az ereje, amely a legnehezebb pillanatokban is kisegítette őt.

Hasonló együttműködés a hazai kortárs könyves szakmában is ritka. Mint dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója elmondta: nagyon fontosnak tartják a különböző kulturális területek szinergiáinak megtalálását, hiszen így a megszülető művek több síkon még szélesebb kört érhetnek el. Mint fogalmazott: hazánkban is kuriózum az effajta kapcsolódás, amely viszont hozzájárulhat a magyar alkotóművészek jobb megismeréséhez is.

– Alkotóként egyre nagyobb a felelősségünk, hogy az értékes emberi történeteket minden lehetséges módon eljuttassuk a közönséghez. Az interjúkötet és a Magasságok és mélységek című film közös célja, hogy teljesítse ezt a küldetést – utalt a közös munka értékére Sümeghy Claudia, a film producere. A rendhagyó kerekasztal-beszélgetés a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából október 1-én, szombaton 16 órától lesz látható a Millenárison, a Nemzeti Táncszínház Kis Színpadán, ahol Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye; Csoma Sándor filmrendező; Sümeghy Claudia producer, valamint Révész Szilvia, a könyv szerzője ­a film egy rövid részletének megtekintését követően beszélget a gyászfeldolgozásról, a könyv és a film különleges kapcsolódásáról, a különböző kulturális területek együttműködéséről és az alkotók felelősségéről. A beszélgetést követően 17 órától az alkotók a Harmat Kiadó G12-es standjánál dedikálnak majd.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!