A 2023. évi Egyházzenei Tanfolyamot július 2-től 9-ig rendeztük meg az Újpesti Baptista Imaházban. Évtizedek óta működő tanfolyamunk a hagyományos európai és magyar egyházi zenével, illetve ezen belül a baptista közösség zenei tradícióival kívánja megismertetni a fiatal generációt.

Fontosnak tartjuk, hogy az abszolút kezdő szinttől a zenetanár-kollégákig mindenki számára élményt és jól használható tudást adjunk. Különösen lényegesnek látjuk a zenetanulás jellemformáló hatását, annak a meggyőződésnek az átadását, hogy a gyülekezetben végzett zenei szolgálat rendszeresen odaszánt minőségi időt kíván, tehát aki azt végzi, idejéből, energiájából, tudásából adakozik. Emellett a másokkal való együttműködés is jelentősen formálja a fiatalokat. Jó példák erre a karvezetők, akik egyben egymás kórusa is, vezénylés közben azt várhatják el társaiktól, amiben kórusénekesként jó példával járnak elöl előttük.

Az idei évben karvezetés tanszakon Oláh Miklós és Kovács István 7 főt, ének-hangképzésen Kiss Rózsa 10 főt, harmónium-orgona szakon Tóka Ágoston 4 főt tanított, összesen (átfedésekkel) 18 növendék vett részt a munkában. A tanfolyam lebonyolításában Papp Ferencné, Jobbágy Ferencné, Tóth András és Kovács István segített. Hétfőtől péntekig mindennap reggel 9-től este 8-ig tartottak az órák és a próbák, közben közösen vettünk részt áhítaton és fogyasztottuk el az ebédet, vacsorát.

A tanfolyam nyitóalkalma július 2-án, vasárnap volt, igét hirdetett Mészáros Kornél újpesti lelkipásztor, Kristóf Réka felvidéki énekművész énekelt, harmóniumon és orgonán Tóka Ágoston kísérte.

Kristóf Réka és Tóka Ágoston

Az ebédeket Jobbágy Ferencné és Tóth András testvérek készítették el, naponta kb. 20-an ebédeltünk együtt az imaházban. A vacsorákat budapesti gyülekezetek női köreitől (időrendben: Nap utca, Kispest, Újpest, Wesselényi utca, Rákosszentmihály) kaptuk ajándékba. Amellett, hogy nagyon szép emlékeket szereztek nekünk, és érezhettük a szeretetüket, a vendéglátás szolgálatát mint bibliai alapértéket állították jó példaként a fiatalok elé. Nagyon köszönjük!

Az újpesti imaházban valamennyi termet használhattuk tanításra, gyakorlásra reggeltől estig, ezért köszönettel tartozunk az újpesti testvéreknek. Központunknak, az elnökségnek is hadd mondjunk köszönetet, mivel anyagi lehetőségeikkel élve támogatják tanfolyamunkat, hasonlóképpen tett néhány magánszemély is, akitől pénzügyi segítséget kaptunk, így több hallgatót kedvezményben tudtunk részesíteni. Kérjük, hogy támogassanak bennünket a jövőben is! Mindenek fölött azonban köszönjük Urunknak, hogy áldásával, oltalmával kísérte ezt a hetet!

Kovács István és Tóka Ágoston


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!