Tarolhat a Narnia az idei Nemzetközi Könyvfesztiválon

2513

Csütörtökön nyitja meg kapuit a Millenárison a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely április 28-ig várja az érdeklődőket. A magyar könyvkultúra legrangosabb nemzetközi eseményén, amely a négy nap alatt Európa legnagyobb könyvesboltjaként is működik, számos izgalmas és rendhagyó programmal találkozhatnak az érdeklődők. Idén debütál például a Harmat Kiadó gondozásában a máig a világ legolvasottabb fantasy művei közé tartozó Narnia krónikái eredeti illusztrációkkal készült egykötetes kiadása és Michael Wardnak a rajongók számára igazi csemegét jelentő A Narnia-kódja is, amely lenyűgöző irodalmi felfedezésre vállalkozik. A szerző C. S. Lewis életművének tanulmányozásával találja meg és tárja fel a „titkos kódot”, amely összefűzheti a Narnia krónikáinak összes kötetét.

A Narnia krónikái hétkötetes regényciklus – amely a 20. század egyik legsokoldalúbb keresztény gondolkodója és írója, C. S. Lewis tollából született meg – az évtizedek során mára az igazi klasszikusok közé emelkedett, és sikere azóta is töretlen. Narnia birodalmának titokzatos története – olvasók millióit ejtve rabul – komoly hatással volt az ifjúsági és gyerekirodalomra, és olyan mai, kortárs művekre és alkotókra is, mint például J. K. Rowling és a Harry Potter-sorozat. A hazánkban is a kötelezően választható olvasmányok sorában szereplő, kalandokban bővelkedő mű a jó és a rossz örök csatáján keresztül járja körül többek között az áldozathozatal, a megbocsátás, a hűség, a szelídség, a bátorság, az alázat témaköreit.

„A fantasy kétségtelenül reneszánszát éli. C. S. Lewis bravúros érzékkel kísérletezett a különböző műfajokkal, a modern kori fantasy műfaj felvirágoztatásában élen járt J. R. R. Tolkiennal együtt, akivel barátokként és vitapartnerekként is kölcsönösen inspiráló hatással voltak egymásra” – nyilatkozta a most nyíló Nemzetközi Könyvfesztivál kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. Mint fogalmazott: a Narnia rendhagyó módon nemcsak évtizedről évtizedre újabb generációkat szólít meg, hanem össze is köti őket. A kiadó rögtönzött olvasói megkérdezése alapján a regényfolyamot gyakran a szülők, nagyszülők olvassák fel a gyerekeknek, ami egyben közös családi élmény is jelent.

A Biblia után az egyik legolvasottabb keresztény könyvnek számító fantasysorozathoz kapcsolódóan a könyvfesztiválra jelenik meg Michael Ward neves oxfordi C. S. Lewis-szakértő A Narnia-kód című kötete is, amely igyekszik fényt deríteni a regénysorozatban található szimbólumok rendszerére, a „titkos kódra”, amely közel fél évszázadig tartotta izgalomban a Narnia-olvasókat, és amely a Narnia krónikáinak és C. S. Lewis irodalmi munkásságának is teljesen új oldalát mutatja be.

A Narnia krónikái eddig közel 50 nyelven, több mint 100 millió példányban jelent meg, így máig a világ legolvasottabb fantasy művei közé tartozik. Három kötetből nagy sikerű mozifilm is készült a Walt Disney Pictures és a Walden Media közreműködésével, 2018-ban pedig a Netflix vásárolta meg a regény felhasználási jogait, így a közeljövőben várhatóan tv-sorozat és film is készül a történetből. A Narnia krónikáit olyan ismert személyek is olvassák és ajánlják ma világszerte, mint például Ed Sheeran háromszoros Grammy-díjas angol énekes, dalszövegíró.

A Nemzetközi Könyvfesztiválon a kötethez kapcsolódóan április 28-án, vasárnap 15 órától a Gyermek(b)irodalomban családok, Narnia-rajongók számára Kalandozások a ruhásszekrényen túli birodalomban címmel Bartha Álmos nemzetközi kvízmester vezetésével tartanak izgalmas vetélkedőt.

A Harmat Kiadóról

A több mint 25 éve alapított, elsősorban családi, párkapcsolati és gyermeknevelési könyveiről ismert, de a gyermekirodalomtól az egyetemi tankönyvekig széles skálát felölelő, keresztény szellemiségű Harmat Kiadó célja, hogy magas színvonalú, közérthető irodalommal segítse az érdeklődőket a hitbeli és életvezetési kérdésekben, valamint a természet- és a társadalomtudományok terén, továbbá számtalan fontos témában társadalmi párbeszédet kezdeményezzen és elősegítse megoldásukat. A Harmat Kiadói Alapítvány a társadalmi felelősségvállalás jegyében több olyan terület mellett kötelezte el magát – eszközöket és segítséget is nyújtva –, amelyek minőségi, pozitív változást érhetnek el a családok, fiatalok, gyermekek, közösségek életében. Így a kiadó többek között párbeszédet szervezett az iskolai kortárs bántalmazás vagy az öngyilkosságok megelőzésének témakörében, de a kezdetektől aktív szerepet vállal a Házasság Hete Mozgalomban is, amelynek immár több mint tíz éve egyik szervezője, illetve országos koordinátora.

A kiadónak eddig több mint 500 kötete jelent meg közel hárommillió példányban. A legnépszerűbbek közé tartozik Gary Chapman több százezer példányban kiadott Az 5 szeretetnyelv könyvsorozata, Henry Cloud Gyerekhatárok, illetve Kamaszhatárok című kötete. A kiadó nevéhez fűződik C. S. Lewis Narnia krónikáinak kiadása és a világ egyik legnépszerűbb Magyarázatos Bibliájának (NIV Student Bible) magyarországi megjelentetése is. A Harmat adja ki immár tíz éve az elsősorban családi és párkapcsolati, gyermeknevelési kérdésekkel foglalkozó Family magazint is.

www.harmat.hu

www.narnia.hu