Születőben van a kartali baptisták orgonája

3387

A recept, ami alapján dolgozunk:

Hozzávalók:

1 db régi, kimustrált elektromos templomi orgona;
1 db gyors számítógép jó sok RAM-mal, minőségi hangkártyával;
az adott térre méretezett, jó minőségű hangrendszer.

Elkészítés:

Fogd a régi orgonát, és szedd ki a belsőségeket, azaz az összes régi elektronikát. Tisztítsd ki alaposan. Vezetékeld át az összes billentyűt és kapcsolót úgy, hogy tudjon kommunikálni a számítógéppel. Tölts le a számítógépre egy olyan programot, amely valódi orgonák hangmintáját képes megszólaltatni az orgonista által. Újítsd fel a játszóasztalt, hogy ne csak jó, de szép is legyen, méltó az Isten házához. Kapcsold össze a hangrendszerrel, és aprólékos finomítással állítsd be a célnak megfelelően. Amikor elkészült, hívd meg a barátaidat, hogy személyesen, a saját fülükkel is meggyőződjenek, hogy bevált-e a recept, esetleg érdemes-e a továbbadásra.

A megvalósításra nagy az összefogás. Volt, aki megvásárolta a gyülekezet számára a használt orgona-játszóasztalt, más vállalta a polírozását, lakkozását. Valaki az adminisztrációt bonyolítja, mások kis meglepetéseket készítenek az adományozók részére, mert vannak, akik céladománnyal is szívesen támogatják az ügyünket.

Nem akarunk kapkodni, az ütemezést a rendelkezésre álló emberi és anyagi forrásokhoz igazítjuk. Ezzel együtt is bízunk benne, hogy Isten segítségével az idén elkészülünk.

Részletek az orgona naplójából

Február 11.:

„Hát én volnék az. Szeretnék bemutatkozni. Egy Lipp & Sohn gyártmányú elektromos orgona vagyok. Még Nyugat-Németországban születtem. Hogy kerültem Kartalra? Egy derék férfiember kijár dolgozni Németországba. Az a dolga, hogy a használt lakások felújításának előkészítő munkáit elvégezze. Elmondása szerint engem egy lakásban hagytak, ahol meghalt az idős tulajdonos. A fiatalember hazahozott Magyarországra, hátha még kellek valakinek. Úgy látszik, igaza lett. Valakinek kellettem. Mások talán nem látnak értéket bennem. Igazuk van. A hangom… mit mondjak, borzalmas. Valaki azonban bízik bennem. Szerinte talán nem is túl sokára csodás hangon fogom dicsőíteni a Jóistent.”

Március 11.:

Elkészült a első síp. Nem szól, de jól néz ki!

Április 2.:

Készülnek az ajándékok az adományozóink számára.

Április 28.:

Orgonánk javára Tóka Ágoston orgonaművész és az újpesti baptista kamarakórus adott jótékonysági hangversenyt az újhatvani katolikus templomban.

Május 6.:

Az orgonánk nemsokára szívátültetésen esik át. A műtétet Thiering Péter elektromérnök vállalta. A régi analóg elektronika helyére egy úgynevezett MIDI enkódert épít be. Ez majd egy számítógéppel kiegészülve fogja reprodukálni egy templomi orgona hangzását. Egy bibliai idézet jutott eszembe: „Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek.” (Ez 36,26) Arra gondoltam, hogy ez a hangszer így talán hitelesebben fogja szolgálni az evangélium üzenetét, mint ha újonnan vettük volna.

Május 25.:

Tervünket a kartali önkormányzat is támogatja. Mi ezt úgy tartjuk számon, hogy az orgona sípsorai közül hármat Kartal lakóközössége biztosított a számunkra.

Június 7.:

Tudtad? Az UNESCO 2017-ben Dél-Koreában ülésezett, és többek között az orgonazenét és az orgonaépítést is világörökségnek nyilvánította.

Június 16.:

Örömmel adunk hírt: megtörtént a szívátültetés. A „beteg” jól van.

Augusztus 5.:

A kartali katolikus templomban zenés áhítatot tartottunk orgonánk javára Kiss Rózsa énekművész és Tóka Szabolcs orgonaművész közreműködésével.

A támogatás lehetőségéről információk a gyülekezet Facebook-oldalán vagy telefonon kaphatók: +36-20-886-1783.

Köszönettel a gyülekezet nevében:
Kovács László
lelkipásztor


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!