Sikeres pályázat a Baptista szociális szolgáltatók szakmai fejlesztéséhez

Beszélgetés Varjú Lajos projektmenedzserrel

903

A Magyarországi Baptista Egyház a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ-el közös konzorciumban sikerrel pályázott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében az Egyházi és civil szervezetek szociális közfeladat ellátásának támogatása (EFOP-1.9.8-17) kiírásra. A szerződött támogatás összege: 270,3 millió forint. A támogatás mértéke: 100%.  A pályázat elkészítésének körülményeiről és a projekt megvalósításáról kérdeztem Varjú Lajos projektmenedzsert.

Kik indulhattak ezen a pályázaton?

Többek között egyházak, illetve egyházi jogi személyiségű szervezetek, akik személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátásokat tartanak fent, például idősek otthonát. A szóban forgó pályázatot az MBE a Baptista Szeretetszolgálattal együtt konzorciumban adta be. A két szervezet között hagyományosan jó a szakmai együttműködés, a közös projekt megvalósítás nem új keletű számunkra.

Kik vettek részt a pályázat elkészítésében? Külsős pályázatíró céget bíztak meg, vagy az Egyház és a Szolgálat közösen készítették el?

A pályázat megírását az egyház belső erőforrásokkal biztosította, az összeállítás igazi csapatmunka volt.

A pályázat elkészítéséhez milyen szakmai segítséget vett igénybe?

Nagymértékben kaptunk segítséget a Baptista Szociális Módszertan, illetve a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaitól. Összesen 16-20 ember aktív munkája hozta létre a pályázatot.

A pályázat elkészítésében résztvevők tapasztalatára számítanak-e annak megvalósításában is?

Az említett csoport, akik a pályázatot írták, a megvalósításban is első számú szakembereink, akikkel rendszeresen kapcsolatban vagyunk azért, hogy a pályázat megvalósítása a lehető legmagasabb színvonalon tudjon megtörténni.

A projekt utófinanszírozott. Milyen anyagi forrásokat tudnak bevonni a megvalósításához?

A projekt valóban utófinanszírozott, a munkánkat azonban nagy értékben segíti, hogy az elnyert összeg 50%-át a szerződés aláírását követően az EMMI átutalta a konzorciumi partnereknek.

Elegendő idő áll-e a rendelkezésre a projekt befejezésére?

A projekt megvalósítására 20 hónap áll rendelkezésünkre, ami azt jelenti, hogy 2019. október 19-én fejeződik be. Jelen pillanatban elmondhatom, hogy megfelelő ütemben haladunk a megvalósításban és minden reménység megvan arra, hogy a projekt végéig minden vállalt tevékenységet jó minőségben teljesítünk.

Melyek azok az intézmények, amelyek részt vesznek a projektben?

A projektben elsősorban az MBE és a Baptista Szeretetszolgálat által fenntartott négy idősek otthona vesz részt, a Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthona (Pécs) az MBE Filadelfia Integrált Szociális Intézmény (Kiskőrös), az MBE Emmaus Idősek Otthona (Hajdúböszörmény) és a Gondviselés Háza Idősek Otthona (Hajdúböszörmény). Ugyanakkor vannak olyan projekt tevékenységeink, amelyekben az összes baptista fenntartású intézmény, szervezet érintett lehet.

Mi a projekt megvalósulásának célja?

A projektben megvalósuló tevékenységek célja, hogy az érintett szolgáltatások minősége még magasabb színvonalú legyen. Ennek érdekében, többek között szervezetfejlesztési, képzési, szolgáltatásfejlesztési, és egyéb kompetenciafejlesztési projektelemek találhatóak programunkban. Lehetőség nyílt a pályázaton keresztül arra is, hogy jelentős infrastrukturális fejlesztés tudjon megvalósulni, a Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthona (Pécs), illetve az MBE Filadelfia Integrált Szociális Intézmény (Kiskőrös) intézményekben.

Kik vesznek részt az új szakmai módszerek kidolgozásán, fejlesztésén és az eljárások bevezetésén?

A projekt egyik zászlós hajója, hogy új szakmai metódusokat fejlesztünk. Ezek a metódusok az idősek otthonában folyó ápolási és befogadási tevékenységekről illetve a siket ellátottakkal való foglalkozás speciális kérdéseiről szólnak. Minden eddig említett tevékenység messze túlmutat a projekt lezárásán, hosszú távon határozzák meg az érintett intézmények szakmai munkáját. A projekt sikeres megvalósításának záloga, hogy kiváló hozzáállású, kiváló felkészültségű szakemberekkel dolgozunk együtt.

Megosztás