Menekülnek a rettegés elől

2537

Valakinek az ugródeszkát, másnak csak egy állomást jelent a Lea Otthon, ahol az anyák menedéket találnak, és megtanulnak gondoskodni gyermekükről, emellett még dajka- vagy eladói végzettséget is szerezhetnek. A Lea anyaotthon címe titkos. Ezzel próbálják védeni azokat a nőket, akik agresszív férjük vagy barátjuk elől menekülnek ide gyermekükkel.

Margó egyedülálló anyaként ismerkedett meg egy férfival, aki eleinte nagyon kedves volt hozzá és a lányához. Aztán féltékeny lett a gyermekre, akit többször megvert és a haját tépte. „Sosem engedte meg, hogy elvigyem orvoshoz, így nem készült látlelet. Engem többször zaklatott szexuálisan, és meg is erőszakolt. Egyszer agyon akart ütni, de a lányom elkezdett sírni, erre abbahagyta az ütlegelést. Ennek hála, megmenekültem” – emlékezett vissza az asszony.

A gyámügyesek segítségével egy krízislakásban próbáltak elrejtőzni, de a dühös férfi rájuk talált és fenyegető SMS-ekkel zaklatta őket. Margónak és gyermekének újra menekülnie kellett.

Most a Lea anyaotthonban találtak menedéket, ahol többek között étellel, ruhával próbálják segíteni őket. Állítása szerint „végre nyugodt az életük”. Miközben ezt mondta a 23 éves nő, könny szökött a szemébe. Amikor az MNO rákérdezett, miért bánatos mégis, elmondta, hogy anno feljelentette a volt élettársát, és ottjártunkkor kapta meg a bíróságtól a választ, amelyben leírták, hogy látlelet hiányában nem lesz az esetükből bírósági ügy. Volt élettársa most ugyan börtönben ül – mert rezet lopott a munkahelyéről és lebukott –, de amint szabadul, ismét Margóék keresésére indul.

A nőnek az állandó félelem mellett az anyagi kilátástalansággal is meg kell küzdenie. Családjára nem számíthat. Édesanyja fiatalon halt meg, édesapja és fiútestvére is nehéz anyagi körülmények között él, így ők sem tudnak segíteni. Ráadásul az asszony csak öt osztályt végezhetett el az általános iskolából. Nincs munkája, így most kevesebb mint 20 ezer forintból kell megélniük havonta, ami arra sem elég, hogy ennivalót vegyen magának. Ha eszik is egy keveset, lelkiismeret-furdalást érez – a 40 kilós – Margó, hogy gyermeke elől veszi el a falatot. „Nem túl fényesek a kilátásaim. Attól félek, hogy elveszítem a kislányomat.”

Ideiglenes menedék

Évente körülbelül 14 ezer nő szül a 16-24 éves korosztályban. A fiatal anyák közül sokan halmozottan hátrányos helyzetűek: gyakran egyedül nevelik gyermeküket, alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek, rossz a szociális és az anyagi helyzetük, vagy bántalmazottként keresnek fel egy anyaotthont. A Lea Otthonba – ahol évente 50 család lel ideiglenes lakhelyre – az ország egész területéről jöhetnek a 18. életévüket betöltött asszonyok, akik maximum másfél évig maradhatnak az intézmény falai között, ahol segítenek nekik önállósodni, és eladói vagy dajkavégzettséget is szerezhetnek. Míg ők tanulnak, önkéntesek vigyáznak gyermekükre, és ha kell, segítenek nekik a tanulásban is.

Kunné Szalai Gyöngyi 25 önkéntest koordinál. Gyöngyi az MNO-nak elmondta, hogy többek között álláskeresési, kommunikációs és személyes higiéniás tréningekkel próbálnak segíteni az anyáknak. A jogi alapismereteket elsajátítva megtudhatják az asszonyok, mire kell figyelniük egy szerződés aláírásánál. Egy-egy állásinterjú előtt kisminkelik őket, hogy ezzel is nagyobb esélyük legyen a munkahely megszerzésére. Emellett az otthonban nyelvet is tanulhatnak, elsajátíthatják a költséghatékony és egészséges főzés fortélyait is – tette hozzá a koordinátor.

A visszailleszkedésükben segítségükre van egy pszichológus is. Bálint Éva tapasztalatai szerint a bántalmazott nők lehet, hogy elszöknek otthonról egy anyaotthonba, ahol menedéket és segítséget kapnak, ám közülük többen mégis visszamennek társukhoz. Ennek hátterében anyagi nehézség, súlyos önértékelési gondok és társfüggőség áll – világított rá a pszichológus.

Intézetesből családanya

Bár ugyanabban az anyaotthonban él Margó és Virág, de ahogy a 27 éves Virág fogalmazott, ő már látja a fényt az alagút végén. Vidám, beszédes, kétgyermekes anya, akiről ránézésre nem gondolná senki, hogy kevesebb mint egy kilogrammal született, majd csecsemőotthonba került. Nyolc különböző intézet lakója volt, négyszer került nevelőszülőkhöz, ahonnan két esetben visszakerült az otthonba, mert verték és nem adtak neki enni. Élete legnagyobb törésének mégis azt tartja, amikor 16 évesen először találkozott a vér szerinti anyjával. „Meg sem kellett kérdeznem, miért hagyott el. Alkoholista volt már születésem előtt is, ami azóta sem változott.

Az intézet falai között talált rá a szerelem. Ott ismerkedett meg az élettársával, akitől két fia született. Több éve egyedül neveli őket, mert a szakápolóként dolgozó férfi már öt éve börtönben van sikkasztásért. „Soha nem hazudok a gyermekeimnek. Elmondtam nekik, hogy az apjuk börtönben van, és pszichológusi engedéllyel bevittem a nagyobbikat a beszélőkre.” Két helyen dolgozott, hogy egyedülálló anyaként tudja fizetni az albérletet. Amikor az egyik munkahely megszűnt, már nem tudta bérelni a lakást és eltartani a fiait is. Ekkor kereste fel az anyaotthont. Már nyolc hónapja laknak itt. Ez idő alatt az asszony maximális pontszámmal elvégezte a dajkaképzőt, és egy óvodában kapott munkát. A fizetésből lakásra gyűjt, és nagy álma, hogy szociális munkás legyen. Büszke arra, hogy a hétéves fia kitűnő tanuló, és az ötéves is ügyeskedik az óvodai foglalkozásokon. „Szeretnék tanulni, hogy azután egy gyermekintézetben dolgozhassak.”

„Sokat szenvedtem. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy erős vagyok. Nem vagyok az, csak annak mutatom magam. De már nem hordok pajzsot. Azzal gyermekként védtem magam a fájdalmaktól. Most már egy fal van körülöttem, amit én építettem fel. Intézetis vagyok, nem tagadom, de nem lettem utcalány, tolvaj és alkoholista sem. Tartom a három lépés távolságot, és nem engedek közel magamhoz olyan embereket, akik bánthatnának.”

Már megbocsátott az anyjának, aki intézetbe adta, a nevelőszüleinek, akik bántották, és az élettársának is. De mint mondta, a férfinak – aki másfél hónap múlva szabadul – sok mindent le kell tennie az asztalra, hogy újra bízni tudjon benne. „Ember lett belőlem, és a nehézségek közepette is ember maradtam.

Megjelent: Magyar Nemzet Online


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!