Húsvéti fesztiválon robbant a bomba Pakisztánban

2070
Mentőalakulatok tagjai egy holttestet visznek el a pakisztáni Lahor város Gülsán-e-Ikbál nyilvános parkjából, ahol öngyilkos merénylő robbantott 2016. március 27-én. A főbejárathoz közeli parkolóban bekövetkezett robbanásban legalább 56-an életüket vesztették és több mint 200-an megsebesültek. (MTI/AP/K.M. Chuadary)

Öngyilkos merénylő robbantott vasárnap a kelet-pakisztáni Lahor város egyik nyilvános parkja előtt, legalább 65-en életüket vesztették és több mint 300-an megsebesültek – közölték mentési és rendőrségi illetékesek.

A robbanás A Gülsán-e-Ikbál park főbejáratához közeli parkolóban történt – közölte a Samaa News hírcsatorna.

Helyi sajtóértesülésekből úgy tudni, hogy a pokolgépet valószínűleg egy motorhoz rögzítették. Haider Asraf, rendőrségi vezető szerint az öngyilkos merénylő a pokolgépet a motorparkolóban hozta működésbe.

A tűzszerészek viszont azt közölték, hogy a merénylő a nyolc-tíz kilogrammnyi robbanószert a testén hordta.

K__AP20160327108-1024x575
Elhunyt hozzátartozójukat sirató nők a pakisztáni Lahor város Gülsán-e-Ikbál nyilvános parkjában, ahol öngyilkos merénylő robbantott 2016. március 27-én. A főbejárathoz közeli parkolóban bekövetkezett robbanásban legalább 56-an életüket vesztették és több mint 200-an megsebesültek. (MTI/AP/K.M. Chuadary)

Számos ember volt a merénylet idején a parkban, köztük az ország keresztény kisebbségéhez tartozók is, akik a húsvéti fesztiválra érkeztek.

A helyi mentőegységek szóvivője szerint a sebesülteket különböző kórházakba szállították a városban. A sebesültek többsége nő és gyermek – tette hozzá.

A pakisztáni hadsereg is időközben a merénylet színhelyére érkezett és a sebesültek elszállításában segédkezik.  Lahor városának parkjait a hatóságok bezárták, és felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a robbantást.

Pakisztánban a sikeres katonai fellépés ellenére a kormányellenes tálibok kisebb csoportjai továbbra is képesek támadásokat indítani a biztonsági erők és polgári célpontok ellen. A tálibok egykor kiterjedt területeket tartottak ellenőrzésük alatt az ország északnyugati részében, de a 2009-ben indult katonai műveletek kisebb, elszigetelt területekre szorították vissza őket.

A terrortámadás elkövetését a pakisztáni tálib szélsőséges mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-e Talibán szervezethez köthető Dzsamat ul-Ahrar nevű iszlamista csoport vállalta – olvasható a Doon című napilap internetes honlapján.

Forrás: http://www.hirado.hu/2016/03/27/pokolgepes-merenylet-pakisztanban/


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!