Felavatták Pestszentlőrinc–Pestszentimre Közéleti Panteonját, amelyen szerepel Békéssy Sándor is, aki Pestszentimre községi bírója és a gyülekezetünk lelkipásztora volt a II. világháborúig.

Tegnaptól már megtekinthető a Tomory Lajos Múzeum kertjében található panteon (1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116–118.), amit azoknak az egykor itt élő, alkotó nagyjainknak az emlékére készítettek, akik tevékenységükkel közösségünk számára maradandó értéket teremtettek.

Békéssy Sándor (1881–1945) baptista lelkész 1910 előtt került szüleivel Soroksárpéterire, a mai Pestszentimrére. 1910. augusztus 15-én Soroksárpéteriben egy szőlőskert betonmedencéjében a baptista vallás szokása szerint „bemerítkezett”, azaz felvette a baptista vallást.

Támogatta a Soroksártól való elszakadást, és a fejlődés érdekében havilap indítását szorgalmazta. 1913. május 1-jén jelentette meg a Soroksárpéteri Közlöny c. lapot, melynek felelős szerkesztője volt. A baptista egyház életében vezető szerepet játszott, összefogta a településen egyre nagyobb számban élő híveket. 1923-ban lelkésszé választották.

Énekkart vezetett, fúvószenekart hozott létre, a magyarországi baptisták könyvnyomdájának egészen haláláig igazgatója volt. Jelentős patrónus szerepet vállalt az árva- és szeretetház működtetésében. Soroksárpéteri küldötteként a soroksári képviselő-testület munkájában is részt vett. Településén jó kapcsolatot épített ki a református egyházzal és annak vezetőjével, dr. Széky Endrével is. 1932. május 19-én egyhangú szavazással Pestszentimre Nagyközség képviselő-testülete a település bírájává választotta. 1945. január 17-én halt meg.

Életére és szolgálatára hálásan emlékezünk. Emléke inspirációt jelent szolgálatunk végzésében.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!