Az 56-os árvákra emlékeztek

2168

Filmvetítéssel és ankéttal emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcban árvává vált gyermekekről a Grassalkovich Antal Baptista Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Felnőttek Általános Iskolájában. A diákok Tényi István filmrendezővel beszélgettek a történelmi eseményekről.

56os_arvak_17Tényi István filmművész Hetedíziglen című filmjét nézhették meg a diákok a Grassalkovich Antal Baptista Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Felnőttek Általános Iskolájában pénteken. A film olyan árvákról szól, akiknek a szülei az 1956-os forradalom és szabadságharc idején meghaltak vagy hosszú ideig fogságban voltak. Tényi István elmesélte, hogy személyes érintettsége miatt már több alkalommal feldolgozta az 56-os eseményeket. Ebben a filmjében a megszólaló hölgyek mindegyike munkásemberek gyermeke, akik a forradalom miatt nehéz körülmények között, csonka családban nőttek fel. A mű rávilágít arra, hogy az édesapa hiánya miatt a lányok szeretetről alkotott képe eltorzult, így legtöbbjük a későbbiekben sem tudott társas kapcsolatokat kialakítani, ezért egyedül próbálták megoldani a mindennapi gondokat. – Érdekes dolog, hogy a kokárda viselésének köszönhetően a fiatalabb generáció jobban érti és ismeri az 1848–49-es eseményeket. Szerencsére azonban a nagyszülők már mernek nyíltan beszélni az 56-os eseményekről, ezáltal teljesen hiteles képet kapnak az akkori hétköznapokról – fogalmazott a filmrendező.

56os_arvak_11Szűk Balázs pedagógus szerint az, hogy a diákok megoszthatták a forradalommal kapcsolatos gondolataikat a vendéggel, sokkal kíváncsibbá tette őket.

A nap folyamán ankét keretén belül Tényi István saját történetei alapján mutatta be a diákoknak a forradalom időszakát, ezt követően az intézmény tanulói előadták ünnepi műsorukat.

Forrás: http://hatvanihirlap.hu/az-56-os-arvakra-emlekeztek/