Apa-lánya napokat szervezett a Pure Program

„Egy lány életében a legmeghatározóbb férfi az apja”

3886
Fotó: Hegedüs Márton

A Pure Program április és május során Budapesten, Győrben és Székesfehérváron szervezett apa-lánya napokat. Az alkalmakon a programban részt vevő kamasz lányok édesapjukkal együtt töltöttek minőségi időt és kerültek közelebb egymáshoz.

„Habár kamaszkorban felértékelődik a kortárs csoport és a külső minták szerepe, de továbbra is meghatározó a szülői kapcsolat, amely segíti a kamaszok szeretetszükségletének betöltését. A szülői szeretet képes biztosítani azt a biztonságot, önbizalmat, ami segíti a kamaszt az adott életkor fejlődésfeladatainak megküzdésében. Ehhez egy olyan meghitt kapcsolatra van szükség, melynek alapja az együtt töltött idő és az érzelmi kötődés kialakulásához szükséges kommunikáció. Apa-lánya programjaink során erre szeretnénk lehetőséget teremteni. Mindemellett a kamasz lányok önbecsülésének formálódásában kiemelten fontos szerepet játszik édesapjukkal való kapcsolatuk” – mondta Kis Brigitta, a Pure Program vezetője.

Fotó: Hegedüs Márton

Az apa-lánya alkalmak során egy közös, interaktív nyitókör után külön műhelymunkák keretében beszélgettek az édesapákkal és a lányokkal. Az édesapák a program vezetőségi tagjai és meghívott előadók segítségével idézhették fel saját kamaszkori élményeiket, oszthatták meg személyes szülői tapasztalataikat, majd egy előadást hallhattak arról, hogy ebben az időszakban hogyan lehet egy szülő a gyermeke mentális bástyája. A lányoknak a csapatok önkéntes koordinátorai vezettek műhelymunkát, mely során édesapjuk életútját gondolták végig és az apa-lánya kapcsolatukban rejlő értékeket fogalmazták meg. Ezt egy közös agapé követte, mely során lehetőségük volt az apa-lánya pároknak kötetlen beszélgetésekre is. Az alkalmat minden helyszínen egy olyan feladattal zárták, melyen keresztül az apa-lánya párok kifejezhették egymás felé azt, hogy milyen értékes számukra ez a kapocs. A meghitt pillanatok közös imádsággal végződtek.

A rendezvények előadói Budapesten dr. Hortobágyi Tibor és Ágnes, a SZÉK Egyesület és a Családi Életre Nevelés Program vezetői, illetve Kis Brigitta programvezető, Győrben Bárányos Edit, a Pure Program szakmai felelőse, Székesfehérváron pedig Tornyai Gábor plébános és Hegyesi Zita, a Pure Program kommunikációs felelőse voltak.

Az apa-lánya alkalmak megvalósulását a családok éve programsorozat támogatása tette lehetővé.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!