A baptista egyházi vezetők is látogatást tettek a számvevőszéknél

419

Az Állami Számvevőszék és a történelmi egyházak magyarországi vezetőinek hagyományosan, évente szervezett találkozósorozata 2020 februárjában kezdetét vette. A Magyarországi Baptista Egyház képviselői Papp János egyházelnök vezetésével 2020. február 28-án tettek látogatást az Állami Számvevőszéknél. Az ÁSZ vezetőivel folytatott megbeszélésen a közpénzekkel való gazdálkodás egyes aktuális kérdéseiről esett szó.

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzési tapasztalatain alapuló magállapításaival, javaslataival, törvényben meghatározott tanácsadó tevékenységével is támogatja az Országgyűlést, annak bizottságait és az ellenőrzött szervezetek munkáját. A jól irányított állam működését támogatva a számvevőszék évente szervez találkozót a jelentős összegű költségvetési támogatásban részesülő, nem állami humánszolgáltatási feladatokat is ellátó hazai, történelmi egyházak vezetőivel.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Makkai Mária és Marozsán Lászlóné felügyeleti vezetők, valamint Pálmai Gergely osztályvezető fogadta a számvevőszék székházában 2020. február 28-án a Magyarországi Baptista Egyház vezetőit: Papp János egyházelnököt, Mészáros Kornél főtitkárt, Simon Norbert gazdasági igazgatót és Háló Gyula kommunikációs igazgatót.

A találkozó elején Domokos László hangsúlyozta, hogy az Állami Számvevőszék egyik kiemelt tanácsadó eszköze az ÁSZ honlapján mindenki számára elérhető, folyamatosan karbantartott önteszt rendszere. Az egyházi intézmények öntesztjét 2019 októberében újította meg az ÁSZ. Ezen túlmenően az egyházi intézmények részére frissen közzétett „Az egyházi beruházások ellenőrzése” című öntesztről tájékoztatta a baptista egyházvezetőket az ÁSZ elnöke.

Papp János egyházelnök üdvözölte az ÁSZ új egyházi öntesztjét, és kiemelte az öntesztek szabályos intézményi működés kialakítását támogató szerepét. Az egyházelnök bemutatta továbbá a résztvevőknek a Magyarországi Baptista Egyház intézményei feletti közös belső ellenőrzési szervezet működését, valamint a beszerzések átláthatósága érdekében megtett intézkedéseiket.

Az Állami Számvevőszék elnöke a találkozón felidézte, hogy az ÁSZ több éve ellenőrzi a humánszolgáltatást nyújtó, államháztartáson kívüli köznevelési és szociális intézmények, szolgáltatók egyházi fenntartó intézményeinek közpénzgazdálkodását. Domokos László hangsúlyozta, hogy az utóbbi években ennek jelentősége tovább nőtt, mivel a nem állami humánszolgáltatók, így az egyházak is, egyre nagyobb szerepet vállalnak az állami feladatok, közfeladatok ellátásában. Az ellenőrzések során szerzett tapasztalatokról és jó gyakorlatokról már 2018 januárjában elemzést készített az ÁSZ „A nem állami humánszolgáltatók ellenőrzési tapasztalatai” című, a köznevelési területre vonatkozó munkájában – emlékeztetett az ÁSZ elnöke.

Ezt követően Domokos László áttekintést adott az ÁSZ utóbbi években szervezett etikus közpénzügyi vezetői képzéseiről, melyek során több mint tíz szeminárium zajlott le az ellenőrzöttek széles körének: állami, nem állami, valamint önkormányzati fenntartású intézmények és gazdálkodók vezetőinek egyaránt, egészségügyi, oktatási, szociális szolgáltatások, valamint múzeumi területekről.

Petrik Judit
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály