Találkozó a Magyarországi Baptista Egyház vezetőivel

2842

Korrekt, jó hangulatú megbeszélésen fogadta egyházunk vezetőit Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke munkatársaival együtt. A tartalmas és informatív megbeszélésről az ÁSZ portálján megjelent hírt adjunk közre:

A Magyarországi Baptista Egyház vezetőinek látogatásával folytatódott az Állami Számvevőszék idei egyházi találkozóinak sorozata augusztus 13-án, hétfőn. Az ÁSZ folyamatosan fókuszban tartja az egyházak mint intézményfenntartók ellenőrzését, a mostani megbeszélésnek is az ehhez kapcsolódó számvevőszéki tapasztalatok megosztása adott különös aktualitást.

Az ÁSZ évek óta visszatérően szervez egyeztetéseket egyházi vezetőkkel. Idén a Magyarországi Református Egyház vezetőinek látogatásával vette kezdetét a találkozók sora június 13-án. Most Papp Jánost, a Magyarországi Baptista Egyház elnökét, valamint Mészáros Kornél főtitkárt fogadta hivatalában Domokos László, az ÁSZ elnöke. A találkozón részt vett Warvasovszky Tihamér alelnök és Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára is.

A megbeszélésen szó esett a Magyarországi Baptista Egyház történelméről, hazai hálózatáról és nemzetközi kapcsolatairól, illetve az Állami Számvevőszék jogállásáról, az ellenőrzések szabályairól, módszertanáról. Az egyház gazdálkodásával összefüggő kérdések megtárgyalásának különös aktualitást adott, hogy az ÁSZ idén júniusban zárta le az egyház által 2008-ban nyilvántartásba vett Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy mint intézményfenntartó 2014–2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését.

Találkozó a Baptista Egyház vezetőivel

Papp János egyházelnök kiemelte, hogy belső gazdálkodási szabályaik kialakítása során figyelemmel követik a jó gyakorlatokat, a közfeladat-ellátás tekintetében önálló módszertant alakítottak ki, és külön belső ellenőrzési csoport ellenőrzi az intézményfenntartókat, amelyek maguk is működtetnek belső ellenőrzést.

Az ÁSZ megállapításaival összefüggésben Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára az elkülönített nyilvántartás vezetésének fontosságát emelte ki, amely alapját képezi a szabályos elszámolásoknak is. Domokos László elnök pedig a közérdekű adatok és közzétételük körében az egyházaknál mint intézményfenntartóknál általánosságban jelentkező hiányosságokra, valamint a témához kapcsolódó átfogóbb jogalkalmazási kérdésekre hívta fel a figyelmet.

Találkozó a Baptista Egyház vezetőivel

Ehhez kapcsolódóan Mészáros Kornél főtitkár tájékoztatta az ÁSZ vezetőit arról, milyen belső gazdálkodási szabályok megalkotásával és alkalmazásával igyekszik a Magyarországi Baptista Egyház megfelelni a fentiekkel összefüggő minden jogszabályi előírásnak.

A találkozó lezárásaként az ÁSZ elnöke kiemelte, hogy a számvevőszék igény esetén bármely ellenőrzött esetében készen áll az összegyűlt tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztására.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!