Identitáskeresés az Örömkúton

2847
Fotók: Bakos Tamás

Ki vagyok én? – kérdezi naponként minden fiatal magától. Ki vagyok én? – teszi fel a kérdést az április 10.-én megrendezett Örömkút nevű rendezvény a Rákoshegyi Baptista Gyülekezetben. A havonkénti esemény alapvető célja a fiatalok elérése változatos eszközökkel.

Az első fontos lépés, hogy a fiataloknak megmutassák, hogy az egyház él, és örökké fiatal marad Istennel még egy 70 éves néni is. Erre a legjobb módszer a dicsőítés. Az áprilisi eseményen a BPA ifi dicsőítő csapata szolgált zenével, ami kellemes felvezetésül állt a tanítás előtt. A csapat fiatalokból áll, akárcsak azok a tízen és huszonévesek, akiket meghívnak az Örömkútra, így talán már ez a rész is elgondolkodtató lehetett. A gyülekezet meglepően lazán fogadta a dicsőítést, az először meghívott fiatalok azonban talán furcsálhatták a zene intenzitását és az énekesek lelkesedését. Amit viszont határozottan pozitívumként jelölnék meg, hogy sok keresztény azt hiszi attól lesz a dicsőítés fiatalos, ha minél hangosabb a zene. Az Örömkút rendezvényen azonban ezt nem tapasztaltam, ami még kellemesebbé teszi az emléket.

apr20A második fontos kérdés a problémák témaköre volt. Minden fiatal szembesül az életét sújtó rengeteg gonddal, amiket saját erőből aligha lehetne megoldani. A jelen helyzetben Tósoki Renáta beszélt leküzdött kényszerbetegségéről, és arról, hogy hogyan tudott megbízni Istenben, mikor az emberek már teljesen lemondtak róla. Fontos üzenet ez egy fiatalnak, aki úgy érzi a társadalom gyerekkora óta „rossz”-nak bélyegzi, és lemond róla.

A rendezvény fő témája az identitás volt, ahogy a legtöbb, fiatalok számára megrendezett eseményen, hiszen ezzel a problémával szembesülnek legtöbbször a tízen- és huszonévesek. A „Ki vagyok én?” című kérdést mindenki felteszi magának egyszer, legrosszabb esetben a társadalomtól kérdezi meg, és akkor kaphat ilyen válaszokat, mint hogy „Rossz vagy” „Ronda vagy” „Nem érsz semmit”.

apr12Itt Fóris Attila tanított arról, hogy mit válaszol erre a kérdésre Jézus. Egy egyszerű példával érzékeltette: Jézus megkérdezi a tanítványoktól mit tartanak róla ki ő. Péter elmondja, hogy szerinte ő a Krisztus, a megváltó, akire vártak, mire Jézus elmondja, hogy Isten szemében ki Péter. A példa azt mutatja, hogyha az ember megismeri Jézust, akkor Isten megmutatja neki ki ő valójában. Az örömhír pedig az, hogy Istennek rengeteg jó gondolata van rólunk, és inkább neki higgyünk és hallgassunk, ne a minket körülvevő társadalomra, aki egyre hangosabban üvölti: „soha nem leszel elég jó”.

Az esemény végén kisebb szeretetvendégség várta a meghívottakat, mikor egy finom pizza és sütemény mellett fogadhatták lelkes meghívójuk első és örök kérdését „Na, milyen volt?”


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Rendelkezzünk a baptisták javára!

Kérjük, rendelkezzen adója 1%-áról a Magyarországi Baptista Egyház javára! Köszönjük támogatását! Technikai szám: 0286