100 éve született dr. Somogyi Barnabás

3419

„Emlékezzetek meg a ti elöljáróitokról…”

– olvassuk a Károli-fordítású Zsidókhoz írt levélben (Zsid 13,7). Somogyi Barnabás testvér gazdag életét ismerve van mire emlékezni. Életét keresztény elvek alapján, a Biblia tanítását követve élte. A nála elhelyezett talentumokat gazdagon kamatoztatta.

Hogy ki is volt ő?

Az első Spurgeon-díjas baptista lelkipásztor, aranydiplomás sebészorvos, az orvostudományok kandidátusa, egyháztörténész, műfordító, szerkesztő, neves Spurgeon-kutató. Aki ismerte őt, úgy emlékszik rá, mint készséges, tisztelettudó, segítőkész, barátságos és szívélyes testvérünkre.

Van, aki a nevét hallva A Kürtben megjelent lelkesítő írásaira gondol, más a hajdani ifjúsági konferenciák kedvelt előadójára emlékezik. Megint más az operáló orvost úgy emlegeti, mint aki hívő betegét a kórházban is hittestvéreként kezelte.
Igehirdetéseire is sokan emlékeznek.

Megalapozott, jól felépített, gazdag üzenetű, biblikus prédikációk voltak azok. Van, aki történésztársaként úgy emlékezik rá, mint aki tudományát, kutatásainak eredményét készségesen megosztotta vele. Emberanatómiai és sebészeti műtéttani szakcikkei a mai kutatóknak éppúgy forrásmunkául szolgálnak, mint a baptista történelem kutatása terén elért eredményeit bemutató írásai. Egyedülálló műfordítója volt Bunyan János verseinek, és tudatos közlője Spurgeon munkásságának az általa tíz éven át szerkesztett Múlt, jelen, jövő baptista naptárban.

Én úgy emlékezem rá, mint elődömre a kalendáriumszerkesztői szolgálatában. Egy rövid ideig szerkesztette a Békehírnököt is. Méltó tehát, hogy a lap hasábjain is megemlékezzünk róla.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!