Anya-lánya teaház 2018

3392
Fotók: Hegedüs Márton, Szabó Levente

Január 28-án Budapesten a Kongresszusi Központban immár negyedszer rendezte meg a Pure – You are called program kiemelkedő eseményét, az Anya-lánya teaházat.

Az est témája a mindennapi önkéntesség, mindennapi misszió volt, ennek fókuszában pedig a családban megvalósuló odaadó, tevékeny szeretet. A rendezvényen a programban részt vevő lányok és édesanyáik töltöttek el egy estét, mely során az interaktív előadás, a közös beszélgetés, a fotósarok és egymás megajándékozása mind a személyes kapcsolat elmélyítését segítette.

Az Anya-lánya teaházat Kis Brigitta, a Pure – You are called program vezetője nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta az együtt töltött minőségi idő fontosságát: „Azt tapasztaljuk, hogy a mai kamaszok nagyon leterheltek. A felgyorsult világ miatt pedig egyre nehezebben tudnak megállni és minőségi időt tölteni a számukra fontos emberekkel. Pedig ha visszatekintünk a saját gyermekkorunkra, tudjuk, hogy az élményeknek milyen meghatározó szerepük van személyes fejlődésünkben.

Amikor ifjúságnevelésről beszélünk, azt gondolom, elengedhetetlen a szülők bevonása. Kétéves képzésünk során olyan élményeken keresztül szeretnénk megszólítani a szülőket, melyekre – reményeink szerint – évek múltán is örömmel gondolnak vissza.”

A programvezető ezután a családban mindennap megjelenő tevékeny szeretetre hívta fel a résztvevők figyelmét, amelyek megjelenhetnek a gondoskodásban, a házimunkában, a beszélgetésekben. Habár tudjuk, kiért tesszük, mégis hajlamosak vagyunk elfáradni ezekben a feladatokban. Ilyenkor fontos, hogy meg tudjunk pihenni, fel tudjunk töltődni.

„Néhány hete a veszprémi csapatunknál tartottam előadást. A csendben eltöltött idő fontosságáról beszélgettünk a lányokkal, és természetesen szóba kerültek az okostelefonok. Az előadás végén mutattak nekem egy videót, amin felvették egyik barátnőjüket, ahogy kétségbeesetten, szinte fejvesztve rohan be a szobába, hogy a telefonját fel tudja tenni a töltőre, mielőtt végleg lemerül. Sajnos nem sikerült végrehajtania a küldetést, de mindannyian jót nevettünk a videón, talán a benne rejlő irónia miatt, talán amiatt, hogy ismerjük az érzést, amikor olyan égető szükségünk van egy telefontöltőre. Azt gondolom, nekünk, keresztény embereknek is van egy olyan forrásunk, ami feltölt minket, ami segít minket a tevékeny szeretet gyakorlásában és abban, hogy soha ne fáradjunk el jót tenni. A kérdés már csak az, hogy mi hányszor jövünk ehhez a forráshoz. Mennyi időt töltünk Istennel? Szívből kívánom mindannyiunknak, hogy legyen kétségbeesetten szükségünk Istenre, hogy aztán az ő képmásaként, tőle tanulva igazán tudjuk szeretni egymást is.”

Az alkalom folytatásában Bárányos Edit, a program szakmai projektfelelőse interaktív előadás keretében hozta közelebb a jelenlevőkhöz a szeretetkapcsolat fogalmát. A téma feldolgozása során fontos szerepet kaptak a transzgenerációs hatások az életünkben: mit hoznak az édesanyák a saját édesanyjuktól, és mit adnak tovább lányaiknak, ugyanígy, mit kaptak édesanyjuktól a részt vevő lányok. A műhelymunka során a részt vevő párok végiggondolták, hogyan fejezhetik ki a másik számára a szeretetüket, és mi az, amit kaptak édesanyjuktól és tovább szeretnének vinni. Az előadás végén a résztvevők a bennük megfogalmazódott gondolatokat papírra vetve ajándékként adták oda a másiknak.

Az est második felében Hegyesi Zita, a program kommunikációs felelőse vezetésével különleges műveltségi kvízen vettek részt az asztaltársaságok, ahol művészettel, tudománnyal és a Pure program alkalmai során megbeszélt témákkal (önbecsülés, önismeret, szabadság, döntés, felelősségvállalás) kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A győztes asztaltársaság médiapartnerünk, a Family magazin és a Harmat Kiadó, valamint együttműködő partnerünk, a Don Bosco Cukrászda felajánlásából egyedi Pure ajándékcsomagot nyert.

Az eseményt Kis Brigitta programvezető zárta, aki köszönetét nyilvánította ki mindazoknak a családoknak, támogatóknak, vállalkozóknak és cégeknek, akik hozzájárulnak a Pure – You are called program munkájához, illetve külön köszönetét fejezte ki a családok éve programsorozatnak, mely lehetővé tette, hogy az idei Anya-lánya teaházat a Kongresszusi Központban rendezhessék meg.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!