Véget ért a baptista világtalálkozó Debrecenben

3040
Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Több ezren vettek részt a háromnapos rendezvényen

A magyar baptisták fontosak Magyarországnak, a magyar nemzetnek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a szervezet világtalálkozójának záró istentiszteletén Debrecenben. Balog Zoltán több ezer résztvevő előtt kijelentette: Magyarország, Európa, a világ jövője elképzelhetetlen az élő keresztény közösségek nélkül.

A tárcavezető a kormány nevében köszönetet mondott a baptistáknak, akik tíz megyében, 40 településen, 49 oktatási intézményben több mint 16 ezer gyermeket nevelnek és 70 szociális intézményben gondoskodnak a rászorulókról, az elesettekről. Balog Zoltán Tamási Áron szavaival méltatta a 13 országból összesereglett baptista közösséget: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”, valamint reményét fejezte ki, hogy a világ különböző részeiből érkezett magyarok itthon érzik magukat hazánkban.

Jövő januárban ünnepeljük a Szent Korona hazahozatalának negyvenedik évfordulóját, amelynek kapcsán a politikus megjegyezte: annak idején voltak olyan magyar baptisták Amerikában, akik egészen Jimmy Carter elnökig jutottak, és elérték a korona visszaadását. E folyamat része volt, hogy a kommunista Magyarországon evangelizálhatott Billy Graham hitszónok is – idézte fel a több évtizede történteket az Emmi vezetője. Balog Zoltán az istentiszteleten megköszönte a magyar baptistáknak, hogy tevékenységükkel hozzájárultak a tárca hatékony működéséhez.

A világ egyre kevésbé biztonságos a saját lakóinak – erről Paul Msiza, a Baptista Világszövetség (BVSZ) dél-afrikai elnöke beszélt az eseményen. Utalt rá, hogy a tudomány fejlődése ellenére milliók halnak éhen vagy vesztik életüket gyógyíthatatlan betegségben, millióknak nincs hozzáférésük tiszta vízhez. A BVSZ elnöke emlékeztetett: Isten új népet hozott létre, az egyházat, és fontos megmutatni a világnak a Krisztusban való egység lehetőségét.

Viorel Iuga, a Román Baptista Unió elnöke a szomszédos országok baptistái nevében üdvözölte a magyar hívők világtalálkozójának résztvevőit. A román elnök a záró istentiszteleten az evangéliumi jó hír hirdetésére szólította fel a jelenlévőket. A háromnapos világtalálkozónak második alkalommal adott otthont a hajdú-bihari megyeszékhely.

Kárpáti András

Forrás: http://magyaridok.hu/belfold/veget-ert-baptista-vilagtalalkozo-debrecenben-2050036/


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!