Színes nyomorúság

1705
Steiner József, a Baptista Szeretetszolgálat missziói igazgatója a kőrösis diákokkal Indiában

Amikor visszagondolok az október eleji indiai missziói utamra, összegzem azt, akkor az egyik legfontosabb kifejezés, ami az eszembe ötlik ez: színes nyomorúság.

A Baptista Szeretetszolgálat missziói igazgatójaként egy nyolc fős kis csapatot vezethettem Dél-Ázsia hatalmas országába, Indiába, a Szeretetszolgálat által működtetett óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium diákjait és tanárát.

30fa18ab5dd436d7f61c204f59fd9f3fAz első célpontunk a Himalája kisebb hegycsúcsain (kb. 2.500-2.600 méter) elhelyezkedő Darjeeling volt. Kőrösi Csoma Sándor sírját látogattuk meg, hogy egy kis ünnepséget tartsunk ott, elhelyezzünk egy magyar és egy székely zászlót.

Szállásunk egy teaföld közepén volt, és régi angol kúriában. A helyi lakosok bevezettek bennünket a teaültetvények és a teagyártás világába, ami számomra, mint a különleges teák rajongója számára nagyon élvezetes volt.

Ami elsőre szembetűnő volt számunkra, az annak ténye, hogy a nagyon nehéz körülmények között élő helyi lakosok milyen sokat mosolyognak, nevetnek, milyen barátságosak, élet-szeretőek. Ezt vibráló színekkel is igyekeznek kifejezni – a házaikon, a ruházatukon, ékszereiken.

Munkahelyeikre 1-1,5 gyalogolnak reggelente (majd 8-10 óra munka után vissza), dolgoznak a tűző napon 30-40 fokban, erős páratartalomban és a ritkább levegő miatt felfokozott UV-sugárzásban, majd hazatérnek otthonaikba, ahol nem csak a meleg víz, de folyóvíz sincsen az esetek többségében…

Egy hindu férfi
Egy hindu férfi

Találkoztunk keresztyén testvéreinkkel mind Darjeelingben, mind a fővárosban Delhiben. Megtudtuk, hogy a legtöbb hitre-jutó, Jézus követésébe beálló ember az iskolák által zajló misszió hatására indul el az egy igaz Isten útján (az iskolák nagy része keresztyén egyházak és helyi gyülekezetek működtetésében zajlik).

India polgárainak 80,5%-a hindu vallású. Ez egy 1.263.000.000 lakosú országnál hatalmas tömeget jelent. Mellettük találunk 13,4%-nyi, néha nagyon militáns muzulmánt (főleg délen támadnak a hindukra és a keresztyénekre). A keresztyének abszolút kisebbségben a lakosság mindössze 13,4%-át adják – bár ez nem kevés, mintegy 27 millió főt jelent.

Fontos megérteni, hogy ez nem egy névleges keresztyénséget jelentő vallási hovatartozást jelez, nem is “vasárnapi keresztyéneket”, hanem leginkább olyan hívőket, akik bátran felvállalják és aktívan élik meg hitüket.

A hinduk kiemelkedő fontosságú istene Siva, a pusztító. Úton-útfélen láttuk a levágott fejekkel táncoló Siva-szobrokat, a neki szentelt oltárokat, amelyeket levágott állatok vérével borítottak híveik… A végére zúgott tőlük a fejem, sajgott a szívem… Hálát adtam: “köszönöm Istenem, hogy Jézus Krisztusban szelíden és kegyelemmel jöttél hozzám. Köszönöm, hogy nem véráldozatot akarsz…”

be676a00df2f4545e0a4b8b5fb235f8dHálás vagyok Istennek azért, hogy sok-sok ország után Indiába el eljuthattam, de még inkább azért, hogy Magyarországra születtem, itt élhetek, és legfőképpen azért, mert szerető Mennyei Atyám lehajolt hozzám, értem Krisztusban, és az Ő szeretetében létezhetek.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!