Philip Yancey újra Magyarországra jön!

2712

„Chicagói hajléktalanok között dolgozó barátom mesélte azt a történetet, amely még azután sem hagyott nyugodni, hogy leírtam a The Jesus I never knew (Jézus, akit nem ismertem) című könyvemben:

»Odajött hozzám egy szerencsétlen, hajléktalan, beteg prostituált, aki már nem tudott enni adni kétéves kislányának. Zokogva mesélte el, hogy időnként még a mindössze kétéves kislányát is perverz férfiak rendelkezésére bocsátja, mivel így egyetlen óra alatt több pénzhez jut, mint ha egész éjszaka kint állna az utcán. Nincs más választása, csak így tud pénzt szerezni kábítószerre. Bevallom, nehéz volt végighallgatni ezeket a borzalmakat. Az is zavart, hogy munkámból adódóan minden gyermekbántalmazással kapcsolatos esetet jelentenem kellett, és közben fogalmam sem volt róla, mit mondhatnék ennek a szerencsétlen nőnek. Végül megkérdeztem, nem gondolt-e még arra, hogy esetleg az egyháztól kérjen segítséget. Sosem felejtem el, milyen mélységes döbbenet ült ki az arcára:

– Az egyháztól?! Aztán miért mennék éppen oda? Már így is eléggé gyötör a bűntudat! Csak még nyomorultabbul érezném magam!«

A történet kapcsán sokáig nyugtalanított a gondolat, hogy annak idején az efféle nők inkább felkutatták Jézust, nem pedig kerülték, s minél jobban kínozta őket a lelkiismeret, annál inkább a megmentőjüket látták benne. Talán az egyház elvesztette ezt az ajándékát? Hiszen minden jel arra mutat, hogy a lecsúszottak, a szerencsétlenek, akik Jézus idejében tőle várták a segítséget, mai követői körében már nem érzik szívesen látott vendégnek magukat. Vajon mi történhetett?

Minél többet töprengtem ezen a kérdésen, valami annál jobban vonzotta gondolataimat egyetlen szó irányába. Minden, ami itt következik, ebből az egyetlen szóból bontakozott ki… El is neveztem az »utolsó legjobb szónak«…”

(Részlet a Meghökkentő kegyelem című könyvből [Budapest: Harmat, 2014].)

Philip Yancey Atlantában született 1949-ben, és a környéken töltötte gyermekkorát. Egyéves volt, amikor – egy betegség következtében – elvesztette édesapját. Ez az élmény, illetve a fundamentalista keresztény közösség, amelyben nevelkedett, nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy élete egy pontján megtagadja a hitét.

A középiskolát követően a Columbia Keresztény Főiskolán tanult, itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Janettel. Diplomáit a Wheaton Főiskolán és a Chicagói Egyetemen szerezte kommunikációból és angol nyelvből.

Yancey ezt követően Chicagóba költözött, ahol nyolc évig működött szerkesztőként a Campus Life című – középiskolásokat és egyetemistákat megszólító – keresztény magazinnál. Hosszú évek óta szerkesztője a Christianity Today című folyóiratnak is, emellett többször jelentek meg cikkei a Reader’s Digest, a The Saturday Evening Post, a Publisher Weekly stb. hasábjain.

Yancey jelenleg Coloradóban él, miközben a világ különböző pontjain tart előadásokat. Könyveit eddig 15 millió példányban értékesítették 35 nyelven, ezzel pedig a világ egyik legkeresettebb keresztény szerzőjévé vált.

Nagy örömmel tesszük közhírré, hogy Philip Yancey a Harmat Kiadó meghívására ősszel Magyarországra látogat. 2018. október 12-én, pénteken Debrecenben, 13-án pedig Budapesten fog előadásokat tartani.

Saját tapasztalataim szerint és olvasóink visszajelzései alapján is érzékeljük, hogy könyvein keresztül nagyon nagy hatással van sokakra. Egy barátom azt mondta nemrégiben: „Van néhány könyv az életemben, amiket minden évben elolvasok egyszer. Yancey legismertebb könyve, a Meghökkentő kegyelem az egyik ilyen.”

Aki a könyvekből szerzett ismereteken túl személyesen is szeretné hallani korunk egyik legbefolyásosabb keresztény íróját, az jegyezze fel naptárába ezeket a dátumokat, és legyen mostantól fogva közös imatémánk, hogy Isten különleges áldása lehessen ezen a pár napos előadói körúton.