Netfüggő gyerekek

2277

A gyermekek védelme a digitális világ lehetséges veszélyeitől minden szülő felelőssége. Ennek vállalásához először is szükséges, hogy szülőként alapos ismereteink legyenek a képernyők korszakának számos előnye mellett a lehetséges ártalmakról is.

Milyen különbségek vannak a képernyő és a valóság között, hogyan hat az agyi működésre, miként befolyásolja az emberi társas kapcsolatokat a nethasználat, milyenné alakíthatja a virtuális kapcsolattartás az önértékelést, és milyen kapcsolat van a szeretetnyelvek és a képernyőidő között?

Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a szerzőpáros könyvében. Másrészt elengedhetetlen, hogy fel legyünk vértezve olyan gyakorlati útmutatóval, amelynek segítségével megóvhatjuk a felnövekvő generációt az ellenőrizetlen nethasználat káros következményeitől. Gyermekeink képernyőidejének szabályozása nem egyszerű feladat. Sok kitartást, türelmet és állhatatosságot kíván szokásaik megváltoztatása különösen akkor, ha a „megengedhető” idő-, illetve tartalomkeretet rendszeresen és jelentősen átlépik.

A szerzőpáros elhalmoz bennünket hasznos, kipróbált módszerekkel arra vonatkozóan, miként szabályozzuk gyermekeink médiahasználatát. Menet közben rájöhetünk, hogy nekünk, szülőknek is változtatásokra lehet szükségünk ezen a területen ahhoz, hogy gyermekeinknél eredményeket érjünk el. Mintaadóként ugyanis kötelességünk jó példával járni gyermekeink előtt, hiszen csak így lehetnek elvárásaink tőlük. Nem engedhetünk az „elektronikus bébiszitterek” (tv, internet, okostelefon, digitális játékok) csábításának. Mi magunk sem lehetünk képernyőfüggők, és nem helyezhetjük gyermekeink elé az elektronikus készülékeinket. Ezek alapján mondhatom, hogy ez a könyv nemcsak gyermekeink nethasználatának szabályozására tanít, hanem szembesíthet saját digitális szabályaink gyengeségével is. Praktikus gyakorlati megoldásokat kínál arra, hogy a digitális korszak áldozatai helyett a nyerteseivé válhassunk.

Murányi Anita

A digitális nemzedék szülei komoly kihívás előtt állnak: a gyerekek egyre több időt töltenek a képernyők előtt. A szerzők kutatási eredményeken és gyakorlati példákon keresztül mutatják be, mi mindent tehetnek a szülők azért, hogy a technológia ne szétzilálja, hanem inkább összehozza a családot. Könyvükből megtudhatjuk:
– mennyi képernyőidő számít túl soknak, és hogyan szabhatunk reális időkorlátokat
– miként taníthatjuk gyermekeinket tudatos képernyőhasználatra
– hogyan helyettesíthetjük a képernyőidőt közös családi időtöltéssel
– hogyan segíthetünk gyermekeinknek a társas készségek elsajátításában
– szülőként milyen mintát adunk saját képernyőhasználatunkkal.

Oldalszám: 264
Méret: 135 x 205 mm
Kivitel: kartonált
ISBN: 978-963-288-335-9
Kiadás éve: 2016

Rendelés: http://www.harmat.hu/uzlet/netfuggo-gyerekek/


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!