Mérgező munkahelyek

3222

A nemzetgazdasági szempontból is komoly figyelmet követelő munkahelyi stressz témájában tartottak ma az Aranytíz Kultúrházban könyvbemutatóval egybekötött sajtóbeszélgetést, amelyen felszólalt többek között Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója, dr. Salavecz Gyöngyvér, a SOTE Magatartástudományi Intézet Munkahelyi Stressz Kutatócsoportjának tagja és Reményi Csaba, az Oracle Hungary Kft. ügyvezetője.

dsc_2595A beszélgetés alapjául szolgáló kötet, a Harmat Kiadó „életvédő projektje” részeként megjelentetett G. Chapman, P. White, H. Myra Mérgező munkahelyek című könyve, amely a munkahelyi stressz kezelésében kíván segítséget nyújtani – a versenyszférában, a nonprofit szektorban és az egyházakban egyaránt. A beszélgetéssorozat folytatásában a Harmat Kiadó meghívására 2017 márciusában Magyarországra érkezik Gary Chapman, a világszinten elismert „5 szeretetnyelv” koncepció megalkotója is, aki a Budapesti Kongresszusi Központon kívül Debrecenben, Pécsett és Szegeden is tart majd előadásokat.

A mérgező munkahelyi légkörre az állandósult konfliktus, a motiváció és a bizalom hiánya, a félelem, a harag jellemző. Hátterében többnyire alkalmatlan vagy felkészületlen vezetők, rossz döntések vagy személyes problémák is lehetnek, de jól működő szervezetek esetén, például egy cégfelvásárlást vagy összeolvadást követően is változhatnak a vezetési prioritások, vagy akár alkalmatlan vezető kerülhet a vállalat vagy egy kulcsfontosságú részleg élére.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség, az EU-OSHA 2014-es felmérése szerint a munkavállalók 53 százalékának a munkahelyi káros stressz jelenti a legnagyobb munkavédelmi kockázatot. Magyarországon évente körülbelül 440 milliárd forintnyi érték vész el a nem, illetve nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok 50-60 százalékáért felelős. Az American Psychologist magazin korábbi felmérése alapján pedig az alkalmazottak 60-75 százaléka munkája legstresszesebb elemének a közvetlen felettesét tartja.

– A destruktív környezetre a dolgozók a valódi veszélyhelyzethez hasonlóan reagálnak; könnyebben megbetegszenek, mert gyengül az ellenállóképességük, és gyakrabban fordulnak elő a stresszel kapcsolatos szervi és mentális problémák. Sőt ez a családi életükre, személyes kapcsolataikra is rányomja a bélyegét – mondta el a kötet bemutatója kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. Mint fogalmazott, a vállalatok nyereségessége szempontjából is kiemelt fontosságú a minőségi munkaerő megtartása, amelynek kulcsa az alkalmazottak megbecsülése. A kutatások szerint ugyanis a munkahelyi elégedettségnek fontosabb szerepe van az anyagi juttatásoknál, és nagy hatással van a produktivitásra, sőt az ügyfélelégedettségre is. A nonprofit vagy egyházi szervezeteknél pedig a diszfunkcionális működés következtében kialakuló kiégés vagy a hit meggyengülése alapjaiban nehezítheti meg e szervezetek működését.

A beszélgetéssorozat folytatásaként 2017 márciusában, az „5 szeretetnyelv-koncepció” megjelenésének 25. évfordulóján Magyarországra érkezik Gary Chapman, akinek Az öt szeretetnyelv című könyvét eddig ötven nyelvre fordították le, és több mint 10 millió példányban adták el világszerte. A folyamatosan a New York Times Best Sellers-lista élén álló szakértő márciusban a Budapesti Kongresszusi Központon kívül Debrecenben, Pécsett és Szegeden is tart majd előadásokat.

További információk:
https://www.facebook.com/az5szeretetnyelv/

Megosztás