Elhunyt Elie Wiesel

2859

A Nobel-békedíjas író nyolcvanhét éves volt, halálát az izraeli Jad Vasem Holokauszt Emlékközpont közölte. Számos könyvet írt a náci koncentrációs táborokban átélt élményei alapján. Több alkalommal is nyilatkozott az ATV-nek.

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Elie Wiesel holokauszttúlélő és Nobel-békedíjas amerikai zsidó író – közölte szombaton az izraeli Jad Vasem Holokauszt Emlékközpont.

„A Jad Vasem gyászolja a holokauszttúlélő, Nobel-díjas elismert írót, Elie Wieselt” – írta Twitter-fiókjában a jeruzsálemi múzeum.

Az észak-erdélyi Máramarosszigeten 1928-ban született Wiesel számos könyvet írt a náci koncentrációs táborokban átélt élményei alapján, és 1986-ban Nobel-békedíjat kapott – írja az MTI. 57 könyvet írt, ő használta először a holokauszt kifejezést a mai értelmében.

Mindent elveszített

Ortodox zsidó családban született Eliezer Wiesel néven. Anyanyelve a jiddis volt, de magyarul is kitűnően megtanult, és gyerekként rajongott a magyar kultúráért. A második világháború éveiben a debreceni, majd a nagyváradi magyar nyelvű zsidó felekezeti gimnáziumokban is tanult. Ezenkívül a máramarosszigeti haszid zsidó közösség zsinagógájában vallási tanulmányokat folytatott.

1944. május 16-án – ekkor ő tizenöt éves – egész családjával együtt deportálták. Megjárta az auschwitzi, a monowitzi és a buchenwaldi koncentrációs táborokat.

Auschwitzban az A–7713 számot tetoválták a bal karjára, és auschwitzi tartózkodása idején ez a szám helyettesítette a nevét, ahogy Az éjszaka című művében olvasható. Wieselt elválasztották az édesanyjától és húgától, Cippórától, akikről azt feltételezik, hogy Auschwitzban vesztették életüket rögtön megérkezésük után. Apja Buchenwaldban halt meg, Eliezer pedig összesen valamivel kevesebb mint tizenegy hónapot töltött koncentrációs táborban.

Visszatérés az Air Force One-nal

Később a világ egyik legismertebb politikai aktivistája lett, 2009 nyarán, amikor Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök Buchenwaldba látogattak, hogy tisztelegjenek az oda hurcoltak és ott megöltek előtt, Obama Wieselt kérte fel, hogy harmadikként beszédet mondjon.

Az író az Air Force One fedélzetén érkezett az egykori lágerbe, és szinte egész napját az amerikai elnökkel töltötte. Így nyilatkozott erről a megemlékezésről:

„Néha az az érzésem, hogy a történelemnek nincs érzéke az igazsághoz, most azonban azt gondolom, hogy humorérzéke viszont mégiscsak van, hiszen én, akit itt el akartak pusztítani, most győztesen, az Air Force One fedélzetén térek ide vissza!”

Azóta is többször találkozott az amerikai elnökkel.

Az 1986-os Nobel-békedíjat az alábbi indoklással vehette át: „Az egyik legfontosabb vezéralak és szellemi vezető azokban az időkben, amikor az erőszak, az elnyomás és a fajgyűlölet rányomta bélyegét a világ arculatára”. (Wikipedia)

Legyőzhetetlen antiszemitizmus?

Elie Wiesel 2012-ben visszaadta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje kitüntetését, mert magyar tisztségviselők – köztük Kövér László – is részt vettek a Nyírő József tiszteletére rendezett szertartáson, azt is mondta: a holokauszt emlékének a megőrzése az egyetlen esély arra, hogy a világ megmeneküljön egy újabb hasonló katasztrófától.

2014-ben azt nyilatkozta, hogy az antiszemitizmust valószínűleg soha nem lehet legyőzni, és hozzátette: régebben úgy gondolta, a holokauszt emléke megszégyeníti azokat, akik büszkék antiszemita véleményükre, de ma már tudja, hogy tévedett. Elie Wiesel úgy látja, az emberek ma már nem szégyellik, hogy antiszemiták.

Az író több alkalommal adott interjút az ATV-nek, köztük a Híradónak és a Szabad Szemmel című műsornak.

Forrás: http://www.atv.hu/kulfold/20160702-elhunyt-elie-wiesel/


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!