Augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi emléknapja

476

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi emléknapja.

1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számolták fel a nácik az auschwitz–birkenaui lágerben kialakított cigány családi tábort. Közel háromezer férfit, nőt és gyermeket pusztítottak el a gázkamrákban. De mivel a cigányság kevésbé volt szervezett, mint a zsidóság, és mivel sokukat mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül gyilkolták meg, az áldozatok számát nehezebb megállapítani, a becslések 200 000-től 2 000 000-ig terjednek. Velük együtt ezen a napon a II. világháború alatt Európa-szerte tízezrével meggyilkolt szintikre és romákra is emlékeznek.

A porajmos a második világháborúban a Harmadik Birodalom által a cigányok körében végrehajtott etnikai tisztogatás.

Emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy SOHA TÖBBÉ ne történhessen meg, és semmire ne legyen magyarázat az erőszak, a kegyetlenség, az embertelenség! Imádkozzunk, hogy a gyűlöletet és gonoszságot meggyőzze és legyőzze a szeretet, hogy a világ meglássa, hogy a Világosság győzött a sötétség felett, és elfogadja, hogy a Megváltó Jézus Krisztus győzött a halál felett!

„Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát. Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és Isten trónjának a jobbjára ült. Gondoljatok rá, aki a bűnösöktől ilyen szidalmazást szenvedett el, hogy lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek.” (Zsid 12,1–3)


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!