Augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi emléknapja

341

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi emléknapja.

1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számolták fel a nácik az auschwitz–birkenaui lágerben kialakított cigány családi tábort. Közel háromezer férfit, nőt és gyermeket pusztítottak el a gázkamrákban. De mivel a cigányság kevésbé volt szervezett, mint a zsidóság, és mivel sokukat mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül gyilkolták meg, az áldozatok számát nehezebb megállapítani, a becslések 200 000-től 2 000 000-ig terjednek. Velük együtt ezen a napon a II. világháború alatt Európa-szerte tízezrével meggyilkolt szintikre és romákra is emlékeznek.

A porajmos a második világháborúban a Harmadik Birodalom által a cigányok körében végrehajtott etnikai tisztogatás.

Emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy SOHA TÖBBÉ ne történhessen meg, és semmire ne legyen magyarázat az erőszak, a kegyetlenség, az embertelenség! Imádkozzunk, hogy a gyűlöletet és gonoszságot meggyőzze és legyőzze a szeretet, hogy a világ meglássa, hogy a Világosság győzött a sötétség felett, és elfogadja, hogy a Megváltó Jézus Krisztus győzött a halál felett!

„Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát. Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és Isten trónjának a jobbjára ült. Gondoljatok rá, aki a bűnösöktől ilyen szidalmazást szenvedett el, hogy lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek.” (Zsid 12,1–3)


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!