Lezárult a reformáció hónapja

2029
Dr. Fischl Vilmos MEÖT-főtitkár megnyitja az ünnepséget. Fotó: Varga Gábor Vargosz

A reformáció hónapjának gazdag ünnepsorozatát a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa október 31-én a budapesti Reformáció parkban zárta.

Országszerte ünnepi rendezvényekkel és ökumenikus istentiszteletekkel emlékeztek a hazai protestánsok a Luther Márton által 501 évvel ezelőtt elindított reformációra. Ezek közül is kiemelkedtek a MEÖT által szervezett programok. Emlékezetes a Kálvin téri kóruskoncert, a paksi területi női találkozó, a miskolci ökumenikus missziói nap, az immár hagyományosan az Urániában megtartott reformációi gála, a metodista liturgia szerint megtartott ökumenikus úrvacsorás istentisztelet és a Reformáció parkban megtartott szabadtéri ünnepség.

A mintegy tíz évvel ezelőtt létesített park közepén álló négy kőoszlop a négy solát hirdeti (sola scriptura, sola fide, sola gratia, solus Christus), amelyeket a reformáció jelszavainak is tekinthetünk. Az októberi alkonyban elsötétülő emlékparkban a reflektorok fénye különös hangulatot kölcsönzött az ünnepségnek. Mire elkezdődött a megemlékezés, benépesedett a fasori evangélikus templom melletti park. A hangulatot és egyben az ünnepélyességet a fóti baptista fúvószenekar játéka biztosította. Készülve az elhangzó üzenetre sokan velük dúdoltuk az ismert dallamokat, és a közösen énekelt énekben is magasra emeltük Jézus Krisztus nevét, amikor megvallottuk: „Ő fejünk, mi néki tagja, Ő a fény, mi színei… Ő miénk, övéi mi.”

Dr. Fischl Vilmos főtitkár köszöntő szavait egy fasori gimnazista leány versmondása követte, majd pedig dr. Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyháztörténész professzora tartott előadást.

Dr. Korányi András egyháztörténész előadása. Fotó: Varga Gábor Vargosz

Előadásában a reformáció fontos értékei között említette a családi életet, amely nemcsak társadalmi szükséglet, hanem biblikus érték is. Aktuálisan csatlakozva a családok évéhez említette a reformátorok gondolatát a családi életről úgy is, mint Isten által meghatározott rendet. „Bármilyen ideológiák, bármilyen eszmék tépik ma a keresztény társadalom alapértékeit, ne engedjük elveszni azt, ami reformátoraink hitvallása volt.” Korányi András hangsúlyozta, hogy a család megőrzéséhez nem elegendő a gyülekezet, az egyházi oktatási intézmények és a társadalmi rend. Ezek mind segíteni tudnak, de ezt az értéket a családon belül kell elsőként hirdetni.

Az előadást a különböző tagegyházak lelkipásztorainak igei áldásadása követte, majd a megjelentek közül sokan piros rózsákat helyeztek el az emlékmű talapzatán.

Áldásadás. Fotó: Varga Gábor Vargosz
Az emlékezés virágai. Fotó: Varga Gábor Vargosz

Ünnepeinkre gondolva fejezze ki őszinte hálánkat az ötödik sola: „Egyedül Istené a dicsőség!”

 

Az ünnepségen közreműködő fóti baptista fúvószenekar, vezényel: Geri Zsolt (fotók: Varga Gábor Vargosz):

 


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!