Karyn Henley: Gyermekbarát tanítás

Könyvajánló - Hogyan segítsünk gyermekeinknek, hogy élő hitre jussanak a szerető Istenben

1316

Akit a gyermeknevelés és a gyermekek tanítása mélyebben érdekel, igazán értékes olvasmányra talál Karyn Hen­ley könyvében.

Ahogyan a könyv címe is mutatja, az írónő ezt a kérdést teljesen a gyermekek szemszögéből igyekszik megválaszolni. A könyv eredeti címe (Child-Sen­sitive Teaching) talán még inkább kifejezi, mennyire fontos, hogy a gyermekekkel foglalkozó pedagógus, bibliaköri tanító vagy szülő valóban érzékeny legyen a gyermeki lélek rezdüléseire.

Ahhoz, hogy minél inkább ráhangolódhassunk, gyermekközpontúan közelíthessük meg kicsinyeink és serdülőink világát, Karyn több dolgot is fontosnak tart:

  1. emlékezzünk vissza saját gyermekkorunkra, miket szerettünk és miket nem;
  2. ismerjük és figyeljük meg a gyermekek viselkedését, és beszélgessünk velük minél többet, hogy jobban megértsük a gyermeki gondolkodást;
  3. ismerjük meg a gyermeki lélek fejlődési szakaszait és azok legfőbb jellemzőit;
  4. bibliai történetek tanításához ismerjük meg a leegyszerűsített „szendvicsmódszert”, mely öt pontban foglalja össze a tanítás alappilléreit.

Szó esik még az igeversek megtanulásának és a gyermekek szeretetteljes, következetes fegyelmezésének fontosságáról is, majd a könyv végén kicsit olvasunk a pedagógus (vagy gyermekkel foglalkozó felnőtt) szükségeiről is.

De a könyv kiemelt üzenete az, hogy csak egy módon segíthetjük élő hitre gyermekeinket: ha mi magunk is az élő Isten igaz gyermekei, Krisztus követői vagyunk. Az olvasmányos stílusban íródott szöveget nagyon találóan lefordított gyermeki „aranyköpések” teszik még élvezetesebbé.

Szívből ajánlom a könyvet pedagógusoknak, vasárnapi iskolai (bibliaköri) tanítóknak és szülőknek egyaránt!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!