Istentiszteletek betiltása ma

1373

Igor Bandura, az ukrán baptista szövetség elnökhelyettese beszámolt Kijevben a kelet-ukrajnai megszállt „népköztársaságok” mai belmissziós helyzetéről. Szóba került a megmagyarázhatatlanul brutális zaklatások ügye. A luhanszki régióban élő 99 baptista gyülekezet bezárásáról adtak hírt több nemzetközi folyóiratban.

A német baptisták lapjából olvashatjuk, hogy a donyecki régióban hasztalan fáradoztak azon, hogy regisztrálják őket istentiszteletek tartása végett. A luhanszki régióban tíz magas korú helyi igehirdetőt pénzbírságra ítéltek. Ha valahol mégis megtartották az istentiszteletet, a hatóság esetenként ismételten feljelentette őket, és a bíróság vádat emelt ellenük. A gyülekezetek tudomására hozták, hogy nem szabad egyáltalán istentiszteletet tartaniuk, „csatlakozzanak az ortodox hithez”. Ahol a nyomás alatt a testvériség meghajolt, közölték velük, hogy az első gyülekezetben megszüntették az összejöveteleket. Az ukrajnai baptista misszióhoz 2400 gyülekezetben összesen 125 000 gyülekezeti tag tartozik, ebből Luhanszkban 99 gyülekezet működött, amíg az istentiszteleteiket megtarthatták. A kijevi konferencia 70 résztvevője abban reménykedik, hogy össze tudnak állítani egy modellt a polgári felelősségről, ami elősegíthetné az önszerveződést a gyülekezetekben. (Die Gemeinde, 2019. május 19., 26. old.)

Angol források szerint kelet-ukrajnai szeparatisták katonai cselekményei következtében igen sok polgári lakos volt kénytelen elhagyni otthonát. Házaikat a harcok hevében letarolták, az evangéliumi keresztények egyetemét súlyos találat érte. Valamennyi protestáns missziót illegálisnak nyilvánítottak. A Baptista Világszövetségre hivatkozó publikáció ismerteti, hogy Luhanszkban 2019. március 21-én a 82 éves independens baptista lelkipásztort, Anatoli Tolsztonkót rövid úton bíróság elé állították és tudatták vele, „ilyen összejöveteleket soha többé nem tarthat”. 2019. március 21-től becsukták az imaházakat, és büntetés terhe mellett megtiltották, hogy vasárnap vagy más napon azokban bármilyen címen bármit tartsanak. (Ecoi.net summary Document 14588896)


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!