Baptisták Kelet-Ukrajnában

1923

Napjaink híradásaiban Magyarországon ha Ukrajna szóba kerül, akkor az ország nyugati széléről, Kárpátaljáról szól a hír. A kelet-ukrajnai háborús övezet mintha nem is létezne. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az ottani helyzet rendeződött volna, sokkal inkább azt, hogy a nemzetközi (és magyar) média figyelme nem tud kitartóan egy adott témára összpontosítani.

Kelet-Ukrajnában pedig továbbra is „helyzet van”. Két kelet-ukrajnai nagyváros – Donyeck és Luganszk – körül egy-egy terület gyakorlatilag függetlenné vált Ukrajna többi részétől. Ezen a két területen saját kormányzati rendszer alakult ki önálló törvényhozással és hatalmi struktúrákkal. A magyar fül számára rosszul csengő „népköztársaság” szóval illetik az ottani hatóságok az általuk ellenőrzött területeket. A továbbra is fennálló háborús viszonyok következtében nagy a szegénység úgy a szakadárok által ellenőrzött két „népköztársaságban”, mint a frontvonal közelében fekvő, az ukrán központi kormány által ellenőrzött területeken. A közelgő tél újból különösen is nyomorúsággal fenyegeti az ott élőket a téli tüzelő szűkös volta miatt.

Az Európai Baptista Szövetség segélyszállítmányokkal próbálja enyhíteni a szükséget. Ezeket az Ukrán Baptista Szövetség segítségével juttatják el a rászorulóknak.

Van ennek a helyzetnek egy olyan vonatkozása is, amely kiváltképpen súlyosan érinti az ottani baptista testvéreinket. A fent említett két „népköztársaság” hatóságai drasztikus, a vallásszabadságot korlátozó intézkedések bevezetésén fáradoznak. Idén elrendelték, hogy a területeiken működő egyházi szervezeteknek – ideértve a baptista gyülekezeteket is – újra kell regisztráltatniuk magukat az ottani hatóságoknál. Azoknak, akik ezzel az új jóváhagyással nem rendelkeznek, be kell szüntetniük a működésüket. Ez idáig egyetlen baptista gyülekezetnek sem adták meg a regisztrációt. Ennek következtében baptista testvéreink az 1950-es évek Magyarországára emlékeztető vegzálásoknak vannak kitéve. Előfordult, hogy imaházat bezártak, az imaházak berendezését elkobozták, összejövetelek tartására pedig saját otthonaikban sincs lehetőségük a besúgó szomszédok és az ezek következtében megjelenő állambiztonságiak miatt. Testvéreink helyenként konspiratív módon a szabadban próbálnak összejönni.

Ez a helyzet nem kerülte el a nagy nemzetközi baptista család figyelmét. A Baptista Világszövetség 2018. júliusi zürichi közgyűlésén határozatot fogadott el, amelyben a vallásszabadság biztosítására szólít fel Kelet-Ukrajnában. Hasonló értelmű határozatot fogadott el az Európai Baptista Szövetség is 2018. szeptemberi lembergi közgyűlésén.

Az Ukrán Baptista Szövetség az EBF lembergi közgyűlésén konkrétan két, a frontvonaltól mintegy 30 km-re, az ukrán oldalon elhelyezkedő gyülekezet (Severodonetski Központi Gyülekezet és a Praskovijivka Baptista Gyülekezet) esetét és imakéréseit ismertette. Ezek a következők:

  • Legyen vége a háborúnak, és álljon helyre a gazdasági élet.
  • Új munkahelyek teremtése.
  • A háborús övezetben élő emberek megtérése.
  • Új gyülekezet plántálása Severodonetskben
  • Imaházvásárlás Praskovijivkában.

Ezeket az imakéréseket ajánlom a testvérek figyelmébe.

Szeretettel:
Dr. Bukovszky Ákos
külügyi szaktitkár


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!