Internetes evangelizáció

1968
Mark Appleton előadást tart.

A Balatonszárszón megrendezett nemzetközi konferencia, az ApCsel 1,8 lehetőséget kínált a résztvevőknek, hogy tematikus kiscsoportokban tanuljanak, közösen gondolkodjanak különböző területekről.

Akik az internetes evangelizációról és a közösségi média hasznáról szóló szekciót választották, azok megismerhették többek között az amerikai Billy Graham Társaság missziós munkáját is. Napjaink információs társadalma, az internet új veszélyeket és lehetőségeket állít elénk. Az online világ különböző buktatóiról hajlamosak vagyunk többet beszélni keresztény körökben, mint azokról a lehetőségekről, amelyeket ez a határtalan, időtlen és arctalan felület kínál.

A Billy Graham Társaság (Billy Graham Evangelistic Association) célja, hogy hirdesse Jézus Krisztus evangéliumát minden lehetséges modern kommunikációs eszközön keresztül, így természetesen az interneten is.

Mark Appleton, a szervezet internetes evangelizációs igazgatója mesélt a társaság működéséről és látásmódjáról, amelynek alapja a jelenlét. Pál apostol is olyan közösségi tereken tanított, ahol a nem hívő emberek gyakran megfordultak, hiszen azzal, hogy köztük volt, lehetősége nyílt elérni és megszólítani őket.

A feladat ma is ugyanaz, de a világ megváltozott: az emberek már nem piactereken töltik az idejüket, hanem többnyire az interneten, így ott kell jelen lenni, ott kell megtalálni az utat hozzájuk.

A Billy Graham Társaság és a Jesus.net közös projektje, a „search for Jesus” (magyarul: keress rá Jézusra), épp erről a jelenlétről szól. Világszerte 50 csoportjuk ténykedik azon, hogy konkrét problémákkal, élethelyzetekkel, érzésekkel vagy akár népszerű tv-műsorokkal foglalkozó keresztény tartalmak kerüljenek fel az internetre. A különböző honlapok emellett online utógondozással is foglalkoznak, az e-mailes kapcsolattartás lehetősége és a különböző kurzusok mellett egy térképes gyülekezetkereső program segít közösséget találni az érdeklődőknek.

Az internet nagy előnye, hogy a névtelenség sokszor felszabadítja az embereket arra, hogy a folyamatosan működő élő chaten olyan mély dolgokat is megírjanak a világháló túlsó oldalán ülő önkéntesnek, amelyeket talán szemtől szembe nem mernének elmondani.

Az előadás legerősebb pontja a 15 éves Emily története volt, akit egy ilyen internetes beszélgetés alkalmával ismertek meg. A lány fiatal kora ellenére átmenetileg egy homoszexuális kapcsolatba keveredett. A szakítást követően korábbi partnere nem volt képes feldolgozni a veszteséget, és véget vetett az életének. Emily felelősnek érezte magát a lány haláláért, szomorú volt, zavarodott, de egy sikertelen öngyilkossági kísérlet után ráakadt az egyik weboldalra, ahol chatelni kezdett egy keresztény fiatallal, és az élete örökre megváltozott: megismerte a Kegyelmet.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!