Május végén egy maroknyi csapat találkozott a Baptista Teológiai Akadémia épületében, hogy együtt tanuljon egy napot az újszövetségi görög nyelv tárgykörében. Nagy dolog ez, hiszen hónapok óta készültünk rá, hogy ilyen formában – a rendszeres héberes tanulási napokhoz hasonlóan – először/újra találkozhassunk!

Pünkösd ünnepéhez közeledve aktuális textust választottunk, az ApCsel 2. fejezetét kezdtük közösen feldolgozni. Az országszerte évek óta több helyen is működő, baptista lelkipásztorok és teológusok által is látogatott Langham bibliaolvasó klubokhoz hasonlóan versről versre haladtunk. Nagy élmény volt mindannyiunk számára, hogy egymás hite és ismerete által épülhettünk, és bár nem haladtunk gyorsan, mindössze körülbelül fél tucat igeverset „veséztünk ki”, de nem is az volt a cél, hogy „összecsapjuk” az Apostolok cselekedetei 2. fejezetét, hanem „mélyfúrást” végeztünk az eredeti szövegben – figyelve mindenféle elágazásra, érdekes, kapcsolódó irányra is. 

A teljesség igénye nélkül következzék most – csupán kulcsszavakban – néhány érintett téma: erős vagy gyenge aoristos, glosszolália, genitivus absolutus, accusativus cum infinitivo, minden vagy mindenféle ember, hendiadioin szerkezet, különféle szövegvariánsok, valamint a Szentlélek jelképei (őselemek: tűz, szél, víz), illetve a csend szerepe…

A nyelvtani, kulturális vagy teológiai intermezzó-k után azért rendre visszatértünk a szentírási szöveg vonalvezetéséhez, és engedtük, hogy az Ige vezessen tovább bennünket; egymás után olvastuk részünket eredeti nyelven, versenként, majd megint egy kis kitekintés következett. 

Akinek tetszik ez a gyümölcsöző dinamika, várjuk szeretettel reménység szerint majd az ősszel megtartandó újabb görög nyelvi továbbképző műhelyünkbe! Addig pedig szeretettel ajánljuk a június elején (6-a, kedden és 7-e, szerdán) szintén a BTA-n megrendezésre kerülő héber nyelvi napokat minden kedves tanulni vágyó figyelmébe! 

További fontos információk: 

A héber kurzus több szinten (kezdő, haladó) és csoportban történő oktatását a BTA alábbi – egykori vagy jelenlegi – tanárai segítik:

  • Marton Zsolt, Lőrik Levente, valamint Paróczi Zsolt, illetve Nemeshegyi Dávid.

A görög kurzus (eddig egy szinten zajló) oktatását a BTA alábbi – egykori vagy jelenlegi – tanárai segítik:

  • Nemeshegyi-Horvát Anna, Várady Endre, valamint Balla Péter. 

Mindkét kurzus szervezésében oroszlánrészt vállal(t) Nemeshegyi Dávid lelkipásztor testvér. Köszönjük szépen! 

További kapcsolódó források:

Teológiai beszélgetés az ószövetségi héber nyelvről, kultúráról

Beszélgetés az újszövetségi görög nyelvről, kultúráról


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!