Egyedülálló a magyar Luther-társasjáték

A szakma és a játékosok is dicsérik

2833
fotó: Kiss Tamás

A reformáció 500. évfordulójára készülve, 2016. december 13-án, kedden mutatták be a Luther Márton életét feldolgozó, Luther – A kártyajáték elnevezésű magyar társasjátékot, melyhez hasonló sem született még a játékpiacon. Túlzás nélkül állítható, hogy kiváló karácsonyi ajándékötlet, de nem csak ezért érdemes odafigyelni a magyar társasra.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából megjelenő Luther – A kártyajáték olyan társasjáték, amely a napjainkban népszerű stratégiai társasok játékmenetével ismerteti meg a nagy reformátor, Luther Márton élettörténetét. Miközben hittanórákon, iskolákban oktatási célra is kiválóan alkalmas, a fiatal játékfejlesztő-gárda kifejezetten olyan társast alkotott, amely a taktikára alapuló, ötletes szabályrendszerének köszönhetően családi vagy baráti körben is szórakoztató és izgalmas időtöltést kínál.

A Luther-játék egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel előzetes tudást, teológiai ismereteket. Éppen az a lényege, hogy játék és szórakozás közben ismerhetjük meg a reformáció korát, Luther Márton életét. A készítők ugyanakkor külön gondot fordítottak a történelmi hűségre is: ezt dr. Csepregi Zoltán, az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyháztörténet-professzora, az MTA doktora ellenőrizte, aki sok érdekességre is felhívta a figyelmet, és sok Lutherrel kapcsolatos legendát is lerombolt.

20161213-dsc_9752Bence Domonkos, a játék szakértője, formatervező grafikus elárulta, hogy több száz tesztjáték után jutottak el a mostani végleges formához, felesége, Horváth Noémi hitoktatóként a fejlesztésben folyamatosan segítségére volt, a látványért pedig unokatestvérét, Bence Áron lelkészt, teológust illeti a dicséret.

Jó hír, hogy már most nagy az érdeklődés a játék iránt. Több iskola és gyülekezet is rendelt már belőle, de ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne érdekes magánszemélyek, családok számára is egy hétvégi nagy társasozáshoz. A játék különlegességét pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy már a német evangélikusok is felfigyeltek rá, és a jövő évi Kirchentagon külön standon lesz lehetőségük az alkotóknak bemutatni az egyedi magyar fejlesztést.

A bemutató sajtótájékoztatón Hegedűs Csaba, a Játékos Emberek Magazin (JEM) főszerkesztője, játékszakértő, gyűjtő elmondta, hogy bár nem hívő, de játéktechnikailag kifejezetten érdekes a fiatal evangélikus csapat fejlesztése, mely nem komplikált, de izgalmas és pörgeti az ember agyát játék közben.

Játékidő: kb. 30 perc, 2–10 fő játszhatja, 10 éves kortól ajánlott, tényleg semmilyen előtudást nem igényel.

Jelenleg interneten megrendelhető 4500 Ft-ért: http://ninircgames.com/hu#_ vagy a Huszár Gál könyvesboltban kapható Budapesten.

Forrás: http://www.evangelikus.hu/egyedulallo-magyar-luther-tarsasjatek