„Csak még egyet!”

A fegyvertelen katona filmajánló

12578

Mel Gibson új rendezésében Desmond T. Doss különleges és igaz történetét mutatja be a nézőknek.

hacksaw_ridge_screenshot_20160729171003_1_original_1150x645_coverŐ volt az amerikai hadsereg egyik első tagja, aki hetednapi adventistaként lelkiismereti okokra és hitére hivatkozva megtagadta a fegyveres szolgálatot, de felcserként, tábori orvosként mégiscsak szolgált a háborúban. Úgy vonult ki a II. Világháború egyik legkegyetlenebb csatájába, Okinavába, ahol a Fűrészfok gerinc bevételét kísérelték meg az amerikaiak a japán erőkkel szemben, hogy Doss még fegyverhez sem nyúlt. Golyók süvítettek el mellette, többször az életére törtek, de ő egyszer sem ragadott puskát.

biblia-desmond-dossA „Ne ölj” parancsot megszegni nem akaró, a kiképzésen barátai és felettesei által megalázott hívő ember pedig nemhogy túlélte a fronton, hanem az egyik legnagyobb hősévé vált a csatának 75 ember életét megmentve a borzalmasan véres összecsapásban. Ezzel a tettével pedig kiérdemelte a legmagasabb katonai kitüntetést, a Kongresszusi Becsület Érdemrendet, bár ő maga egyáltalán nem igényelte ezt, hiszen egész életében azt hangoztatta, hogy Istennek köszönhető az, amit rajta keresztül tett a háborúban.

Nem fogom elmesélni az egész filmet, hiszen azt szeretném, hogy minél többen megnézzék. De nem bírom ki azt se, hogy néhány mozzanatra ne hívjam fel a figyelmet.

_siEzt az embert, miközben a legnagyobb életveszélyben, teljesen egyedül mentette felebarátait, egyetlen dolog motiválta, és ezért imádkozott: „Uram, add, hogy csak még egyet meg tudjak menteni!” Jó lenne, ha minket is ez sarkallna, és mi is így könyörögnénk a lelkek mentése közben.

Van egy pont a filmben, mikor Doss teljesen kétségbeesik, mert nem hallja Isten hangját, és nem tudja, hogy abban a konkrét helyzetben, amiben éppen van, mit is kéne tennie. Ismerős szituáció. Aztán az Úr mégiscsak szól hozzá egy embertársán keresztül, ő pedig felismeri ezt. Hányszor van olyan az életünkben, hogy várnánk Isten hangját, miközben ő rendületlenül szól hozzánk a Biblián, testvéreinken, körülményeinken, vagy épp egy Krisztusban még nem hívő emberen keresztül.

A fegyvertelen katona ütős, lenyűgöző alkotás. Egyszerűen beleprésel a székbe, és moccanni sem enged. Mel Gibson jó rendezőként mindig ott és csak annyit csavar a történeten, ahol tudja, hogy elkaphat a legelemibb érzelmeinkre hatva. Már rég vége volt a filmnek, mikor a telt moziteremből a nézők elkezdtek szépen lassan kifelé menni. Nehéz utána megszólalni, de mégiscsak jó, és ajánlatos kibeszélni a látottakat.

f0897f04bc23f42ad45be7cf0c7713d0„Ő nem egy kitalált szuperhős, hanem egy igazi hús-vér ember volt, aki csak úgy besétált a harcmezőre, sisak, katonai felszerelés, fegyver nélkül, kezében a Bibliával, szívében szeretettel, azért, hogy megmentse a testvéreit, amerikaiakat, japánokat egyaránt. Ez már túl van a hősiességen. Ez már transzcendens” – mondta egy interjúban Doss megformálója, Andrew Garfield. S tényleg. A film végén, archív dokumentumfelvételeken megszólal a valódi Desmond Thomas Doss. Szavai hitelesek és erősek.

„Kőből kell lennie annak, akit ennek a csodálatos és igaz embernek a története nem érint meg” – mondta Gibson, így ajánlva a filmet mindenkinek.

2 HOZZÁSZÓLÁSOK

  1. Desmond T.Doss tizedes Hetednapi adventistaként nem csak a “Ne ölj!” parancsolatot,hanem a “Gondolj a Szombatra,hogy megszenteljed azt,..” kezdetűt is megélte még az amerikai hadseregben is. Annyira, hogy a csendes-óceáni csatatéren százada számára még szombatra elrendelt támadás is bizonytalanná vált azért, mert azt mondta: “Meg kell kérdeznem Istent!”
    Az életéről szóló dokumentumfilm (melyben még ő és volt kínzói -felettesei,katonatársai és egyben megmentettjei- is megszólaltak) Terry L. Benedict rendezésében a youtube-on megtekinthető, “A fegyvertelen hős” címmel.
    Az európai hadszíntér másik oldalán egy nem önkéntes katona élete is csodálatosan alakult. A német Wermachtba besorozták az elsők között Franz Hasel könyvevangélistát. Csapatteste a berlini főhadiszállás közvetlen parancsnoksága alá tartozó 699. utászszázad lett. Már részt vett az első világháborúban is (18 évesen), ugyanúgy az utászoknál. Később megtért. Így számára különösen megpróbáló volt, hogy már nem is számított behívóra. Gondjai akadtak az étkezéssel,a fegyverviseléssel,a szombat megünneplésével. Családját folyamatosan be akarták vonni a nácik hatáskörébe,a gyerekeket kényszeríteni akarták iskolába járni szombatokon is. Mégis a háború alatt olyan sok csodát tartogatott számukra a feltétlen bizalom Megváltójukba, hogy minden bajból kimentette őket az Úr. Németországtól a Kaukázusig az apa az egész háború alatt minden szombatot Isten dicsőítésével tölthetett (csupán a visszavonulás rohanásában veszett el egy ünnepnap),fegyvertelenül,másoknak (a polgári lakosságnak is) segítséget tudott nyújtani,sőt, előrelátó intézkedései és tanácsai segítségével még visszavonulásuk is a század megmaradását hozta.Az erről az időszakról szóló könyv címe: “Ha ezrek esnek is el….” (Advent Irodalmi Műhely,20088)
    Dr. Ben (Benjamin) Carson életét sokan vélik ismerni a róla szóló film alapján. Ennek a hívő hetednapi adventista orvosnak az élettörténete írásos formában “Áldott kezek” címmel további felfedezéseket rejteget.