A Palánta Gyermek- és Ifjúsági Misszió nyári balatoni missziós programján ismerkedtem meg augusztus elején Balázsné Samu Reginával, a misszió önkéntes munkatársával. Reginával – többek között – a „Boldogságkeresők” programról és annak tapasztalatairól is beszélgettünk.

Kérlek, mondj magadról néhány fontos dolgot elöljáróban!

1993-ban tértem meg. Hódmezővásárhelyen élünk a családommal. Szegeden járok közösségbe az ottani Otthon Gyülekezet tagjaként. Két felnőtt és két tinédzser gyermekem van. (Az Otthon Gyülekezet egy evangéliumi keresztény közösség.)

Miért tartottad fontosnak, hogy – a polgári foglalkozásod mellett – még önkéntes munkát is vállalj, éppen a „Boldogságkeresők” programban?

Szívügyem, elhívatásom, küldetésem, hogy a fiatalok körében az ige magvait vessem. Fontosnak tartom, hogy minél korábban halljanak az igazságról, legyen lehetőségük jó döntéseket hozni.

Kérlek, röviden mutasd be ezt a programot!

Ez az anyag nyolc témakörből álló, keresztény értékeket hordozó programsorozat felső tagozatosoknak és középiskolásoknak, a 10–18 éves korosztálynak. Témakörei:

  1. Ki vagyok én? (identitás, önazonosság-tudat)
  2. Digitális függőség – Mély víz, csak úszóknak!
  3. Zaklatás, szekálás (veszélyes kapcsolatok)
  4. Győztes önuralom
  5. Alkohol, függőség
  6. Drogmámor vagy valóság (drogprevenció)
  7. Szerelem receptre (szexualitás)
  8. Kommunikáció (társas magány)

Elérhető az interneten a boldogsagkeresok.hu címszó alatt.

Ezek a témák emlékeztetnek engem a Timóteus Társaság által egykor kidolgozott és sokak által alkalmazott FÉK (Fiatalok az Élet Küszöbén) programra. Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a kérdéskörrel?

Még a világjárvány idején végeztem el egy internetes bibliatanító tanfolyamot a Palántánál. Majd segítő lettem a képes Bibliák kiosztásában. Tavaly ősszel vettem részt a Palánta által szervezett „Boldogságkeresők” hétvégi felkészítő tanfolyamon néhány testvérrel együtt a gyülekezetünkből. Ezt követően rögtön el is indultunk a szolgálatban novemberben. Egészen a tanév végéig rendszeresen jártunk az iskolai osztályokba, és megvalósítottuk a tanfolyamon tanultakat.

Mely iskolákban fordultatok meg? Kikkel kerültetek kapcsolatba?

Csanád-Csongrád vármegyében kilenc katolikus fenntartású általános iskola 5–8. osztályos diákjaival, kb. 250 fővel. A középiskolában pedig három 9. osztálynak adtunk órákat.

Milyen tapasztalatokat szereztetek a diákok körében?

A tanulók – szinte kivétel nélkül – rendkívül fogékonyak, nyitottak és érdeklődők a felsorolt témák iránt. Aktívan részt vettek a foglalkozásokon. Tisztelettudóak, fegyelmezettek voltak. Zömében most hallották először a tiszta evangéliumot. Az írásbeli visszajelzésekből kiderült, hogy mind a nyolc témában érintettek, illetve nagy szükségük van a segítségadásra, tanácsolásra. Sok visszajelzés azt mutatta, hogy nincsenek tisztában önmagukkal, identitászavarral küzdenek. Fontos feltárni ezeket a problémákat, és helyes irányt mutatni.

Kiknek ajánlod ezt a programot megvalósításra?

Osztályfőnököknek, keresztény pedagógusoknak, hittanoktatóknak. Osztályfőnöki órák, hit- és erkölcstanórák keretébe beleillik.

Említetted a képes Bibliák kiosztását. Miről volt itt szó?

Lehetőség nyílt arra, hogy a Palánta önkénteseként szintén Csanád-Csongrád vármegyében bejussunk olyan általános iskolákba, óvodákba, ahol az intézményvezető engedélyezte, hogy szétosszunk Biblia-adományokat. 9000 db képes Bibliát osztottunk ki 56 óvodában és 30 középiskolában. (A megyében 100 óvoda és 100 iskola van.)

Úgy a Bibliák kiosztásának megszervezése és lebonyolítása, mint a Boldogságkeresők program megvalósítása nagy elkötelezettséget feltételez, és nagyon időigényes. Hogyan fér ez az életedbe?

A vállalkozásunkban dolgozom mint pénzügyi ügyintéző. Kötetlen munkaidőm van.

Köszönöm a beszélgetést. Isten további vezetését és gazdag áldását kívánom az életedre, szolgálataidra.

Pálinkás Ibolya


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!