Baptista iskola végzős diákjai léphettek fel Miskolcon a „Kodály 135 + 1 = A jövő zenéje” című pályázat keretében

Vasárnap a fenntartó, a Nyitott Ajtó Baptista Gyülekezet istentiszteletén szolgálnak egy arra készített gospel-összeállítással

3457

A Nemzeti Művelődési Intézet kiírásában, a „Kodály 135 + 1 = A jövő zenéje” című pályázaton Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből tizenöt iskola indult. A kiírás célja egy innovatív, frappáns, helyi közösséget elérő projektötlet megvalósítása volt, amely kapcsolódik Kodály Zoltán életművéhez. Ezúttal a Mentor Iskolában székelő Symphonia Zeneiskola és a partner Kézfogás Baptista Szakiskola kapott támogatást – tudtuk meg Bogoly Erzsébet irodavezetőtől, aki az NMI képviseletében volt jelen a rendezvényen.

Végzősök, de vállalták

Regős Ádám zenetanárt, a program koordinátorát kérdeztük a projekt részleteiről.

Miskolc – Hegesztő szakos diákok a Háry János című operából adtak elő részleteket. Fotó: Kozma István ©

„A pályázat keretében két projektet sikerült megvalósítanunk a Symphonia Zeneiskola különböző telephelyein. A Kézfogás Iskola enyhén értelmi fogyatékos diákjaival Kodály Zoltán A csitári hegyek alatt című művét adtuk elő, és jeleléssel kísértük az egész produkciót. A másik projektünk, pedig a Destination, ahol a tizenegyedikes hegesztőfiúk énekelték el Kodály Háry János operájából az A jó lovas katonának című darabot.

Ez azért ritka, mert a Mentor egy szakiskola, tehát ők most végeznek, és ennek ellenére bevállalták, hogy pluszban bejönnek gyakorolni. Ezzel a darabbal a nemi szerepek felcserélődésére szerettük volna felhívni a figyelmet. Így a lányok dobolással kezdtek, a fiúk meg énekeltek.

A második részben pedig Nahaj Péter, a Sky Fanatic frontembere jött el hozzánk, aki az Ocho Macho Jó nekem című számát adta elő a hegesztőfiúkkal. Műsorunkat a Symphonia kórusával zártuk. Vasárnap a fenntartónk, a Nyitott Ajtó Baptista Gyülekezet istentiszteletén fogunk szolgálni, és arra készítettünk egy gospel-összeállítást.”

Kitartóak, ügyesek

A felkészülésről Mészáros Éva, a Symphonia Zeneiskola karvezetője és énektanára beszélt portálunknak.

Fotó: Kozma István ©

„Ezt a változatos programot körülbelül fél éve raktuk össze. A gyerekek nagyon kitartóak, ügyesek, lelkesek, gyakorlatilag minden próbán ott vannak. Ők egyébként hátrányos helyzetűek, és olyan sorsból jönnek, ahol kemény világ van. Mégis pozitív irányba tudjuk terelni őket a zenével. Segít nekik, hogy bent maradjanak az iskolában, és ha másért nem, már ezért bejönnek az órára.”

Hankó János, a tizenegyedikes hegesztőosztály tanulója osztotta a tanárnő véleményét.

„Azért vállaltuk ezt a fellépést, mert jól érezzük magunkat éneklés közben, és szeretünk együtt zenélni. A zene nagyon sokat jelent számomra. Bár szabadidőmben más számokat hallgatok, de ezt a stílust is megszerettem. Minden olyan órán, ami kevésbé volt fontos, próbáltunk. A ballagáson fogjuk előadni ezt a műsort” – fűzte hozzá.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Cipősdoboz akció