Az otthon melege

3413

„Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek,
mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük.” (Mt 7,12)

Amikor a csúszkálás és egyensúlyozás közepette, fogvacogtató hidegben végre hazaérünk, valóságos megkönnyebbülés belépni otthonunkba: az ajtónyitással már megérezzük a kiáradó meleget. Le a kabát-sapka-sál, és jöhet a forró kávé, tea, duruzsolhat rádió-tévé. Otthon vagyunk…

7Bárcsak minden ember számára jutna ilyen, a tél zordsága előli menedékhely! Az élet számkivetettjei, akik vagy rosszul számoltak a jövővel, vagy későn, vagy nem kalkulálták egyáltalán – a téli zimankóban mások jó szívére, segítségére szorulnak. Ilyenkor nem a „miért, hogyan jutottál ide?” kérdései a helyénvalóak, hanem a külső-belső meleg biztosítása, egyféle kapaszkodási lehetőség nyújtása azoknak, akik a társadalom peremére vetődtek.

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió hajdúnánási intézménye egy ilyen mindennapos menedék. Vannak rendszeres és alkalmi látogatói, csendes, meghúzódó és problémás emberek. De válogatni nem lehet, nem szabad. Van egy sajátossága ennek az intézménynek: nemcsak a testnek, de a léleknek is nyújt „melegedési” lehetőséget. Aki ide bejön, útmutatást kap, hogy elinduljon abba az országba, ahol „nem jön tavaszra tél”, ahol mindenkinek előre elkészített hajléka van, és ahol a bűn, kísértés, elesés elleni harc már nem lesz napi feladat.

Jézus szavai így elevenednek meg. Ki ne szeretne a meleg otthon biztonságában élni? Adj, hogy kaphass. Mert jót tenni jó!

Áldja istenét, kit istene megáldott,
Adván néki meleg hajlékot s családot.
Milyen boldogság most a jó meleg szoba, (…)
Most minden kis kunyhó egy tündérpalota…

Petőfi – A téli esték