Apaigény

1944
Apa és fia. A kép illusztráció

Az emberi viselkedéssel foglalkozó tudósok csak mostanában kezdték megérteni, milyen fontos szerepet játszanak az apák a fiúk és a lányok egészséges fejlődésében.

Kyle Pruett pszichiáter, az Apaigény című könyv szerzője szerint az apák éppolyan fontosak a gyerekeknek, mint az anyák, de egészen más szempontból fontosak.

Íme néhány további meglepő eredmény, amelyet az apai szerep gondos kutatása tárt fel:

Az apák és a gyermekek között a születéstől kezdve tagadhatatlan kapcsolat áll fenn.

Már a hat hetes csecsemők is meg tudják különböztetni az anya és az apa hangját.

A kisbabák nyolchetes korukban különbséget tudnak tenni anyjuk és apjuk gondoskodásának módszerei között.

A gyermekek születésüktől fogva ösztönösen igyekeznek kapcsolatot teremteni az apjukkal. Amikor beszélni kezdenek, gyakran előbb mondják ki az „apa” szót, mint az „anyát”. Ennek okai ismeretlenek.

A tipegők különösen nyilvánvalóan fejezik ki apaigényüket: keresik apjukat, érdeklődnek utána, amikor nincs jelen, lenyűgözi őket, ha telefonon beszél velük, és testének minden részletét megvizsgálják, ha megengedi nekik.

„A tizenévesek még bonyolultabb módon fejezik ki apaigényüket: versenyeznek az apjukkal, és szembeszállnak az értékeivel, a nézeteivel és természetesen a korlátaival is. Igen sok fiú és lány csak az apja halálakor fedezi föl apaigényének mélységét és tartósságát, különösen, ha korábban nem törődött vele.”

(Kyle Pruett: Fatherneed: Why father Care is As Essential As Mother Care for Your Child (The Free Press, 1999)

Az Elhagyott Gyerekek Országos Központja (USA) szerint az apátlan fiúk kétszer olyan gyakran maradnak ki az iskolából, kétszer olyan gyakran kerülnek börtönbe, és közel négyszer olyan gyakran szorulnak érzelmi és magatartásbeli problémák miatti kezelésre, mint az apjuk mellett élő fiúk.