Június utolsó vasárnapja a keresztény vértanúk emléknapja. Ezen a napon azokra a hithősökre emlékezünk, akiket hitük és meggyőződésük miatt megvetettek, üldözték, vagyonukat elvették, börtönbe zártak, kivégeztek, vagy szülőhazájukból életüket és családjukat mentve elmenekültek.

Június 30-án, vasárnap a Pozsonytól mintegy 50 km távolságra található Nagylévárdon vettünk részt egy megemlékezésen. A helyi katolikus egyház ezen a napon hálaadó szentmisét tart azért, hogy a Habsburg uralkodóház kegyetlen vallásügyi törvényeinek köszönhetően a habánokat „sikerült” rekatolizálni, a hithű anabaptistákat pedig maradék nélkül a településről elűzni.

Az elmúlt évhez hasonló módon most is mintegy 50 fővel vettünk részt a habán hagyományőrző fesztiválon Magyarországról. Korhű habán ruhákba öltözve jelentünk meg a rendezvényen. Egy szerény történelmi megemlékezést tartottunk az anabaptisták által 1760-ban épített kápolnában. Jézus szavaira emlékeztünk, aki azt mondta: „Légy hű mindhalálig, és néked adom az élet koronáját.” (Jel 2,10) A rövid igei bátorítás után örömmel énekeltük együtt a Feltámadt Hős kezdetű gyönyörű himnuszunkat.

A déli szünetben lehetőség volt a különböző helyi és messzebbről érkezett hagyományőrző csoportok műhelymunkájába beletekinteni. Kiváló habán ételek rotyogtak a szabadtéren fölállított üstökben. Különlegesen finom volt a habán receptek nyomán készült sült húsleves vagy a magyaros gulyás, de a habán pék által frissen sütött nagy karéjú házi kenyér is. Betekinthettünk a habán kerámiaművészet műhelytitkaiba, a korongozás fortélyaiba. A habán orvoslás titkaiba vagy éppen a precízen dolgozó vaskovácsok munkájába. Látogatást tehettünk a habán udvar múzeummá alakított lakóházaiba és házi műhelyeibe…

A délutáni program során Nagylévárd polgármestere, Richard Nimsch köszöntötte a vendégeket a következő szavakkal: „A magyarországi csoport egy része Budapestről érkezett, melynek vezetője dr. Mészáros Kálmán, a Baptista Teológiai Akadémia egyháztörténeti fakultásának docense. Az anabaptista-habán történelmi múlt szakavatott kutatója és egyháza Történelmi Bizottságának elnöke. Vele együtt üdvözöljük a budapesti teológia hallgatóit és családtagjait.

Ugyancsak a határon túlról érkezett Neszmélyről Szilágyi Sándor lelkipásztor és Benkő Ferenc, a magyarországi hagyományőrző habán emléknapok alapító főszervezője. Körünkben köszönthetjük ugyancsak Magyarországról az Oroszlányi Művészeti Klasszikus Balettiskola diákjait és művészeti vezetőjét, Csáky Mária tanárnőt is, akik két drámarészletet is előadnak majd a mai ünnepség keretében.

Jelen van ezen az ünnepségen Pozsonyból dr. Ján Szőllős, a Szlovákiai Baptista Szövetség alelnöke, valamint Alexander Koloman Erdelyi, a szlovákiai baptista szövetség történelmi bizottságának képviselője. Velük együtt több lelkipásztor Ausztriából, Csehországból, Magyarországról és Szlovákiából.”

Ezek után került sor az oroszlányi ének-zenei művészeti iskola diákjai előadásában „Az igazság halhatatlan” című, Hubmayer Baltazár anabaptista vértanú prédikátor élettörténetét bemutató zenés balettszínműre. A hallgatóság megrendülve követte az anabaptista habánok sorsát feltáró dráma addig számukra ismeretlen történetének bemutatóját. Különös volt a valaha itt élt, de keresztségmegújító tanításuk miatt elűzött anabaptista hitelődök küzdelmes életéről ezen a helyen megemlékezni. Hisszük, hogy sokaknak megérintette a szívét a hallható és látható evangélium üzenete, Soli Deo gloria!

Krónikás: dr. Mészáros Kálmán
egyháztörténész, az MBE TB elnökeElindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!