A Sorsok Házában nincs senkinek stigmája

2478

A pszichiátriai és a szenvedélybetegeket általában az emberek nagy többsége megbélyegzi. A makói Csokonai utcai szociális intézményt pont azzal a céllal alapították, hogy a hozzájuk járókról lekerülhessen ez a stigma. A Sorsok Háza hétfőn ünnepelte egyesztendős fennállását.

A Sorsok Háza Szociális Intézményhálózatot két esztendeje hozták létre. Eleinte csak Bács-Kiskun megyében működtek ezek a létesítmények, de hamarosan Csongrád megyében alapítottak kettőt. Egyet Hódmezővásárhelyen, egyet pedig a makói Csokonai utcában. A Maros-parti városban pont egy éve nyitotta meg a kapuját a Sorsok Háza, így hétfőn születésnapi ünnepséget rendeztek a falai között.

De mivel, pontosabban kikkel is foglalkoznak a Sorsok Házában? A makói intézmény pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátóhelye. – Az idejárókat sajnos a társadalom úgymond stigmával látja el, vagyis megbélyegzi őket, a feladatunk, hogy nálunk úgy érezzék magukat, hogy szerető és megértő közösségbe kerültek – sorolta Hajdú Julianna. Az intézményvezető összefoglalta a munkájukat, íme:

A Sorsok Háza nem bentlakásos, így csak napközben tudnak a közel száz pácienssel foglalkozni. Ez nem azt jelenti, hogy csak az intézmény területén. – Számos esetben szerveztünk már kisebb-nagyobb kirándulásokat, de voltunk már együtt moziban is – folytatta Hajdú Julianna. Magát az épületet, illetve az eszközöket is fejlesztik. Most a legnagyobb szükségük egy melegítőkonyhára lenne.

Gulácsi Pál szinte a nyitás óta felkeresi a Csokonai utcai létesítményt. – Nagyon szeretek idejárni, mert itt legalább társaságban vagyok – árulta el a középkorú férfi. Gulácsi Pál a Sorsok Házában főleg kézimunkázik, illetve fest. Néhány alkotása az intézmény falait is díszíti. – Több közös programot is szerveznek nekünk, így már a szegedi Vadasparkban is voltunk, ahol nagyon jól éreztem magam – tette hozzá Gulácsi Pál.

Forrás: http://promenad.hu/cikk/a-sorsok-hazaban-nincs-senkinek-stigmaja-181806


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!