A Magyarországi Baptista Egyház gyülekezetei az egyház operatív tanácsának ajánlásai alapján 2020. novembertől elsősorban online módon tartották istentiszteleteiket, maximum 10 fő, elsősorban szolgáló testvér jelenlétével, a járványügyi intézkedések figyelembevétele, betartása mellett.

Az egyház Országos Tanácsa 2021. január 26-án tartott ülésén módosította eddigi ajánlását, hangsúlyozva, hogy alapesetben a gyülekezetek által tartott istentiszteleti és egyéb találkozásokért, a vonatkozó szabályok betartásáért a lelkipásztor és a gyülekezetvezető felelős. Javasoljuk, hogy a gyülekezet vezetősége a további járványügyi feladatok koordinálására hozzon létre egy testületet, vagy jelöljön ki felelős személyt. (Amennyiben ez már megtörtént, érdemes megerősíteni a megbízatást.)

Istentiszteleteinket 2021. január 27-től is online módon tartsuk és közvetítsük, azonban az alábbi irányelveket betartva, hibrid megoldással, korlátozott módon, személyes jelenlétre is van lehetőség.

1. Az imaházak adottságait figyelembe véve határozzuk meg az istentiszteleteken részt vevők maximált létszámát. Az istentiszteleti terem teljes alapterületét figyelembe véve – beleértve a karzat területét is – minden jelenlévőre jusson minimum négy négyzetméter alapterület.

2. Az 1,5 m-es távolságtartás a továbbiakban is előírás, emiatt a padok vagy székek elhelyezése ennek a figyelembevételével történjen.

3. A kézfertőtlenítés a bejáratoknál minden belépésnél történjen meg.

4. A takarításra, fertőtlenítésre, szellőztetésre helyezzünk nagy hangsúlyt, kiemelten figyelve a fertőtlenítésre az illemhelyek esetében is.

5. A maszk használata kötelező! Nem mindegy, milyen maszkot viselünk. Ajánlott a sebészi vagy a textilmaszk, természetesen nagyobb hatékonyságú maszkok (FFP2, FFP3) is használhatóak, de semmiképpen ne használjon senki olyan szelepes maszkot, ami csak befelé, a viselő irányában szűr, de a kilégzésnél akadálytalanul távozik az esetleges fertőzést hordozó levegő.

6. Tudjuk, hogy magabiztosabban vesznek részt alkalmainkon, akik már megkapták a koronavírus elleni védőoltást, vagy átestek a vírusfertőzésen, de mégis legyünk figyelemmel egymás testi-lelki egészségére.

7. Szakemberekkel egyeztetve az éneklésnél is önmegtartóztatást kérünk a gyülekezetektől, tudva, hogy az először légúti fertőzést okozó vírus éneklésnél még jobban terjedhet. Az istentiszteletek hosszúságánál is tanúsítsunk önmérsékletet!

8. Ne felejtsük, hogy a krónikus betegségben lévők és az idősek számára veszélyesebb ez az időszak, így legyünk még körültekintőbbek az idősödő és beteg testvérekkel való kapcsolattartásban.

Mindent meg kell tennünk, de abban a hitben járunk, hogy az Úr védelmére is szükségünk van. Ő tudja, mi a terve velünk, mi az oka a kialakult helyzetnek, és mit akar bennünk vagy általunk elvégezni ebben az időben.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Cipősdoboz akció