Vessétek ki a hálóitokat!

2664

Három hónap intenzív előkészítő munkát követően 2018. március 3-án evangélikus, baptista és református összefogással valósult meg az ifivezető-képzés. A Gazdagréti Református Egyházközség ideális helyszínnek bizonyult az igényes és sokrétű tréning számára. A Magyarországi Evangélikus Egyház Ifjúsági és Gyermekbizottságának egyik prioritása a kortárs segítők felkészítése, azaz az ifivezetők képzése. Ezért különösen is örültünk annak, hogy már az első ilyen alkalom ökumenikus összefogásban és nagy volumennel történhetett meg.

Fő szervezők: Ablonczy Áron református lelkipásztor és Bacsó Benjámin, a Magyarországi Baptista Ifjúsági Misszió vezetője, valamint jómagam, Lázárné Skorka Katalin voltunk. A jó testvéri egymásra hangolódás és gördülékeny kommunikáció abban is megnyilvánult, hogy személyesen csak március 2-án találkoztunk először. Végleges lett a programtábla, és összegyűlt a regisztrációs csomag tartalma, pár nap alatt elkészült a honlap, gyorsan döntöttünk az egységes arculatról. Időben sikerült elegendő önkéntest mozgósítani, és bár volt előre nem látott nehézség is, mindent szeretettel, testvéri módon, lelkes, Isten ügyéért égő szívvel végeztünk.

Egy egész napos intenzív tréninget szerveztünk az ifjúsági munka minden résztvevője számára. Önkéntesek és főállású szolgálók számára csakúgy, mint kezdők és rutinosak részére. Foglalkoztunk a városi és a falusi sajátosságokkal is. Szó esett arról, miként lehet elkezdeni a semmiből egy ifit, de a kiterjedt szolgálat különböző szegmenseiről is szakavatott előadók szóltak.

A rövid előadások sorában az evangélikus egyházat Győri Gábor Dávid és Csadó Balázs lelkészek képviselték, Kiss Szabolcs Máté pedig – aki Győri Péter Benjáminnal együtt évek óta vezet Szolnokon ifivezetőklubot – a mentorokért felelt. Hat teológushallgatónk a regisztráció feladatában állt helyt, míg a nap záróelőadása, -áhítata során a dicsőítés szolgálatát a pestszentlőrinci Új Teremtés együttes végezte. A mintegy kétszáz résztvevő egynegyede érkezett evangélikus gyülekezetekből.

A szakmai ismeretek elsajátítását személyes mentorálás, szemináriumok, fórumbeszélgetések, interjúk és szituációs gyakorlatok mélyítették el. A képzés figyelmet fordított az eltérő előismeretekkel rendelkezőkre, így három nehézségi fokozatot kínált: bevezető, haladó és elöljáró szinteket.

Az ország minden területéről érkeztek fiatalok, lelkészek, hitoktatók, érdeklődők, valamint tanulni, szolgálatukat megújítani vágyók. A részvétel jelentkezési sorrendben történt, s két hét alatt minden hely betelt, de a lemondásokat követve még egy-egy fő bekerülhetett a várólistáról.

A jövő évi képzést már idén májusban kezdjük szervezni. Remélem, mindazok, akik most részt vettek, újra eljönnek és másokat is motiválnak majd. Akik pedig sajnálatosan lemaradtak erről a napról, azok a képek, a honlap és a Facebook-oldal segítségével kedvet kapnak a részvételhez.

Szöveg: Lázárné Skorka Katalin, fotó: parokia.hu

Forrás: http://www.evangelikus.hu/vessetek-ki-haloitokat


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!